Avto

(video) Jeti ni samo eden, dva sta

Bojda so jetija nekateri že videli, obstoj urbane legende pa je potrdil tudi slavni raziskovalec. V avtomobilskem svetu dvomov že nekaj let ni: jeti obstaja! Prenovljeni Škodin yeti zdaj prihaja v dveh različicah

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

13.11.2013 11:54
Čas branja: 5 min

"Jeti bi lahko obstajal," priznava sir David Attenborough, ugledni britanski naravoslovec in raziskovalec, čigar dokumentarce gledajo po vsem svetu. Kot dokaz je navedel odtise velikih stopal na Himalaji, najdbo dlake z neznano DNK ter zob, ki spominjajo na človeške, vendar so precej večji. Jeti bi lahko živel v prostranem himalajskem gozdu in tako ne čudi, da ga številne ekspedicije do danes še niso našle.

IMG_4156

Ali domnevam raziskovalca in tudi preštevilnih ljudi verjamete je vaša odločitev, zagotovo pa jeti obstaja. In to ne samo eden, v Nemčiji smo videli kar dva! Na prvi pogled sta si zelo podobna, le da ima eden milejši obraz, drugi pa je bolj robat in ob tem premore čudežni gumb. V višino merita 169 cm, široka sta 179 cm, med nogama merita 258 cm, s strani jima meter pokaže 422 cm, tehtnica pa okoli tono in pol. Preveč? Sploh ne, ker seveda ne gre za jetija, urbano legendo, pač pa za Škodinega jetija.

YeOut_017

Škoda yeti - zgodba o uspehu

Za avtomobilski svet jeti namreč obstaja od leta 2009, ko je Škoda pripeljala yetija, prvega Evropejca med križanci. O tem, kako radi so bili ljudje v njegovi družbi pričajo prodajne številke - 289 tisoč vozil, prodaja na letni pa je letos zrasla za četrtino! Kako ga tudi ne bi vzljubili, saj je bil na zunaj simpatičen in nekoliko samosvoj, v notranjosti pa je kljub skromnejšim zunanjim meram ponujal pravo razkošje za pet potnikov. Prtljažnik se je ob tem pohvalil s 405 litri prostornine, s podrto zadnjo klopjo pa vase pospravil "kombijevskih" 1.760 litrov. Tudi po vozniški plati je bil yeti hvaležen - čeprav ni bil pravi terenec, mu brezpotja nikoli niso povzročala težav, kljub nedirkaškim genom pa se je dobro spopadel tudi z avtocestnimi širjavami.

IMG_4074

Iz enega sta nastala dva yetija

Po štirih uspešnih letih je zdaj je napočil čas za lepotne popravke (predvsem na nosu), tehnične in varnostne dodatke (do devet zračnih vreč, pomočnik za parkiranje, zaznavanje voznikove utrujenosti), čistejše motorje (skupaj sedem, štirje dizelski), štiri nove barve in bogatenje opreme (prva Škoda s kamero zadaj, vstop brez ključa) - sploh ker konkurenca (Chevrolet trax, Dacia duster, Opel mokka, Peugeot 2008, Renault captur, Suzuki SX-4 S-cross) ni spala. Čehi so se ob tem zavedali, da dobro blago nima smisla preveč spreminjati, a so ob tem najbrž pozorno spremljali poprodajo svojega kompaktnega SUV. Tako se jim je utrnila ideja: "Namesto enega, kupcem ponudimo dva različna yetija! Običajnega elegantnega za mestno 'džunglo' in robustnega Outdoor za prava brezpotja in terenske izkušnje."

IMG_4066

Ye_021

Ye_019

Posamezni kupci se namreč vozijo zgolj po urejenih cestah, se pretežno ustavljajo v nakupovalnih centrih ter na brezpotja le redko zapeljejo, spet drugi pa si vsakdanjik ali prosti čas težko predstavljajo brez blata, kamenja, vej in ob drugačnih vonjavah, kot smo jih vajeni pred mestnimi butiki, galerijami in trgovskimi centri. Rečeno - storjeno, v obeh primerih pa so oddaljenost od tal (18 cm), motorji, menjalniki (pet- ali šeststopenjski ročni, šest- ali sedem stopenjski DSG) in pogon (dvokolesni ali štirikolesni s peto generacijo Haldex sklopke) enaki.

Spremembe predvsem na nosu, zadaj pomični sedeži

Prvi yeti se je sicer izkazal kot vsestranski sopotnik, zdaj pa so pri Škodi bolj poudarili njegov dvojni karakter. Oba yetija sta glede na predhodnika dobila drugačen, bolj svež in hišno prepoznaven obraz, na nosu je tudi novo logo, spremenjena, bolj oglata sta žarometa, posamezne različice pa krasijo LED dnevne luči in prvič tudi biksenonski žarometi. Drugačne so še meglenke, prednja maska in odbijači, kjer se pokažejo razlike med obema yetijima.

IMG_4099

IMG_4205

V mestni različici so popolnoma v barvi karoserije, v terenski pa so izpostavljeni deli nelakirani in bolj robati, opcijsko je moč naročiti tudi posebno zaščito za podvozje. Več prostora v kabini lahko "pridelamo" s pomikom treh posamičnih sedežev zadaj za 15 cm, kar lahko prtljažni prostor poveča za skoraj sto litrov, ali pa ponudi več prostora za noge potnikov zadaj. Opcijsko se prednji sovoznikov sedež lahko zloži v uporabno mizico ali omogoči prevoz daljših predmetov, prostor v prtljažniku pa je deljiv in ponuja obilico odlagalnih površin.

