Avto

Dars pred začetkom prodaje novih vinjet meri vozila

Decembra steče prodaja vinjet, s tem pa Dars uvaja tudi dodatni vinjetni razred. Do decembra bo na spletni strani objavljen seznam vozil, ki sodijo v ta razred.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

10.11.2013 14:41
Čas branja: 2 min

Od začetka tedna Darsovi uslužbenci iz cestninskega uporabniškega centra na območju avtocestne baze v Ljubljani izvajajo meritve vozil z ustrezno certificirano merilno napravo. Kot so pojasnili na Darsu, bodo pred 1. decembrom, ko bodo na prodaj vinjete za leto 2014, na podlagi opravljenih meritev na spletnih straneh družbe (www.dars.si) objavili seznam vozil, ki sodijo v novi cestninski razred 2B.

id-vinjeta2-ih
Vinjeta za leto 2014 bo vijolične barve.

Dvakrat višja cena vinjete

To je razred dvoslednih motornih vozil z višino vozila nad prvo osjo 1,30 metra ali več, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kilogramov, s priklopnim vozilom ali brez njega. Vozniki teh vozil bodo za letno vinjeto plačali 220 evrov, za mesečno 80 evrov in tedensko 40 evrov.

V primerjavi s slednjimi bodo cene vinjet za vozila v razredu 2A nižje. V razred 2A pa spadajo bivalna vozila in dvosledna motorna vozila z višino vozila nad prvo osjo do 1,30 metra, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kilogramov, s priklopnim vozilom ali brez njega. Letna vinjeta za ta vozila bo stala 110 evrov, mesečna 30 evrov, tedenska pa 15 evrov.

Posebna naprava za meritve

Dars je k merjenju vozil, ki bi lahko sodila v razred 2B, povabil vse večje avtohiše, možnost opravljanja meritve pa je ponujena vsem, ki bi bili tudi po objavi seznama v dvomih, v kateri cestninski razred sodi njihovo vozilo. Seznam, ki bo objavljen do konca novembra, se bo po potrebi dopolnjeval, z njim pa bodo seznanjeni tudi vsi pogodbeni prodajalci vinjet, tako da bo mogoče nasvet pred nakupom pridobiti tudi na prodajnih mestih vinjet.

Meritve vozil Darsovi uslužbenci opravljajo s certificirano merilno napravo, razvito in izdelano posebej za te meritve, dodajajo na Darsu. Koliko je naprava stala, ne navajajo.

Vsak uporabnik lahko sicer preveri višino svojega vozila z metrom. Če na ta način izmeri mejne vrednosti, to je okoli 1,30 metra, je višino potrebno izmeriti natančno, to pa trenutno izvajajo v avtocestni bazi Ljubljana. Tam imajo eno merilno napravo, po potrebi pa bodo postopoma nabavljene dodatne in nameščene še na kakšni drugi lokaciji izven Ljubljane, če bo to potrebno.

Dražje letne vinjete za osebna vozila in motorje

Dars bo vinjete prodajal na lastnih prodajnih mestih na cestninskih postajah in na nekaterih mejnih prehodih. Poleg tega vinjete prodajajo pogodbeni partnerji doma in v tujini, pri čemer je v Sloveniji takšnih prodajnih mest 1.100, skupaj s tujino pa se vinjete prodajajo na 2.000 prodajnih mestih.

Naslednje leto se podražijo letne vinjete za dvosledna motorna vozila do največ 3500 kilogramov, in sicer s 95 na že omenjenih 110 evrov. Prav tako se višata cena letne vinjete za motorna kolesa, ki bo po novem znašala 55 evrov (zdaj 47,50 evra), in cena polletne vinjete za motorna kolesa, ki bo s 1. decembrom znašala 30 evrov (zdaj 25 evrov).

