Avto

Kako dobro se spoznate na pnevmatike?

Ali morda veste kolikšen je priporočen tlak v pnevmatikah v vašem vozilu? Kaj pa kolikšna je najmanjša dovoljena globina dezena profila zimske gume? Na katero os bi dali boljše gume?

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

15.11.2013 09:41
Čas branja: 3 min

Za Slovence je značilna misel, da se spoznamo na vse, v praksi pa nam potem pogosto spodrsne. To je pokazala tudi spletna raziskava o navadah ki jih imajo slovenski vozniki glede menjave letnih in zimskih gum na svojih vozilih,ki jo je izvedel Raziskovalno-razvojni center pod okriljem AMZS Centra varne vožnje na Vranskem. V raziskavi je na različnih portalih sodelovalo 889 udeležencev, 90 odstotkov je bilo moških.

zimske gume1

Podatki o priporočenem tlaku so na vidnem mestu

Med kopico vprašanj je bilo tudi takšno: kolikšen je priporočen tlak v pnevmatikah na vozilu anketiranca? Kar 93 odstotkov voznikov je resda odgovorilo, da vedo, ampak zgolj 78 odstotkov jih je potem odgovorilo tudi na naslednje vprašanje, v katerem so navedli vrednosti tlakov. Sodelujoči so navajali vrednosti med dvema in tremi bari, v povprečju pa so navedli 2,24 bara za sprednji in 2,21 bara za zadnji par. Splošno gledano precej blizu ustreznih vrednosti.

Ustrezen tlak lahko najdete na informacijskem letaku, nameščenem na notranji strani okvirja voznikovih vrat,v notranjem predalu ali na notranji strani vratc za dolivanje goriva. Informacije lahko dobite tudi v knjižici o tehničnih podatkih vozila in pri vašem prodajalcu pnevmatik.

Tlak v pnevmatikah je treba redno spremljati

Ob tem so rezultati pokazali, da glavnina voznikov vsaj občasno spremlja tlak v gumah. Tako jih je devet od desetih navedlo, da so tlak preverjali v zadnje pol leta, okoli osem odstotkov jih tega ni naredilo, trije odstotki pa tlaka ne preverjajo, saj zaupajo vgrajenim tipalom in opozorilniku na armaturni plošči.

Zelo pomembno je, da preverite tlak polnilnega zraka v vaših pnevmatikah najmanj enkrat mesečno z natančnim merilnikom. Premajhen ali prevelik tlak lahko povzroči neobičajno in povečano obrabo, zaradi česar se pnevmatike pregrevajo in se poveča poraba goriva. Tlak preverite, ko so vaše pnevmatike hladne in se neposredno pred tem niso uporabljale. Če vaše pnevmatike neprestano izgubljajo tlak, je to znak, da je z njimi morda kaj narobe. V takšnem primeru se zato posvetujte z vašim vulkanizerjem.

Če je ena od vaših pnevmatik izgubila 0,1 bara ali več zračnega tlaka, preverite znake preluknjanja, puščanja ventila ali poškodbe, ki so možen vzrok izgube tlaka. Pričakujte padec tlaka za 0,1 bara, kadar zunanja temperatura pade pod 5 stopinj Celzija. Pravilna napolnjenost je odvisna od tipa vaših pnevmatik.

pnevmatike.1268170550.jpg.s.600px.jpg

Kdaj so pnevmatike izrabljene

Velika večina anketirancev (85 odstotkov) je bilo prepričanih tudi o tem, da vedo, koliko znaša najmanjša dovoljena globina dezena profila zimske gume. Tako so navajali vrednosti med dvema in osmimi milimetri, v povprečju pa vozniki menijo, da ta najmanjša dovoljena vrednost znaša 3,65 mm.

Zakon pravi, da je najmanjša globina dezena profila gume na avtomobilu v zimskem času tri mm, v letnem času pa 1,6 mm.

Pri kakšni temperaturi se obuje zimske pnevmatike

Približno dve tretjini voznikov meni, da poznajo priporočeno temperaturo za menjavanje zimskih in letnih gum, vendar pa se številke od voznika do voznika precej razlikujejo. Večinoma so namreč navajali temperaturo med 0 in 15 stopinjami, povprečna vrednost pa je znašala 7,5 stopinje.

Strokovnjaki priporočajo, da zimske gume namestite že ko temperature padejo pod 7 stopinj Celzija. Pri takšnih temperaturah namreč tekalna plast letne pnevmatike otrdi in se slabše oprime cestišča, tekalna plast zimskih pnevmatik pa je mehkejša in zagotavlja boljši oprijem pri nizkih temperaturah.

pnevmatike
Foto: Irena Herak

Kolikšna je življenjska doba gum

In kakšna menite, da je priporočena starost gum, pri kateri naj bi jih zamenjali? Glavnina sodelujočih (77 odstotkov) meni, da poznajo priporočeno starost, odgovori so se gibali v razponu od dveh do osmih let (v povprečju 4,36 leta).

Proizvajalci avtomobilov priporočajo menjavo pnevmatik po sedmih letih od proizvodnje, saj do takrat zaradi otrdelosti izgubijo hitro začnejo izgubljati sposobnost za varen stik s podlago v primeru ekstremnih situacij.

