Avto

Pomlajena Nissanova micra se nadeja večjega uspeha

Tretji najbolje prodajani Nissanov model v Evropi je dobil nov videz in notranjost, večji zaslon na dotik, več uporabne tehnologije in nekaj možnosti osebnega prilagajanja

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

17.07.2013 11:53
Čas branja: 3 min

nissan_micra3

Nissan micra je lani praznovala tridesetletnico svojega obstoja, v tem času pa so jih naredili več kot šest milijonov. Četrto generacijo priljubljenega mestnega malčka so zdaj pomladili, deležen je bil nekaterih izboljšav in izpopolnitev, s katerimi želijo ublažiti spodrsljaj - prodaja sedanjega modela vsaj v Evropi namreč ni bila bleščeča. Pri nas je bilo sicer letos registriranih 73 teh vozil, lani 97, predlani v začetku prodaje četrte generacije pa približno 150.

nissan micra 2010
Predhodnica prenovljene micre

Po mnenju Nissanovcev spremembe presegajo običajno pomladitev, zato so ga poimenovali kar Nova micra. K nam pride v začetku novembra, cene naj bi bile na ravni sedanjega modela - od dobrih 9.000 evrov naprej. Ponudbo pomlajene micre bo v Sloveniji sestavljalo pet modelov (Visia, Accenta, Accenta Look, Tekna in Premium), že v osnovi bodo med drugim na voljo klimatska naprava in celotna paleta varnostne opreme, vključno z voznikovimi, sovoznikovimi, bočnimi varnostnimi blazinami in zavesami ter sistemoma ABS in ESP. Po želji bo na voljo tudi panoramska streha in pomočnik pri parkiranju.

Kaj prinaša pomlajena micra

IMG_2821

Razen svežega videza spredaj (novi so motorni pokrov, blatniki, žarometi in sprednji odbijač, rešetka z logom je vpeta v kromiranem podaljšanem motivu v obliki črke V, spremembe so tudi pri meglenkah) in zadaj (odbijač, zadnje LED-luči, plošča na dnu pokrova prtljažnika), vključno s spremembami na karoseriji, je bila micra deležna tudi prenove notranjosti.

Več možnosti za avto po svoji meri

Ta zdaj prinaša novo tehnologijo, sredinsko konzolo (grafika instrumentov pred voznikom je izboljšana za večjo preglednost, preoblikovane zračne reže), maske in še več dekorativnih elementov, osvežili so tudi tkanino na sedežih in vratih. Odvisno od različice je v pomlajeno micro lahko vgrajeno osveženo komunikacijsko središče z radiem in najsodobnejšim navigacijskim sistemom z večjim zaslonom na dotik. Nissan je razširil tudi možnosti osebnega prilagajanja, s katerimi si bodo lastniki lahko ustvarili avto po svoji meri.

Dodatni barvi, odpiranje brez ključa, USB vhod, 12-voltna vtičnica

Osvežena micra je opremljena je tudi z avdio vhodoma USB in Aux-in, kar še posebej radi cenijo mlajši in mladi po srcu, vendarle pa je dodana tudi 12-voltna vtičnica za enostavno polnjenje MP3-predvajalnikov in mobilnih telefonov na poti. Kupcem bosta na voljo tudi dve novi barvi (z biserno kovinsko Pacific Blue je bila opremljena preizkusna različica), ki sta se pridružili obstoječim osmim ter 16- in 15-palčna lita platišča. Ključ I-Key omogoča daljinsko odklepanje vozila ter zagon motorja brez ključa v kontaktni ključavnici.

V ponudbi tudi trivaljnik s kompresorjem

Micra bo imela na začetku dva motorja, oba sta bencinska trivaljnika, pogon na sprednji kolesi s petstopenjskim ročnim menjalnikom ali izbirnim menjalnikom CVT zadnje generacije. Osnovni 1,2-litrski motor ima 59 kW (80 KM), na voljo pa bo tudi tlačno polnjeni bencinski agregat z neposrednim vbrizgavanjem goriva (DIG-S), ki razvije 72 kW (98 KM). Ponaša se z nizko porabo, značilno za dizelske motorje, na sto kilometrov namreč porabi 4,1 litra bencina. Motorji DIG-S so opremljeni tudi s samodejnim sistemom Stop/Start, s tem se poraba goriva izboljša za približno štiri odstotke.

Po besedah odgovornih ljudi iz Nissana je rezultat pomladitve vozilo, ki ni le značilno evropskega videza, temveč tudi izpolnjuje zahteve preudarnega evropskega kupca - to naj bi bile zmogljivost, vodljivost, kakovost in tehnična inovativnost.

