Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga preizkusili z novim dizelskim strojem, ki nosi oznako GLE 300d; so štirje valji dovolj?
Fordova zmagovalna formula Fordova zmagovalna formula Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.
Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Prvič smo se zapeljali z vročim audijem Q3 sportback. Kako se privlačen audi Q3 sportback primerja z običajnim?
Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Avtomobilski salon s kar 112-letno tradicijo IAA ni bil vselej organiziran v Frankfurtu. Zgodovina, posebnosti in zanimivosti ene največjih avtomobilskih predstav sveta.
Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Retro oblika, kopica domiselnih idej in zelo mestna naravnanost, tudi s skromno baterijo. To je honda s preprostim imenom e.

Skupna hrbtenica volkswagnov že prinaša prihranke

Čas branja: 1 min
03.11.2013  09:45
Do konca prihodnjega leta že za milijardo evrov prihrankov, dobiček bo presegel lanskih 11,5 milijarde evrov

"Prihranki že dosegamo, do konca prihodnjega leta bomo s skupno osnovo prihranili milijardo evrov," je za Reuters povedal član uprave Volkswagna odgovoren za Finance Hans Dieter Poetsch.

S prihranki bodo zmanjšali izgube tečajnih nihanj

VW-modularna.1383468684.jpg.c.600px.jpg
Prilagodljiva oziroma modularna osnova bo v prihodnje nosila karoserije 40 avtomobilov Skupine Volkswagen.

O višini prihrankov, ki so jih do sedaj dosegli z novo zasnovo, Poetsch ni govoril. Poudaril pa je, da bodo pomembni pri zmanjševanju izgub zaradi tečajnih nihanj, te naj bi se v letošnjem letu povečale. Poetsch je za Reuters še napovedal, do bo Volkswagen v prihodnjem letu presegel rekorden poslovni rezultat - 11,5 milijarde evrov operativnega dobička iz leta 2012. V tretjem četrtletju letos je Skupina Volkswagen dosegla 2,78 milijarde evra čistega dobička, petino več kot v tretjem četrtletju lani. V prvih devetih mesecih letos je proizvajalec prodal 7,03 milijona avtomobilov, General Motors jih je prodal 7,25 , Toyota pa 7,5 milijona.

Pomen prilagodljive osnove

Volkswagen je razvoj skupne osnove MQB (modular querbaukasten oziroma modularna skupna osnova) začel leta 2007, prvič pa se je pojavila pri aktualnem audiju A3. Danes so na njen izdelani še volkswagen golf, škoda octavia (ta ima za šest centimetrov daljše medosje) in seat leon. V prihodnosti, leta 2016, pa bo Volkswagen na skupni osnovi izdelal kar 40 avtomobilov različnih znamk in velikosti. Njena prilagodljivost bo omogočala razvoj večjih vozil, denimo volkswagna passata in audija A4.

Prihranki pri stroških, teži in času

Modularna osnova je prinesla nižje stroške izdelave, do 40 kilogramov zmanjšano težo in zmožnost izdelave na istem tekočem traku ne glede na izvedbo osnove. Pri osnovi gre za hrbtenico avtomobila, podvozje z vsemi deli, kateremu je moč z zelo majhnimi spremembami prilagajati razdaljo med kolesi. Fiksen je le del osnove med kabino in prednjima kolesoma, vsi ostali deli pa so prilagodljivi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Testi
Testi Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači 5

GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga...

AVTO
Testi
Testi Fordova zmagovalna formula

Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.

AVTO
Novice
Novice Zvezde Frankfurta, novi okoljski pritiski na cene avtov in mobilnost kot suženjstvo

Razburljiv avtomobilski teden poln pozitivnih in negativnih novic, privlačnih klasičnih in električnih novosti salona v Frankfurtu in...

AVTO
Novice
Novice Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu 2

Avtomobilski salon s kar 112-letno tradicijo IAA ni bil vselej organiziran v Frankfurtu. Zgodovina, posebnosti in zanimivosti ene...

AVTO
Novosti
Novosti Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino

Retro oblika, kopica domiselnih idej in zelo mestna naravnanost, tudi s skromno baterijo. To je honda s preprostim imenom e.

AVTO
Novosti
Novosti Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki

Prvič smo se zapeljali z vročim audijem Q3 sportback. Kako se privlačen audi Q3 sportback primerja z običajnim?

AVTO
Novice
Novice Novi okoljski pritiski na kupce avtov, slovenska vlada se ne zmeni za priporočila EU 8

Slovenska vlada je zanemarila priporočila EU, da novim meritvam porabe prilagodi obdavčitev avtomobilov. Zato lahko pričakujemo nove...

AVTO
Novosti
Novosti Japonec trden kot skala, uporaben kot švicarski nož 2

So terenski avtomobili in so manjši tovornjaki, vsak po svoje zmogljivi, uporabni in robustni, a kdor potrebuje fuzijo obeh svetov, se bo...