Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga preizkusili z novim dizelskim strojem, ki nosi oznako GLE 300d; so štirje valji dovolj?
Fordova zmagovalna formula Fordova zmagovalna formula Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.
Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Prvič smo se zapeljali z vročim audijem Q3 sportback. Kako se privlačen audi Q3 sportback primerja z običajnim?
Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Avtomobilski salon s kar 112-letno tradicijo IAA ni bil vselej organiziran v Frankfurtu. Zgodovina, posebnosti in zanimivosti ene največjih avtomobilskih predstav sveta.
Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Retro oblika, kopica domiselnih idej in zelo mestna naravnanost, tudi s skromno baterijo. To je honda s preprostim imenom e.

Šef nemškega VW zasluži 170-krat več od povprečnega zaposlenega

Čas branja: 1 min
10.11.2013  10:46
Managerji nemških družb zaslužijo v povprečju 53-krat več kot povprečni zaposleni v podjetju; kakšna so razmerja v Sloveniji?

Obveščaj me o novih člankih:  
Volkswagen dodaj
Metro dodaj
Adidas dodaj
Jože Colarič dodaj
Tomaž Berločnik dodaj

Plače vodilnih v glavnih nemških koncernih so bile leta 2011 od povprečnih plač v podjetju v povprečju višje 53-krat, je razkrila študija inštituta Hans Böckler, ki dela raziskave in analize za nemške sindikate.

Največje razlike so odkrili v avtomobilskem koncernu Volkswagen, kjer so bile plače vodilnih 170-krat višje od povprečnih, je danes poročala STA. Volkswagnu sta po razlikah v plačah sledila trgovinski velikan Metro, kjer so vodilni zaslužili 131-krat več kot povprečni zaposleni, in proizvajalec športne opreme Adidas, kjer je razlika 106-kratna.

euro denar plača

Slovenskim managerjem povprečno 11-kratnik povprečne plače

V Sloveniji je razkorak seveda precej manjši kot pri omenjenih nemških multinacionalkah. Lani je sto najbolje plačanih slovenskih managerjev zaslužilo 20,4 milijona evrov, je ob objavi letošnje lestvice najbolje plačanih managerjev ugotavljal Dnevnik.

Tako so managerji v povprečju letno zaslužili 200 tisoč evrov bruto oziroma 17 tisoč evrov mesečno. Glede na to, da je povprečna mesečna bruto plača lani v Sloveniji znašala 1.525 evrov, so torej managerji najpomembnejših podjetij v povprečju zaslužili 11-krat več.

Poudarimo, da tukaj ne gre za primerjavo na nivoju podjetij, temveč za razkorak med povprečno plačo stoterice najbolje plačanih direktorjev in povprečno plačo v državi.

Colariču lani 23-kratnik povprečne plače v podjetju, Berločniku 11-kratnik

Kolikšna je razlika v novomeški Krki, katere predsednik uprave Jože Colarič je najbolje plačani slovenski manager? Colarič je lani zaslužil 732 tisoč evrov bruto, kar je 61 tisoč evrov mesečno.

Matična družba novomeškega farmacevta je za stroške bruto plač in nadomestil namenila 139 milijonov evrov, povprečno pa je po podatkih baze Gvin zaposlovala 9.197 ljudi (za primerjavo, skupina Volkswagen je imela lani 550 tisoč zaposlenih). Povprečna bruto plača je torej znašala okrog 2.600 evrov, kar je 23-krat manj kot so znašali Colaričevi prejemki. Stroški bruto plač in nadomestil v skupini, ki je lani zaposlovala povprečno 9.197 delavcev so znašali 227 milijonov evrov, kar je okrog dva tisočaka bruto mesečno na zaposlenega ali 30-krat manj od plače Colariča.

Prvi mož državnega Petrola Tomaž Berločnik je lani zaslužil 300 tisoč evrov bruto (25 tisoč evrov mesečno), medtem ko je bila plača povprečnega zaposlenega 2.362 evrov, torej približno 11-krat nižja.

Dodajmo, da je seveda razkorak v drugih podjetjih lahko večji kot v omenjenih. Primerjave managerskih prejemkov smo v reviji Manager zadnjič naredili lani za leto 2011. Največji razkorak smo izračunali v skupini DZS Bojana Petana, ki je imel 26-krat višjo plačo od povprečja v skupini. Več v članku Managerske plače v mnogokratnikih.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Dvorjakova glede plače dopoldne tako, popoldne drugače 2

Če je vodstvo Polzele še dopoldne vse zanikalo, so zdaj priznali trimesečni dodatek šefinji Dvorjakovi v višini 13 tisoč evrov bruto

FINANCE
Članki
Članki Kaj za podjetja pomeni, če so 2. januarja šole zaprte? 6

Šolarji 2. januarja, ki bo prihodnje leto v petek, ne bodo imeli pouka. "Najlažje bi bilo, če bi bili prosti dnevi v gospodarstvu in...

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

FINANCE
Članki
Članki Med evroposlanci postransko največ zasluži Peterle, Šoltes »prešprical« največ glasovanj

Evroposlanec Lojze Peterle poleg poslanske plače zasluži do 3.499 evrov na mesec. Igor Šoltes se je udeležil manj kot polovice...

FINANCE
Članki
Članki Brdo: za stanovanja med 93 tisoč evrov in 255 tisoč evrov 12

Izbrani kupci stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu bodo obveščeni po pošti - stanovanjski sklad bo odločbe odposlal jutri

FINANCE
Članki
Članki Zapornik Janša nič več poslanec 154

Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši

FINANCE
Članki
Članki Cerar napovedal davčne blagajne, o plačah na DUTB bi še razpravljal 5

O Mramorjevem predlogu za prepolovitev plač na DUTB pravi: "To poročilo je zgolj predlog za razpravo." Razprave pa danes niso končali.

FINANCE
Članki
Članki Bolje plačati tiste bolnišnice, ki so bolj učinkovite 2

To je eden od receptov za stalno izboljševanje zdravstvenega sistema, ki smo ga slišali v razpravi na AmCham