Micro se parkira otročje lahko

Inženirji so tako ponosni na napreden in cenovno dostopen sistem za pomoč pri parkiranju. Zaradi električnega servovolana in majhnega polmera obračalnega kroga (4,65 metra) se micra v mestu počuti kot doma. Še posebej, če je opremljena s sistemom za merjenje optimalnega parkirnega mesta (PSM). Ta premeri parkirno mesto in voznika na armaturni plošči obvesti o tem, ali je avto mogoče varno parkirati na tem mestu ali ne: v sistemu se lahko nastavi celo izurjenost voznika - amater, običajen voznik ali strokovnjak.

Nissan connect na večjem zaslonu na dotik

nissan micra1

Pridobitev pri micri je novi navigacijski in komunikacijski sistem Nissan Connect z novimi funkcijami, večjim 5,8-palčnim zaslonom (prej pet palcev) in kromiranimi gumbi. Posodobljena navigacija zdaj omogoča samodejno izračunavanje eko poti, na kateri se porabi najmanj goriva. Dopolnjuje ga tabela za ekološko točkovanje, kjer lahko voznik preveri ekonomičnost svoje vožnje. Večji barvni zaslon na dotik omogoča lažje branje zemljevidov in napotkov - prikazuje lahko tudi naslovnice albumov iz lastnikove glasbene knjižnice. Med naprednimi funkcijami so Nissanovci izpostavili Googlovo tehnologija Send-To-Car, s katero lahko lastnik vnaprej načrtuje potovanja na osebnem ali tabličnem računalniku doma ali v pisarni in nato še pred odhodom pošlje navodila v avtomobil.

Voznik si lahko prikliče ažurne vremenske napovede, vključeni pa so tudi podatki o lokalnih cenah goriva in informacije o letih. Sistem prikazuje tudi veljavne hitrostne omejitve, kar še posebej pride prav v novem okolju, voznik pa lahko nastavi tudi opozarjanje na hitrost z vizualnim in zvočnim sporočanjem, če vozilo prekorači hitrostno omejitev za določeno vrednost.

Instext('Micra, ki se v nekaterih državah prodaja pod imenom March, se proizvaja v štirih tovarnah in prodaja v 56 državah po svetu. Vsa vozila za evropski trg so izdelana v Indiji, ostale tri proizvodne lokacije pa so na Tajskem, v Mehiki in na Kitajskem.')

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Sijajno leto za Bitenca in druge zasebnike v zdravstvu
Finance
POSLOVNI REZULTATI
Andreja Rednak Sijajno leto za Bitenca in druge zasebnike v zdravstvu

Kirurgija Bitenc je lani prihodke povečala za tretjino, na 10 milijonov evrov, dobiček pa za 41 odstotkov. Kako pa drugi?

FINANCE
Manager
David Pivk, tržnik: O napetosti med blagovno znamko in pospeševanjem prodaje
Manager
Intervju
ManagerGorazd Suhadolnik David Pivk, tržnik: O napetosti med blagovno znamko in pospeševanjem prodaje

Kako poskrbeti, da bo trženje ustvarjalo vrednost in rast podjetja? David Pivk, tržnik z dolgoletnimi izkušnjami v globalnih podjetjih, ima odgovore.

FINANCE
Manager
Faze razvoja zagonskega podjetja: RAZVOJ
Manager
Žan Menart
ManagerŽan Menart Faze razvoja zagonskega podjetja: RAZVOJ

Dejstvo je, da se s prihodom zunanjega kapitala konča »romantična«, garažna faza startupa.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Manager
Drugačni obrazi startupov
Manager
Jure Mikuž
ManagerJure Mikuž Drugačni obrazi startupov

Vse pogosteje se omenjajo obrambne tehnologije kot panoga, kamor naj bi se začela stekati večja količina finančnih sredstev tudi v Evropi.

FINANCE
Manager
Pet držav, kjer bi odprl naslednje podjetje
Manager
Aljoša Domijan
ManagerAljoša Domijan Pet držav, kjer bi odprl naslednje podjetje

Zadnji dve leti dobim le še prijazne odgovore, da bodo kot nomadi namesto v Sloveniji raje začeli na Hrvaškem ali kje drugje.

FINANCE
Avto
Čehinja blesti, a ne more uiti senci nemške roke
Avto
AVTOPORTRET
AvtoMiloš Milač Čehinja blesti, a ne more uiti senci nemške roke

Kodiaq druge generacije je velik, zelo uporaben in tudi cenovno razumen velik SUV.

FINANCE
Manager
Na Mars in nazaj: znanost, denar in politika v ozadju Nasine misije MSR
Manager
Vesolje
ManagerWorldcrunch / TCE Na Mars in nazaj: znanost, denar in politika v ozadju Nasine misije MSR

Pri ameriški vesoljski agenciji pripravljajo misijo, v okviru katere bi na Zemljo pripeljali vzorce snovi s površja Marsa. A nekateri znanstveniki se sprašujejo, ali je to res pametna naložba.