Avto

Šef nemškega VW zasluži 170-krat več od povprečnega zaposlenega

Managerji nemških družb zaslužijo v povprečju 53-krat več kot povprečni zaposleni v podjetju; kakšna so razmerja v Sloveniji?

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

10.11.2013 10:46
Čas branja: 1 min

Plače vodilnih v glavnih nemških koncernih so bile leta 2011 od povprečnih plač v podjetju v povprečju višje 53-krat, je razkrila študija inštituta Hans Böckler, ki dela raziskave in analize za nemške sindikate.

Največje razlike so odkrili v avtomobilskem koncernu Volkswagen, kjer so bile plače vodilnih 170-krat višje od povprečnih, je danes poročala STA. Volkswagnu sta po razlikah v plačah sledila trgovinski velikan Metro, kjer so vodilni zaslužili 131-krat več kot povprečni zaposleni, in proizvajalec športne opreme Adidas, kjer je razlika 106-kratna.

euro denar plača

Slovenskim managerjem povprečno 11-kratnik povprečne plače

V Sloveniji je razkorak seveda precej manjši kot pri omenjenih nemških multinacionalkah. Lani je sto najbolje plačanih slovenskih managerjev zaslužilo 20,4 milijona evrov, je ob objavi letošnje lestvice najbolje plačanih managerjev ugotavljal Dnevnik.

Tako so managerji v povprečju letno zaslužili 200 tisoč evrov bruto oziroma 17 tisoč evrov mesečno. Glede na to, da je povprečna mesečna bruto plača lani v Sloveniji znašala 1.525 evrov, so torej managerji najpomembnejših podjetij v povprečju zaslužili 11-krat več.

Poudarimo, da tukaj ne gre za primerjavo na nivoju podjetij, temveč za razkorak med povprečno plačo stoterice najbolje plačanih direktorjev in povprečno plačo v državi.

Colariču lani 23-kratnik povprečne plače v podjetju, Berločniku 11-kratnik

Kolikšna je razlika v novomeški Krki, katere predsednik uprave Jože Colarič je najbolje plačani slovenski manager? Colarič je lani zaslužil 732 tisoč evrov bruto, kar je 61 tisoč evrov mesečno.

Matična družba novomeškega farmacevta je za stroške bruto plač in nadomestil namenila 139 milijonov evrov, povprečno pa je po podatkih baze Gvin zaposlovala 9.197 ljudi (za primerjavo, skupina Volkswagen je imela lani 550 tisoč zaposlenih). Povprečna bruto plača je torej znašala okrog 2.600 evrov, kar je 23-krat manj kot so znašali Colaričevi prejemki. Stroški bruto plač in nadomestil v skupini, ki je lani zaposlovala povprečno 9.197 delavcev so znašali 227 milijonov evrov, kar je okrog dva tisočaka bruto mesečno na zaposlenega ali 30-krat manj od plače Colariča.

Prvi mož državnega Petrola Tomaž Berločnik je lani zaslužil 300 tisoč evrov bruto (25 tisoč evrov mesečno), medtem ko je bila plača povprečnega zaposlenega 2.362 evrov, torej približno 11-krat nižja.

Dodajmo, da je seveda razkorak v drugih podjetjih lahko večji kot v omenjenih. Primerjave managerskih prejemkov smo v reviji Manager zadnjič naredili lani za leto 2011. Največji razkorak smo izračunali v skupini DZS Bojana Petana, ki je imel 26-krat višjo plačo od povprečja v skupini. Več v članku Managerske plače v mnogokratnikih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Ena Slovenija proti drugi Sloveniji – kdo bi v resnici moral stavkati
Finance
Jure Ugovšek Ena Slovenija proti drugi Sloveniji – kdo bi v resnici moral stavkati 46

Kakšna je razlika med plačami v javnem in zasebnem sektorju, kje so ljudje ostajali brez služb in koliko pravzaprav hočejo sindikati?

FINANCE
Topjob
Maja najbolje plačani finančniki
FINANCE
Eksplozivna rast plač na Češkem, Poljskem, Madžarskem ... Bo Slovenija še dolgo izjema?
Finance
Jure Ugovšek Eksplozivna rast plač na Češkem, Poljskem, Madžarskem ... Bo Slovenija še dolgo izjema? 2

Velika rast plač v srednji in vzhodni Evropi odganja vlagatelje, gospodinjstva pa "trošijo kot nora"

FINANCE
Topjob
Letos bruto plače zrasle za 3,6 odstotka, najbolj v rudarstvu in financah
Topjob
TopjobLana Dakić Letos bruto plače zrasle za 3,6 odstotka, najbolj v rudarstvu in financah 1

Najvišjo povprečno bruto plačo so letos izplačali v finančnih in zavarovalniških dejavnostih ter energetiki (2.473 evrov), najnižjo pa v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, kamor se uvrščajo tudi kadrovske agencije (1.122 evrov), in gostinstvu (1.152 evrov)

FINANCE
Tudi zato medicinske sestre ne morejo dobiti višjih plač
Finance
Teja Grapulin Tudi zato medicinske sestre ne morejo dobiti višjih plač 10

Na eni strani denarja ni, na drugi ga je dovolj za nepotrebne stroške, kot so subvencije podjetjem v času gospodarske rasti in upadanja brezposelnosti

FINANCE
Topjob
Tako si lahko letos izpogajate povišek
Topjob
TopjobLana Dakić Tako si lahko letos izpogajate povišek

Podlaga za pogajanja so rezultati vašega dela, ne le večji prihodki podjetja ali vaša zvestoba družbi