Avto

Elegantni, ekskluzivni ter eksplozivni 'neznanec'

Peugeot je posebno serijo modela 208 poimenoval XY - tako, kot lahko poimenujemo neznance. In tale neznanec ni kar tako! V sebi namreč skriva marsikaj, kar lahko človeka mimogrede omreži

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

03.09.2013 12:55
Čas branja: 5 min

Peugeot 208 XY je namreč prava uganka - s svojimi elegantnimi in kompaktnimi zunanjimi linijami piha na dušo predvsem ženskam, omahljivke znotraj dokončno prepriča z dobršno mero ekskluzivnosti in žlahtnosti. A ker v kabini nudi tudi nekaj drugačnosti ter športnega pridiha, pod kožo pa je sploh lahko pravi športnik, je všeč tudi moškim. GTI za prefinjene?

p208 xy 3

Na mestnih ulicah so v zadnjem času svoj prostor pod soncem našli raznorazni prestižni modni avtomobilčki kot so Audi A1, Citroen DS3, Fiat 500, Mini in Opel adam. Menda je prostor še za kakšnega, so si mislili pri Peugeotu, ko so pripravili posebno šik različico male dvestoosmice imenovane XY.

Nežen, eleganten in hkrati športen

IMG_1245

Da avto pade v oči, ni nobenega dvoma, med testom pa je bilo moč (presenetljivo) opaziti, da zanima tako ženske, kot tudi moške. Ženske so ga takoj vzele za svojega zaradi posebne vijolične barve karoserije imenovane Purple Night, kompaktne oblike in elegantnih linij, dodatno navdušenje pa so poželi še modra LED osvetlitev ob ekskluzivni in razkošni stekleni panoramski strehi Cielo, majhen in priročen volan ter udobni, usnjeni in precej športni sedeži. Močnejši spol so sprva pritegnila in na ogled privabila 17-palčna platišča, le en par vrat ter njegova nabita športna podoba, ob zvoku motorja in zmogljivostih pa so bili „pečeni" tudi največji dušebrižneži. Za dodatno dinamiko vozila in s tem še za nekaj dodatnih pogledov so poskrbeli kromirani dodatki, zapeljevanje tako enega kot drugega spola pa se je dokončno končalo z žarometi in smerokazi, ki s svetlobnim vodilom "Flat guide" najnovejše generacije spominjajo na mačje oči. In slednje so vsekakor zapeljive!

Oblikovalci so dobro opravili svoje delo

IMG_1259

Na limanice trendnega XY se je ujel tudi prijatelj, sicer dober poznavalec avtomobilov in zagovornik karavanov, ki je testnega šarmerja naključno opazil parkiranega v senci ob cesti. Njegove široke, nabite, precej športne podobe ni mogel zgrešiti, Peugeot 208 XY si namreč kar nekaj svoje osnove deli z nezgrešljivo športno različico GTI. To pomeni, da ima širši sprednji (+10 mm) in zadnji kolotek (+20 mm) ter trše vzmetenje, kar se pozna tudi pri voznih lastnostih in pripomore k bolj športnemu značaju. Vse skupaj so začinila temna, a kljub temu zelo vpadljiva platišča, opazen spojler na zadku, zatemnjena zadnja stekla ter kromirani dodatki na boku, zunanjih ogledalih, spredaj pa ob meglenkah in maski. "Levčka" na motornem pokrovu je kar nekako spregledal, za barvo mislil da je črna, posledično pozneje skorajda ni mogel verjeti, da gre za Peugeota 208 in še vijoličnega povrhu - model moškim že sam po sebi deluje kot ženski avto, s takšno barvo pa še posebej. A namen oblikovalcev je vsekakor dosežen!