Cene mesečnih in tedenskih vinjet za 2014 ostajajo enake kot za letošnje vinjete. Mesečna vinjeta za dvosledna motorna vozila do največje dovoljene mase 3500 kilogramov je 30 evrov, tedenska pa 15 evrov. Tedenska vinjeta za motorna kolesa znaša in bo tudi za 2014 znašala 7,50 evra.

Trenutne vinjete veljavne do konca januarja

Obstoječe vinjete za leto 2013, ki bodo na prodaj do vključno 30. novembra, ostajajo v veljavi do preteka njihove veljavnosti; letne tako na primer do konca januarja 2014.

Z vinjetami letos zbrali četrt milijona več

V obdobju do 30. septembra je znašala vrednost prodanih vinjet (brez DDV) 128,3 milijona evrov, kar je za okoli 250 tisoč evrov oziroma 0,4 odstotka več kot v primerljivem obdobju leta 2012. Glede na lansko leto je bilo do konca septembra prodanih za dva odstotka manj letnih vinjet za dvosledna vozila, za tri odstotke več mesečnih vinjet za dvosledna vozila in za štiri odstotke več tedenskih vinjet za dvosledna vozila.

Uporabo in pravilnost uporabe vinjet preverjajo cestninski nadzorniki Darsa. Ti so uporabnikom avtocest ali hitrih cest letos izdali že nekaj več kot 37 tisoč plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Kje lahko v Ljubljani na Petrolu kupite letno avstrijsko vinjeto
Finance
Simona Toplak Kje lahko v Ljubljani na Petrolu kupite letno avstrijsko vinjeto 1

Tu je seznam Petrolovih bencinskih servisov, kjer lahko kupite letno avstrijsko vinjeto. Ta za leto 2018 stane 87,30 evra, podražila se je zaradi inflacije.

FINANCE
Transport in logistika
Se je rušenje Darsovih cestninskih postaj s 50 milijonov evrov pocenilo na 30?
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Se je rušenje Darsovih cestninskih postaj s 50 milijonov evrov pocenilo na 30? 9

Ni čudežev: Dars je razpis razbil v dva dela, prvega ocenjujejo na 30,5 milijona evrov

FINANCE
Transport in logistika
Pozor, Dars bo vklopil e-cestninjenje. Kaj nas čaka?
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Pozor, Dars bo vklopil e-cestninjenje. Kaj nas čaka?

7 vprašanj in odgovorov o novem sistemu cestninjenja za tovornjake, ki ga bo Dars zagnal na velikonočno nedeljo

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Manager
Top 101: Največje slovensko podjetje Dars sedi na več kot 500 milijonih evrov. Zakaj?
Manager
ManagerNataša Koražija Top 101: Največje slovensko podjetje Dars sedi na več kot 500 milijonih evrov. Zakaj? 7

Na Darsu na dobre pol milijarde depozitov na bankah prejemajo skromne obresti. Hkrati imajo 2,5 milijarde evrov dolga, za katerega plačujejo 40 milijonov evrov obresti na leto. Kaj bodo z denarjem? Bodo hitreje odplačevali dolgove ali hitreje gradili nove odseke?

FINANCE
Transport in logistika
Pritiski na Dars: pozivi iz Italije za brezplačno vožnjo
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Pritiski na Dars: pozivi iz Italije za brezplačno vožnjo 17

Pobudniki iz Furlanije Julijske krajine trdijo, da vinjete odganjajo enodnevne turiste; ti morajo za tedensko vinjeto odšteti 15 evrov

FINANCE
Transport in logistika
Reorganizacija Darsa: na cestninjenju je doslej delalo 400 ljudi, kaj bo z njimi po novem?
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Reorganizacija Darsa: na cestninjenju je doslej delalo 400 ljudi, kaj bo z njimi po novem? 2

Dars bo v nedeljo vklopil e-cestninjenje za tovornjake, zaposlene na starem sistemu cestninjenja bodo odpustili, večinoma pa jih bodo prerazporedili