Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga preizkusili z novim dizelskim strojem, ki nosi oznako GLE 300d; so štirje valji dovolj?
Fordova zmagovalna formula Fordova zmagovalna formula Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.
Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki Prvič smo se zapeljali z vročim audijem Q3 sportback. Kako se privlačen audi Q3 sportback primerja z običajnim?
Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu Avtomobilski salon s kar 112-letno tradicijo IAA ni bil vselej organiziran v Frankfurtu. Zgodovina, posebnosti in zanimivosti ene največjih avtomobilskih predstav sveta.
Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino Retro oblika, kopica domiselnih idej in zelo mestna naravnanost, tudi s skromno baterijo. To je honda s preprostim imenom e.

Volkswagen podira rekorde tudi na račun Kitajske

Čas branja: 1 min
17.10.2013  14:32
V nemškem koncernu Volkswagen si letos lahko manejo roke, saj so v prvih devetih mesecih poslovali rekordno. Po svetu so prodali več kot sedem milijonov vozil, odlično so se odrezali na Kitajskem, slabše v Evropi

Volkswagen je od januarja do konca letošnjega septembra posloval rekordno in prvič v tem času prodal več kot sedem milijonov vozil. Nemci so nazdravili predvsem odlični prodaji na Kitajskem ter rasti v ZDA, kriza in počasno okrevanje gospodarstva pa sta jim prinesla upad prodaje v Evropi in Južni Ameriki. Dodajmo, da so sedem milijonov vozil prvič prodali v vsem letu 2010, do leta 2018 pa želijo s prvega mesta po prodaji zriniti japonsko Toyoto.

Volkswagen-CC-1.1365714431.jpg.s.600px.jpg
Skupina Volkswagen letos posluje odlično, v prvih devetih mesecih letošnjega leta so prodali sedem milijonov vozil.

Letos petodstotna globalna rast prodaje

Po tem, ko sta dobro poslovanje objavila Mercedes in BMW, odlično pa se prodajajo tudi prestižni Range roverji, so si ogromno torto in velike količine šampanjca privoščili pri Volkswagnu. Za nazdravljanje so imeli sedem milijonov razlogov, toliko vozil znamke Audi, Porsche, Seat, Škoda in VW so namreč prodali po svetu v prvih devetih mesecih letošnjega leta. Glede na lani tak čas so bili uspešnejši za pet odstotkov.

Rast na Kitajskem skoraj 18-odstotna

K temu je največ pripomogla povečana prodaja v azijsko-pacifiškem območju, kjer so dosegli 16-odstotno rast in 2,63 milijona prodanih vozil. Zgolj na Kitajskem so prodali 2,35 milijona avtov, kar je 17,7 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Prodaja se je povečala tudi v ZDA, zrasla je za 9,2 odstotka na 665 tisoč vozil, še vedno pa sta brez znakov okrevanja evropski in južnoameriški trg. V Evropi so tako pri nemškem koncernu prodali 2,73 milijona vozil oziroma 2,4 odstotka manj kot lani, za skoraj deset odstotkov na 681 tisoč pa jim je padla prodaja v Južni Ameriki.

Na vrhu VW, Audi presegel milijon, padec Škode

Po prodaji je med znamkami na vrhu Volkswagen s 4,36 milijona (+3,6 %), še večjo rast je dosegel Audi, kjer se je prodaja okrepila za 7,6 odstotka na 1,18 milijona prodanih vozil. Na ceste je v letos zapeljalo tudi 266 tisoč Seatov, kar je 11,7 odstotka več kot lani, Porsche je postregel s skoraj 120 tisoč prodanimi primerki - VW se je sicer priključil avgusta 2012. Še najslabša letos je Škoda, kjer so zaznali 4,5-odstotni padec prodaje na 684.900 vozil, vendar je treba upoštevati, da je nova octavia kot ključni model na trg zapeljala sredi leta. Rahel padec prodaje je utrpela tudi veja gospodarskih vozil, številke so se znižale za 0,7 odstotka na 407 tisoč vozil.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Testi
Testi Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači 5

GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga...

AVTO
Testi
Testi Fordova zmagovalna formula

Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.

AVTO
Novice
Novice Zvezde Frankfurta, novi okoljski pritiski na cene avtov in mobilnost kot suženjstvo

Razburljiv avtomobilski teden poln pozitivnih in negativnih novic, privlačnih klasičnih in električnih novosti salona v Frankfurtu in...

AVTO
Novice
Novice Začetek, vzpon in padec avtosalona IAA v Frankfurtu 2

Avtomobilski salon s kar 112-letno tradicijo IAA ni bil vselej organiziran v Frankfurtu. Zgodovina, posebnosti in zanimivosti ene...

AVTO
Novosti
Novosti Električna Honda s pustim imenom in igrivo vsebino

Retro oblika, kopica domiselnih idej in zelo mestna naravnanost, tudi s skromno baterijo. To je honda s preprostim imenom e.

AVTO
Novosti
Novosti Audi Q3 sportback: Znana vsebina v izstopajoči obliki

Prvič smo se zapeljali z vročim audijem Q3 sportback. Kako se privlačen audi Q3 sportback primerja z običajnim?

AVTO
Novice
Novice Novi okoljski pritiski na kupce avtov, slovenska vlada se ne zmeni za priporočila EU 8

Slovenska vlada je zanemarila priporočila EU, da novim meritvam porabe prilagodi obdavčitev avtomobilov. Zato lahko pričakujemo nove...

AVTO
Novosti
Novosti Japonec trden kot skala, uporaben kot švicarski nož 2

So terenski avtomobili in so manjši tovornjaki, vsak po svoje zmogljivi, uporabni in robustni, a kdor potrebuje fuzijo obeh svetov, se bo...