Avto

Različna, a vselej prijazna obraza športnih nemcev

Prve kilometre smo nabirali s superdizlom v golfu GTD in se presedli v najmanjšo audijevo limuzino A3 sedan; druži ju ljubezen do podrobnosti, po značaju in videzu pa sta si precej različna

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

18.06.2013 22:30
Čas branja: 4 min

Nemška skupina Volkswagen je široko paleto različnih modelov na enotni hišni tehnični osnovi MQB dodatno razširila. Športno navdahnjene kupce bo pod znamko Volkswagen zapeljeval z najmočnejšim dizlom v golfu, z limuzinskim A3 pa je Audi stopil tja, kjer v tem razredu še ni bil.Volkswagen že desetletja utrjuje športnost najbolj prepoznavnega modela golf, tako z bencinskim kot z dizelskim agregatom. Bencinski je zloglasni GTI, dizelski malo manj glasni (sicer ne po ropotu motorja) GTD. To oznako nosi tudi golf VII, pod njegovim pokrovom pa se vrti najmočnejši dizel doslej - dvolitrski TDI s 135 kilovati (184 konjskimi močmi), ki novega GTD do stotice poženejo v 7,5 sekunde, merilnik hitrosti pa se ustavi pri 230 kilometrih na uro. Spodobno hitro, vendar do stotice prileti sekundo pozneje, pri končni hitrosti pa za 16 kilometrov zaostane za bencinskim bratom GTI s 162 kilovati (220 konjskimi močmi).

V uteho mu je domač cenik, saj je GTD cenejši. Dvovratni z ročnim šeststopenjskim menjalnikom je lahko vaš za dobrih 25 tisočakov, primerljiv GTI stane 600 evrov več. Razlika se še poveča, ko pod drobnogled vzamemo porabo in ceno goriva. Pri osnovnem GTI ta v povprečju znaša šest litrov, v enakem režimu pa GTD porabi 4,2 litra - v denarnici to pomeni dobrih 300 evrov prihranka na 10 tisoč kilometrov. Tako teorija.

Teorija deluje v praksi

Tudi v praksi močni GTD ne razočara, saj je zelo natančno vodljiv in odziven, za kar pri pogonu na prednji kolesni par ob progresivnem volanu poskrbi tudi elektronsko vodeni diferencial XDS+. Ta z zaviranjem notranjega kolesa več navora prenaša na zunanje kolo, kar omili podkrmarjenje ter poskrbi za hitrejšo in hkrati varnejšo vožnjo skozi ovinke. Inženirji so sicer ocenili, da lahko GTD ovinke premaguje tudi brez elektronsko nadzorovane mehanske zapore diferenciala z lamelno sklopko, kakršnega ima močnejši GTI performance.

Brez nostalgije pač ne gre

GTD se že na oko loči od bolj civilnih različic, posamezni detajli so v srebrni barvi, v notranjosti pa za športno počutje in udobje skrbijo sedeža z retro vzorcem in retro prestavna ročica.

Kako oddaljen je prvi GTD

Zelo, bi bil kratek odgovor. Pa vseeno zapišimo kaj več. Rodil se je leta 1982, poganjal pa ga je klasični 1,6-litrski turbodizel z vbrizgom v predkomore. Skupaj je spravil 51 kilovatov (70 konjskih moči), do stotice pa je potreboval še enkrat dlje kot novi GTD - natančno 14 sekund, drvel pa je s 70 kilometri na uro manj, dosegel je številko 160. Kljub skromnosti je porabil 3,3 litra več, kar 7,5 litra nafte na sto kilometrov. Kaj dela tehnika!? Bil je tudi konkretno cenejši, leta 1982 je stal 17.850 takratnih mark. Manjše mere in precej manj varnosti je pomenilo tudi prihranke pri teži - prvi GTD je tehtal le 845, novi jih ima 1.377 kilogramov.