Podkožna eksplozivnost

IMG_1497

"Odpri havbo!" je zahteval drugi prijatelj, po tem, ko si je avto dodobra ogledal in videno tudi pospremil z odobravanjem. Pod motornim pokrovom ni predel kak dizelski „šparovček", kot je denimo 1.6 e-Hdi v izvedbah z 68 kW (92 KM) oziroma 84 kW (115 KM), tam se tudi ni vrtel 1,6-litrski motor s 120 "konji" - tam je bil kar najmočnejši 1,6-litrski turbobencinar s 115 kW (156 KM), ki mu ukazuje ročni šeststopenjski menjalnik in ki ponuja zajetnih 260 Nm navora med 1750 in 4000 vrtljaji v minuti. Motor je vse prej kot primeren za "nežne dušice", saj 396,2 centimetra dolgega in 1.090 kilogramov težkega 208 XY z mesta do stotice požene v 8,1 sekunde, merilec hitrosti se ustavi pri 215 km/h, vse skupaj pa spremlja prijetno basiranje ali rohnenje - zvok motorja je vidno ugajal tudi predstavnicam nežnejšega spola.

Dinamična vožnja mu prav nič ni tuja

IMG_1471

Avto je med vožnjo sicer lahko krotek kot kak mucek, lahko pa zarohni in skoči kot lačen lev. Občutki med vožnjo so temu primerni, motor bržkone pusti povsem hladne le največje izbirčneže in razvajence, o športnih genih priča tudi volan, ki je spodaj raven. Trše vzmetenje dopušča tudi bolj dinamično vožnjo skozi ovinke, moči na sprednjih kolesih je hkrati ravno prav, da nos ne sili iz ovinka, morebiten skok prek meje pa uspešno kroti elektronika. Peugeota 208 XY smo tako večinoma zapuščali nasmejani, veselja ni skalilo niti računanje povprečne porabe, ki se je ustalilo pri skoraj osmih litrih na sto prevoženih kilometrov - tovarna sicer obljublja 5,8 litra kombinirane porabe.

Primeren za vse priložnosti

IMG_1241

Ženske je 208 XY odkrito navdušil. Začelo se je že - razumljivo - z njegovo barvo, zaradi katere kromirani dodatki pridejo še bolj do izraza. Tudi velik je ravno prav, tako za nastopanje in uživanje po mestu, kot za nedeljski potep v neznano ali avtocestno popotovanje. V prtljažnik gre za 285 litrov prtljage, Znaki XY za zadnjima bočnima stekloma in na prtljažnih vratih pričajo o posebnosti vozila, logotip deluje sodobno in elegantno. Kljub le enemu paru vrat se jim ta niso zdela pretežka, pri odpiranju in izstopanju pa bo zaradi njihove širine vseeno potrebno nekaj več previdnosti. Salve navdušenja je nato požela notranjost, kako ne bi, saj toliko žlahtnosti na kupu marsikateri podoben avto ne premore.

Žlahtna notranjost

p208 xy 4

Panoramsko stekleno streho smo že omenili, lastnika serijsko razvaja multimedijski sistem z na dotik občutljivim zaslonom, za odlično ozvočenje prek šestih zvočnikov in basovskega v prtljažniku lahko poskrbi priznani JBL, volan elegantnega videza prekriva usnje z luknjičastim vzorcem, njegova majhnost in priročnost pa vozniku omogoča več prostora med vožnjo ter več udobja. Vsi materiali in površine vsebujejo okrasne šive za barvit in izviren videz potniškega prostora, posebej za XY pa so oblikovalci pripravili usnjeno oblazinjenje, sedeži so tudi ogrevani. Osvetlitev okrog merilnikov nas je sprva napeljala k misli, da smo v cirkusu, a pritisk na gumb hitro poskrbi za zatemnitev. Stopalke so odete v aluminij, s katerim se delno ponašata tudi volan in prestavna ročica - v vročih dneh je dobro paziti, saj se ta močno segreje na soncu.