V raziskavi je sicer tri četrtine voznikov navedlo, da imajo pnevmatike stare tri leta ali manj, četrtina starejše od treh let, dva odstotka ne pozna starosti pnevmatik na svojih vozilih, trije odstotki pa tega podatka na pnevmatikah tudi ne bi znalo poiskati. Pet od šestih voznikov sicer zamenja vse štiri gume hkrati, eden od šestih pa samo po dve in dve oziroma po potrebi.

Menjavo gum vozniki prepustijo strokovnjakom

Raziskava je pokazala tudi, s kakšnimi pnevmatikami dejansko vozijo vozniki. Lansko zimsko sezono je tako z letnimi pnevmatikami prevozilo šest odstotkov voznikov, odstotek jih ni vedel, kakšne pnevmatike so imeli nameščene na vozilu, 93 odstotkov pa jih je imelo nameščene zimske gume. Kar vsak tretji (39 odstotkov) voznik se z zimskimi gumami vozi tudi poleti, sploh, ko so te že preveč obrabljene in ne bi zdržale še ene zimske sezone. Velika večina voznikov kupuje izključno nove gume, zgolj 13 odstotkov pa po potrebi tudi rabljene.

Menjavo gum vozniki večinoma prepustijo strokovnjakov, tako približno dve tretjini voznikov (62 odstotkov) gume zamenja pri vulkanizerju, četrtina (26 odstotkov) jih menja sama. Tega se lotijo tisti, ki imajo dva ločena kompleta platišč, preostalim pa jih menjajo prijatelji, mehaniki ali pa jih niti ne zamenjajo. Precej voznikov (69 odstotkov) je ob tem prepričanih, da bi znalo namestiti verige, če bi jih imeli, slaba polovica voznikov (42 odstotkov) pa ima tudi ustrezne zimske verige za vozilo.

Boljše gume spredaj ali zadaj?

Zanimivi pa so bili odgovori, kam bi vozniki namestili gume z globljim (boljšim) profilom. Kar tri četrtine bi takšne pritrdili na prednjo os, 22 odstotkov na zadnjo, štirje odstotki pa ne vedo, na katero os bi namestili pnevmatike z boljšim profilom.

Strokovnjaki priporočajo, da je boljši par gum nameščen na zadnji osi, tako poskrbimo za bolj stabilen zadek vozila.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Marčni podatek: Inflacija v Sloveniji se ne znižuje, nasprotno
Finance
inflacija
Albina Kenda Marčni podatek: Inflacija v Sloveniji se ne znižuje, nasprotno 3

Če gledamo nacionalno specifično košarico, se je inflacija v Sloveniji marca celo povišala - s februarskih 3,4 odstotka na marčnih 3,6 odstotka. Tudi če gledamo vseevropsko primerljivo košarico dobrin, slovenska inflacija ne popušča. Dodajamo hiter pogled na inflacijo v Italiji

FINANCE
Triglav: kaj je udarilo po njihovem dobičku v letih 2022 in 2023
Finance
ZAVAROVALNICA
Tanja Smrekar Triglav: kaj je udarilo po njihovem dobičku v letih 2022 in 2023 1

Iz letnega poročila: zakaj je predlanski rezultat po novem izguba namesto stomilijonski dobiček? Tudi zaradi davkov.

FINANCE
Kamniški podjetnik: Javni uslužbenci bi morali tekmovati v spodbujanju gospodarstva
Finance
KAMNIŠKI RAZVOJNI FORUM
Jana Petkovšek Štakul Kamniški podjetnik: Javni uslužbenci bi morali tekmovati v spodbujanju gospodarstva 1

Na Kamniškem razvojnem forumu bomo govorili o nujni podpori gospodarstvu ter iskanju razlikovalnih prednosti, ki jih ima kamniška občina veliko.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
IKT
Poslovanje v segmentu B2B je vse bolj digitalno - kako daleč smo v Sloveniji?
IKT
SPLETNO POSLOVANJE
IKTKlemen Koncilja Poslovanje v segmentu B2B je vse bolj digitalno - kako daleč smo v Sloveniji?

Slovenija je ob pospešku digitalizacije posla ostala zadaj, vsaj kar zadeva spletno poslovanje B2B. Še vedno se namreč ukvarjamo predvsem s CRM.

FINANCE
Transport in logistika
Črna luknja železniških naložb: vlagamo veliko, kdaj pridejo učinki?
Transport in logistika
Infrastruktura
Transport in logistikaNataša Koražija Črna luknja železniških naložb: vlagamo veliko, kdaj pridejo učinki? 2

Bi lahko prenovo železnic načrtovali bolj racionalno? Cene gradbenih del vrtoglavo naraščajo, projekti se vlečejo več let in se dražijo, učinki na potovalne hitrosti pa so skromni. Zakaj?

FINANCE
Okolje & energija
To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024
Okolje & energija
Okolje & energijaNataša Koražija To so kandidati za energetske nagrade Financ 2024

Letošnje energetske nagrade Financ bomo podelili na konferenci Dnevi energetikov, ki bo 16. in 17. aprila.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)