Avto

Pismo urednika - Vozili smo najmočnejši rolls royce vseh časov

Na portalu avto.finance.si dnevno spremljamo dogajanje v avtomobilskem svetu. Poročamo o novih avtomobilih, občasno tudi motociklih, analiziramo avto posel in ga lokaliziramo z domačim avtomobilskim trgom in številnimi slovenskimi dobavitelji avto industriji.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

18.10.2013 09:26
Dopolnjeno: 25.10.2013 09:26
Čas branja: 2 min

Spoštovani bralec,

sem Miloš Milač, urednik avtomobilizma pri Časniku Finance in urednik novega portala avto.finance.si.

Na portalu avto.finance.si dnevno spremljamo dogajanje v avtomobilskem svetu. Poročamo o novih avtomobilih, občasno tudi motociklih, analiziramo avto posel in ga lokaliziramo z domačim avtomobilskim trgom in številnimi slovenskimi dobavitelji avto industriji.

pasica avto pismo urednika

Pred Vami je moje prvo tedensko pismo Vam, bralcem - pismo urednika.

V njem Vam povzeto sporočam pomembne dogodke preteklega tedna. Naslednje pismo boste v e-poštni nabiralnik, če boste to želeli, dobili prihodnji petek zjutraj - prijavite se in si zagotovite pregled avto panoge na enem mestu, delite ga tudi s prijatelji, sodelavci,... Prijavite se tu!

Začnimo z dobrimi novicami.

Avtomobilska Evropa se je počasi pričela postavljati na noge. Septembra je prodaja zrasla,  pozitiven trend pa so ujeli tudi slovenski izdelovalci delov.

Dobavitelji so v preteklem tednu obiskali češko škodo, predstavili so svoje rešitve in skušali skleniti posel. Z njimi smo bili v Mladi Boleslavi.

BMW vozi ob boku Citroënov in drugih množičnih znamk, po prodaji je prehitel Fiata! Res je, BMW, Audi in Mercedes-benz so sestopili s prestolov in se podali v boj z množičnimi, ti pa s prestižnimi različicami silijo v revir nemške trojice. Zaenkrat se Nemcem poteza bolje obrestuje.

Ko smo že pri Nemcih. Dobili so še eno bitko, zaustavili so sprejetje okoljskega predpisa, ki je novim avtom v letu 2020 narekoval doseganje povprečne meje 95 gramov ogljikovega dioksida na kilometer.

Avtomobili so vse pametnejši. Sami znajo parkirati, medtem pa vi lahko spijete kavo ali pa namesto vas iščejo parkirno mesto, prepoznavajo pešce na cesti in podobno.

Gremo v Francijo oziroma Romunijo. Renault scenica poznate, pa menite, da je vreden skoraj še enkrat toliko kot sorodna romunska dacia dokker? Tu najdete odgovor.

Vozili smo najmočnejši rolls royce vseh časov, kupe wraith s 632 konji in ceno skoraj pol milijona evrov. Kako se pelje avto, ki v slovenski proračun prispeva 200 tisoč evrov davkov.

Kaj pa najmočnejši audiji, po dirkališču v avstrijskem Spielbergu smo se zapeljali z R8 V10 plus s 550 konji, po okoliških cestah pa z RS6 s 560 in RS4 s 450 konji.

Matej se je s toyoto prius plug-in odpravil na popotovanje od Goričkega do Pirana. Koliko v resnici porabi Japonec z bencinskim in električnim motorjem v prvem in drugem delu reportaže.

Sam pa sem svoja tri dekleta in še sosedovo družino strpal v forda tournea custom in se z njim odpravil v Sarajevo.

Kaj pa prinaša prihodnji teden?

Na slovenski trg bodo zapeljali osveženi hyundai iX35, pred leti najbolje prodajani športni terenec v Sloveniji in povsem novi nissan note.

Na Financah bomo izbrali tri podjetja z najbolj eko voznim parkom, ta bodo za leto dni odpeljala toyoto prius plug-in.

Konec tedna pa greva z Matejem na svetovno premiero peljat osveženi audi A8 in povsem novi BMW X5.

O vsem tem bomo poročali v naslednjem tedenskem pismu v petek 25.10. (naročite se nanj) in seveda dnevno na portalu avto.finance.si.

Prijeten vikend Vam želim,

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P.S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

16.10.2014
04.12.2014
FINANCE
Kdaj Apple Pay dobijo komitenti Nove KBM in SKB
Finance
NAPOVED
Petra Sovdat Kdaj Apple Pay dobijo komitenti Nove KBM in SKB

Če bi Nova KBM in SKB že bili združeni konec minulega leta, bi bili po bilančni vsoti druga največja banka, po posojilih pa prva: kje so z združitvijo? "Novih prevzemov v Sloveniji ne načrtujemo," pravi prvi nadzornik Nove KBM Imre Bartalan.

FINANCE
Kako se sladoledni prvak ščiti pred kibernetskimi napadi?
PRO
Finance
Redakcija Tovarna leta Kako se sladoledni prvak ščiti pred kibernetskimi napadi? (PRO)

Na konferenci Pametna industrija bomo med drugim izvedeli, kako Incom Leone zmanjšuje možnost kibernetskega napada.

FINANCE
Smrt totalitarizmu, svoboda posamezniku!
Finance
MATEJ AVBELJ
Matej Avbelj Smrt totalitarizmu, svoboda posamezniku! 5

V etičnem smislu smo, kot narod, razvalina, v političnem, kulturnem, medijskem in izobraževalnem pa karikatura vsesplošnega sistema negativne selekcije. Zakaj, namesto da bi sodelovali, se borimo proti fašizmu in fašistom, ki je oznaka za vse nenaše, ter za svobodo, menda naroda, v resnici pa vse bolj povampirjenih interesnih skupin.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
International
China’s Bubble Tea Boom Creates a Half-Dozen Billionaires
FINANCE
International
Novartis Surges After Forecast Boost Beats Expectations
FINANCE
Tesla: poslovanje slabše, delnica pa krepko gor
Finance
REZULTATI
Boštjan Usenik Tesla: poslovanje slabše, delnica pa krepko gor 6

Prihodki prvega četrtletja na medletni ravni manjši za desetino, čisti dobiček za polovico, tečaj delnice pa je bil dve uri po objavi višje že za dobro desetino – zakaj?