IMG_1348

Posameznice so pogrešile iz DS3 jim znani parfumski vložek, pohvale je bil deležni pomočnik pri bočnem parkiranju, graje pa odsotnost pomočnika pri speljevanju v klanec. Preglednost nazaj nekoliko ovira zadnji stebriček, položaj volana pa lahko ovira pogled na merilnike - ti so namreč postavljeni precej globoko na armaturni plošči in niso neposredno za volanskim obročem.

XY ali GTI?

p208 gti

Najbolj osnovni model Peugeota 208 1.0 Vti 68 Access je sicer moč dobiti za dobrih 10.500 evrov, cena XY se začne pri 17.629 evrov (VTi 120) in konča pri dobrih 20 tisočakih (HDI 115). Osnovna cena naše različice se ustavi tik pod 19 tisočaki, z nekaj dodatne opreme smo pri testnem prišli na dobrih 20.500 evrov. Veliko? Upoštevati je treba, da je v ceno XY zajeto skoraj vse, kar lahko za doplačilo dobite pri drugih izvedenkah modela 208 - v takšnem primeru nakupovanju dodatne opreme znesek zleze prek cene našega Peugeota in to s šibkejšimi motorji. Po drugi strani smo s takšnim zneskom že pri pravem GTI in 200 "konjih"...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

Preberite tudi:

08.05.2013
FINANCE
Avto
Čehinja blesti, a ne more uiti senci nemške roke
Avto
AVTOPORTRET
AvtoMiloš Milač Čehinja blesti, a ne more uiti senci nemške roke

Kodiaq druge generacije je velik, zelo uporaben in tudi cenovno razumen velik SUV.

FINANCE
Manager
Na Mars in nazaj: znanost, denar in politika v ozadju Nasine misije MSR
Manager
Vesolje
ManagerWorldcrunch / TCE Na Mars in nazaj: znanost, denar in politika v ozadju Nasine misije MSR

Pri ameriški vesoljski agenciji pripravljajo misijo, v okviru katere bi na Zemljo pripeljali vzorce snovi s površja Marsa. A nekateri znanstveniki se sprašujejo, ali je to res pametna naložba.

FINANCE
Manager
Vse več proizvajalcev televizorjev stavi na mini LED za najboljšo sliko
Manager
Tehnologija
ManagerMatjaž Ropret Vse več proizvajalcev televizorjev stavi na mini LED za najboljšo sliko

Pogledali smo paradne modele iz Samsunga, Philipsa in Sonyja, ki je pred dnevi razkril svoje novosti na tem področju in precej presenetil.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Manager
Pismo iz Sarajeva: O aprilu, Titu in Zdravku Čoliću
Manager
iz prestolnic
ManagerVildana Selimbegović Pismo iz Sarajeva: O aprilu, Titu in Zdravku Čoliću

Na začetku aprila smo se spominjali odpora v devetdesetih letih, obdobja, v katerem je umrlo 11.541 prebivalcev kotline.

FINANCE
Transport in logistika
Igra prestolov na potniškem centru
Transport in logistika
Infrastruktura
Transport in logistikaNataša Koražija Igra prestolov na potniškem centru

Jutri bodo na DRSI odpirali ponudbe na ponovljenem razpisu za glavni del železniške postaje v Ljubljani. Kakšna bo igra železniškega gradbinca?

FINANCE
Vlagatelj Maks
Nvidia za začetnike: zakaj je to najbolj vroča delnica na svetu
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Nvidia za začetnike: zakaj je to najbolj vroča delnica na svetu

Veliko se govori o Nvidi, marsikdo pa se sprašuje, zakaj

FINANCE
Avto
Na elektriko tudi najbolj robusten mercedes-benz in s ceno, primerljivo z dizlom
Avto
AvtoJure Šujica Na elektriko tudi najbolj robusten mercedes-benz in s ceno, primerljivo z dizlom 4

Vozilu primeren bo tudi baterijski sklop z zmogljivostjo 116 kilovatnih ur.