Yeti je lahko tudi zelo eleganten

V notranjosti vlada germanski red, vse je na svojem mestu, posamezni deli armaturne plošče, uporabljeni materiali in rešitve pa ponujajo izkušnjo za stopničko višjega razreda. Voznikov delovni prostor kakšnih opaznejših sprememb sicer ni bil deležen, nov je volanski obroč, na voljo so novi materijali in barvne kombinacije oblazinjena ter dekorirnih elementov, malce zastarelo pa deluje grafika na sredinskem na dotik občutljivem zaslonu. Potnikom je na voljo veliko število odlagalnih površin, eleganco po želji poudarita zatemnjena ali steklena streha, vonj po prestižu pa yetiju vdahne različica Laurin & Klement, kjer ob bogati opremi kraljuje usnje.

YeOut_027

Ye_027

Ye_026

Kombinacija s štirikolesnim pogonom je odlična

Novega yetija v mestni podobi smo sprva preizkusili po cestah v okolici nemškega Düsseldorfa, stokilometrska razdalja z najmočnejšim 2.0 TDI motorjem (125 kW/170 KM) in štirikolesnim pogonom pa je pokazala vse odlike yetija. Avto praktično takoj zleze pod kožo, odličen pogon pa se je brez težav spopadal s spolzkimi cestami nemškega podeželja - ko so prednja kolesa zgubljala stik s podlago se je navor hitro in po potrebi močno prenašal tudi na zadnji kolesni par. Občasen skok z urejenih cest na travo, makadam ali v gozd je ponudil dodatno mero užitkov, yeti je iz povsod prišel brez kmečke pomoči in traktorjev, nekoliko podhranjene so se nam zdele zgolj zavore. A k temu so nekaj botrovale tudi zmogljivosti preizkusnega yetija, saj do stotice pospeši v 8,4 sekunde in doseže dobrih 200 km, ob tem tehta 1.540 kg. V Sloveniji bo najbrž največ povpraševanja po dvokolesno gnanem in šibkejšem 2.0 TDI motorju z 81 kW (110 KM), pod njim je 1.6 TDI Greenline s 77 kW (105 KM), stopničko višje pa 2.0 TDI s 103 kW (140 KM).

Yeti Outdoor se znajde tudi na težkem terenu

Do off-road zgledno urejenega poligona smo prišli ravno še pravi čas, da so nas seznanili s ključnimi značilnostmi robustnejše različice yetija. Če so na zunaj razlike zares majhne, smo v notranjosti takoj opazili magični gumb z nedvoumnim napisom OFF ROAD.

IMG_4185

Ob pritisku nanj se yeti spremeni v navzgor plazečo se in v navzdol zelo kontrolirano gibajočo se pošast. Pri tem mu pomaga elektronska regulacija dviganja in spuščanja vozila, ki s pomočjo zaviranja in plina uravnava hitrost ter bdi nad zdrsavanjem pogonskih koles. V dodatno oporo pogonu pri terenskih pohajkovanjih je tudi elektronska zapora diferenciala, ki je zaprla usta tudi zadnjim nejevernim Tomažem. Robustni yeti je na strmih ter blatnih vzponih in spustih, vodnih kopelih, vzdolžnih nagibih, skalah in vejah ter ostalih preprekah dokazal, da lahko parira tudi bolj pristnim terencem.

YeOut_009

IMG_4210

IMG_4192

IMG_4188

YeOut_007

Trije bencinski motorji

Na poti do letališča smo se presedli v najmočnejšega bencinarja, 1.8 TFSI različico s 118 kW (160 KM), ki je na voljo zgolj s štirikolesnim pogonom. Ta do stotice potrebuje 8,4 sekunde in doseže okroglih 200 km/h. Avto se je vnovič izkazal z udobnostjo, neravnine je dovolj dobro in nič kaj trdo požiral, počutje pa je bilo daleč od tistega v terenskih ali celo dostavnih vozilih. Pravi družinski spremljevalec. Za slovenski trg bosta najbrž bolj zanimiva šibkejša 1.2 TSI (77 kW/105 KM) in 1.4 TSI (90 kW/122 KM) motorja, ki se ponašata s kombinirano porabo nekaj več kot šestih litrov goriva.

Po koliko bo yeti pri nas?

Škoda yeti je avto, ki ga zaradi njegove narave lahko hitro vzljubiš. Če se upošteva še terenske sposobnosti ter udobje in prostornost za celotno družino, potem ne čudi njegov uspeh.

Na slovenske ceste pripelje čez dober mesec, na voljo bodo tri običajne stopnje opreme (active, ambition in elegance) ter luksuzni L&K. Outdoor je za okoli 150 evrov dražji od mestnega yetija, najcenejši štirikolesno gnani yeti pa stane 21.723 evrov.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

Preberite tudi:

11.12.2013
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Ko se upokoji vodja gradnje
TOP Gradbeništvo
Maša Arko, Maja Koršič Potočnik
TOP GradbeništvoMaša Arko Ko se upokoji vodja gradnje

Kako naprej, ko velik gradbeni projekt trči ob javnonaročniški formalizem zaradi upokojitve odgovorne osebe, na trgu pa ni alternative?

FINANCE
Kako ravnati ob kibernetskih incidentih? Razlagamo v šestih korakih
FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov
Finance
PREMAJHNA KONKURENCA IN VELIKI STROŠKI
Petra Sovdat Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov 2

Do konca obratovalnega časa odlagališča je predviden strošek skoraj 300 milijonov evrov, pravi agencija za radioaktivne odpadke.

FINANCE
ESG
Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
ESG
Najboljši dobavitelji Skaze
ESGPartner ali podpornik projekta Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla

Analitiki mirijo panogo, saj pravijo, da je upad posledica minulih rasti in da se prodaja vrača na normalne ravni.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.