Avto

(video) Mazda3: Kje si zasluži petico, kje le trojko

Mazda3 prinaša zelo sodobno zasnovo, lahko gradnjo in varčne stroje, hkrati pa tudi skromno izbiro motorjev in skromno prostornost

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

12.11.2013 16:04
Čas branja: 2 min

Mazda sodi med tiste znamke, ki se rade prebudijo, eksplodirajo s privlačnimi avti, nato malo zaspijo, pa spet,... Zadnje leto se pri tej znamki ponovno dogaja - sestavili so odlično poslovno šestico, tu je še manjša trojka, ki sicer bolj deli mnenja.

Kje se danes vozi Mazda

IMG-6388.1384268209.JPG.n.600px.jpg
Nova trojka vsaj spredaj govori enak oblikovalski jezik kot mazda6 in CX-5.

Ocenjujemo jo zgolj teoretično, saj je šele prišla na trg, z njo pa smo prevozili le nekaj kilometrov. Kam sodi mazda3 v časih, ko se razredi med seboj vse bolj prekrivajo, znamke pa pridobivajo, nekatere izgubljajo, na pomenu oziroma vrednosti? Jasno je, da njena vrednost pred korejskimi znamkami plahni, a predvsem zaradi napredka Korejcev, ne zaradi nazadovanja Mazde. V primerjavi s prestižnimi znamkami BMW, Audi in Mercedes-benz, tudi lexus CT200h, pa razlika plahni, saj trojka prinaša veliko sodobnih tehničnih rešitev.

Zunaj je ostala velika, v kabini še vedno skromna

Umeščenost v razred ostaja enaka. Gre za kompaktni razred, kljub precejšnjim zunanjim meram, ki s 4,46 metra dolžine večino tekmecev v povprečju prekaša za dva decimetra. Ker potniška kabina ne ponuja enakega prirastka, čeprav je v zadnji generaciji prostornejša kot v predzadnji, to ni mišljeno pozitivno.

Prtljažnik je s 350 litri zgolj povprečnen, pri limuzinski trojki dolgi 4,58 metra pa celo podpovprečen. Vse to sporoča, da prostor ni bil prvi na seznamu najpomembnejših lastnosti. Tudi tale trojka, je modna, tehnično posebna, že malo premijska, nikakor pa ne razkošna s prostorom.

Kljub temu je ena najlažjih v razredu

Dobra ocena pa gre zasnovi, materialom. Mazda3 kljub zajetnim meram in serijskim petim vratom na tehtnici pokaže le 1.190 do 1.330 kilogramov suhe mase (odvisno od motorja in menjalnika), kar je ugodno tudi v primerjavi z nekaterimi velikostno manjšimi tekmeci. Razlog za 70 kilogramsko dieto, v primerjavi s prejšnjo trojko, je uporaba lahkih jekel pri zasnovi karoserije, podvozja in drugih delov.

Klasični, a učinkoviti motorji

V teoriji navdušijo tudi stroji. Bencinski so trije, 1,5 litrski s 74 in dvolitrska s 88 oziroma 121 kilovati. Vsi trije so zelo varčni, poraba je od 4,9 do 5,8 litra. Vsi imajo rekordno visoko kompresijsko razmerje 14:1, zelo dobro razporeditev navora in čist izpuh. Nizka teža pomeni tudi dobre zmogljivosti motorjev, ža mali 1,5 litrski do stotice skoči v 10,8 sukunde, dvolitrski stroj s 88 kilovati pa v 8,9 sekunde. Podatki o porabi tudi pri velikem dvolitrskme motorju niso nič slabši kot pri tekmecih s sodobnimi majhnimi turbo motorji.

Varnost, oprema

Trojka je sodobna tudi z vidika varnosti in opreme. Osnovni model ima šest zračnih blazin, ABS in ESP ter pomoč pri sepljevanju v klanec, vsaka trojka im atudi klimatsko napravo, kar sicer ni več presenečenje v tem razredu. Hkrati pa je edina v razredu, ki ponuja prikazovanje podatkov na prednjem steklu (head-up display). Ponuja še povezljivost prek aplikacij Stitcher in Aha, ki prinašata internetni radio, dostop do twitterja in facebooka in podobno.