A3 sedan - limuzina z značilnostmi coupeja

Prav nič retro pa ni novi A3 sedan, ki končuje tradicijo le tri- in petvratnih audijev A3. »Končno,« se je marsikomu ob tem vstopu v največji svetovni avtomobilski razred izvil vzdih olajšanja. Pa vendar, ali ne gre zgolj za pomanjšan A4? Dejstvo je, da je A3 s štirimi vrati za 22 centimetrov daljši od trivratnega in za okoli 15 centimetrov od petvratne različice sportsback, večjemu A4 pa meter pokaže 24 centimetrov več. To se pozna tudi pri prostornini prtljažnika, kamor A3 sedan spravi 425 litrov oziroma 55 litrov manj od limuzinskega A4, ob tem pa ponuja 45 litrov več kot petvratni A3 - v zakup pri limuzinski različici je treba vzeti še manjšo odprtino.

IMG-0170.1371580051.jpg.o.600px.jpg
Audi A3 je dobil limuzinski zadek, ki ga je podaljšal na

4,46 metra zunanje dolžine. Pri nas ga pričakujemo septembra.

Sedan bo pripeljal nove kupce

Nova limuzinska različica iz Ingolstadta, ki je neposredni odgovor mercedesu CLA, cilja (tudi) na nove kupce: takšne, ki potrebujejo oziroma si želijo večji, a ne prevelik avto, takšne, ki jih pritegnejo lepota in obline limuzinskega zadka, hkrati pa želijo nekoliko športni videz.

Znana in raznovrstna tehnika

V notranjosti nas pričaka že znano in zelo dobro zasnovano okolje, na voljo je cel kup elektronike in različnih varnostnih pomagal. Tudi tehnika je znana, kar je zgolj dobro. Audi A3 sedan je na voljo z že znanim dvolitrskim dizlom, ki ponuja 110 kilovatov, ter 1,4- in 1,8-litrskim turbobencinarjem, katerih moč je 103 oziroma 132 kilovatov. Pozneje se jim bosta pridružila še 1,6-litrski TDI s 77, 2.0 TDI s 135 kilovati iz golfa GTD ter 125-kilovatni 1.4 TFSI. Seveda pride tudi 300-konjski S3. Da si bo v A3 sedanu mogoče izbrati prednji ali štirikolesni pogon ter ročni ali sedemstopenjski samodejni s-tronic, je že jasno.

Eleganca za 900 evrov doplačila

Dodatni centimetri in eleganca oblike ne bodo poceni, hkrati pa tudi ne bo precej dražja od kompaktnega A3 sportbacka - doplačilo za A3 sedan bo 700 evrov. To pa je že lep kup denarja manj od limuzinskega A4, kar bi pametni kupci lahko pretopili v dokup bogatejše dodatne opreme ali bolj mišičastega motorja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

Preberite tudi:

06.11.2013
FINANCE
International
China’s Bubble Tea Boom Creates a Half-Dozen Billionaires
FINANCE
International
Novartis Surges After Forecast Boost Beats Expectations
FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Tesla: poslovanje slabše, delnica pa krepko gor
Finance
REZULTATI
Boštjan Usenik Tesla: poslovanje slabše, delnica pa krepko gor

Prihodki prvega četrtletja na medletni ravni nižji za desetino, čisti dobiček za polovico, tečaj delnice pa je bil dve uri po objavi višje že za dobro desetino – zakaj?

FINANCE
Podjetnikov opomnik: kaj se spreminja in česa ne smete pozabiti do konca aprila
Finance
Mojca Kunšek
Mojca Kunšek Podjetnikov opomnik: kaj se spreminja in česa ne smete pozabiti do konca aprila

Podjetnikov opomnik je storitev Financ, prek katere podjetnike mesečno opozarjamo na pomembne roke, ki jih ni smejo zamuditi.

FINANCE
Avto
To so prihajajoči Volkswagnovi avtomobili, ki jih ne bo poganjala elektrika
Avto
AvtoJure Šujica To so prihajajoči Volkswagnovi avtomobili, ki jih ne bo poganjala elektrika 1

Ob novih modelih s klasičnimi motorji se bodo pri Volkswagnu v prihodnjih letih posvetili tudi polnim hibridom. Tiguan allspce medtem dobiva naslednika z drugačno podobo kot novi tiguan in povsem novim imenom.

FINANCE
Topjob
Top službe – ESA, LTH Castings, NLB, Danfoss, Comtrade, Unior, Gorenjska banka ...
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe – ESA, LTH Castings, NLB, Danfoss, Comtrade, Unior, Gorenjska banka ...

Pregledali smo ponudbe na trgu dela za strokovni kader in izbrali najboljše