Pod 15 tisočaki le ena različica

Slabšo oceno pa si zasluži ponudba, saj je denimo za 14 tisoč evrov moč dobiti le osnovni motor 1,5 G100 z osnovno, sicer že precej solidno, opremo emotion. Močnejši bencinar G120 je na voljo le z naslednjo stopnjo opreme challenge, ki mu ceno potisne do 17.290 evrov. Dizelski stroj pa je le eden, 2,2 litrski s 110 kilovati. Z opremo challenge stane 20.290 evrov, kar je daleč od povprečnih želja slovenskega kupca po dizlu z okoli sto konji in ceno od slabih 15 do 20 tisočakov.

IMG-6398.1384268354.JPG.o.600px.jpg

IMG-6401.1384268498.JPG.c.600px.jpg

IMG-6407.1384268586.JPG.c.600px.jpg

Mazda3-4.1384337487.jpg.s.600px.jpg

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

Preberite tudi:

19.12.2013
24.03.2014
FINANCE
ESG
Zakaj je ESG tako visoko na agendi vodilnih
ESG
Kje smo pri ESG
ESGAna Ivančič Zakaj je ESG tako visoko na agendi vodilnih

Analiza: ESG prinaša večje dohodke, prihranke pri stroških, večji je delež motiviranih zaposlenih in večja je verodostojnost blagovne znamke.

FINANCE
Manager
Balon trga električnih vozil resno pušča
Manager
VZPONI IN PADCI
ManagerTilen Humar Balon trga električnih vozil resno pušča

Prodaja e-avtov se je po večletni rasti prvič znašla v rdečem. Delnice največjih proizvajalcev (še) ne gredo ravno za drobiž, so pa vredne že tudi dve tretjini manj kot še pred nekaj leti. Kako (ne)srečen epilog zgodbe elektrifikacije vozil se trenutno kaže? Čeprav revolucionarna vizija prvega človeka pešajoče Tesle napoveduje drugače, bo za vlagatelje bolj verjetno slabši kot za same uporabnike e-vozil, vrednotenja namreč kažejo, da prostora za nadaljevanje upadanja tečajev še ni zmanjkalo.

FINANCE
Vlagatelj Maks
Grem v bitko proti debelosti: kupil sem delnico Novo Nordiska
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Grem v bitko proti debelosti: kupil sem delnico Novo Nordiska

Cilj ni kupovati poceni delnice, ampak dobre delnice, tudi ko se zdijo drage.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Podjetnik
NASVET Kako brati bilance
Podjetnik
Vse na enem mestu
PodjetnikŠpela Mikuš NASVET Kako brati bilance

Na kaj morate biti letos posebej pozorni, ko se poglabljate v številke poslovnih partnerjev, konkurence, strank ...

FINANCE
Prevozi
Portugalska tovarna, kjer se vrstijo generacije delavcev
Prevozi
PrevoziMarko Čopi Portugalska tovarna, kjer se vrstijo generacije delavcev

Daimler Truck tovornjake znamke Fuso na Portugalskem izdeluje že od leta 1964. V tovarni v Tramagalu so v preteklosti nastajali tudi mitsubishiji L 200 pick-up, L 300 van in pajero.

FINANCE
Okolje & energija
Nov energetski zakon: prepoved plina za nove stanovanjske stavbe z letom 2025, drva imamo radi
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Nov energetski zakon: prepoved plina za nove stanovanjske stavbe z letom 2025, drva imamo radi 1

Še bolj bomo spodbujali obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije, črpali bomo EU denar za prestrukturiranje premogovnih regij, občine bodo energetsko prenavljale javne stavbe

FINANCE
Tako stroge bodo lahko omejitve pri Airbnb
Finance
omejevanje
Tanja Smrekar Tako stroge bodo lahko omejitve pri Airbnb 3

Predlogi novega zakona o gostinstvu bo nared sredi maja, sporoča ministrstvo za gospodarstvo; o kakšnih omejitvah se govori