Avto

Katere avtomobile bomo ocenjevali v PAL 2014

Klasičnim kombilimuzinam in limuzinam vse bolj dihajo za vrat športni terenci različnih oblik in velikosti

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
avtor
12.04.2013 07:00
Čas branja: 5 min

Izbor Poslovni avto leta (PAL) 2014 bo z novostmi še nekoliko bogatejši od letošnjega. Veliko novosti bo predvsem v kategoriji službeni avto leta, pričakujemo veliko novih poslovnežev in managerskih limuzin. Množili se bodo tudi športni terenci.

Izbor bo spet pester v vseh kategorijah, najzanimiveje pa bo gotovo pri »službenih kandidatih«. Tu bomo ocenili, ali se lahko majhni športni terenci oziroma mestni crossoverji, kakršne so v svojo ponudbo uvrstile številne znamke, enakovredno postavijo ob bok klasičnim kombilimuzinskim predstavnikom v obliki renaulta megana ali mazde3. Tudi v kategoriji poslovnih avtov bomo spet ocenjevali tako klasične limuzinske predstavnike kakor tudi športne terence, v najprestižnejši, managerski kategoriji pa se z BMW M6 gran coupejem, maseratijem quattroportom in porschejem panamero obeta veliko športno nabitih čustev. O tem, ali lahko presežejo klasično eleganco in vrhunsko udobje, ki ju bo gotovo utelešal novi mercedes razreda S, pa v PAL 2014.

BMW-i3.1365715207.jpg.o.470px.jpg
BMW i3

Mali službeni avto leta

Po številnih letošnjih novostih v kategoriji najmanjših bo prihodnje leto, kot kaže, skromnejše oziroma je ta hip znanih le malo možnih kandidatov. Vemo pa že, da bosta z novimi generacijami modela i10 in corse nastopila Hyundai in Opel, ki pa novinca za zdaj še uspešno skrivata in ju bosta razkrila verjetno na jesenskem avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Citroën se bo za uvrstitev v finale potegoval s prenovljenim C3, ki je dobil nove odbijače, luči, še dlje v streho potegnjeno vetrobransko steklo zenith in učinkovite trivaljne bencinske motorje puretech, prenova pa čaka tudi nissana micro in simpatičnega Fiatovega malčka 500. Za malce več živahnosti bo poskrbel novi nissan note, ki je tudi v drugi generaciji ohranil enoprostorsko zasnovo in kompaktne mere, poleg trivaljnih bencinskih motorjev iz micre pa bo na voljo tudi z 1,5-litrskim turbodizlom. Eden izmed njegovih adutov bo vsekakor tako imenovani safety shield, varnostni ščit sodobnih varnostnih sistemov, ki jih sicer najdemo v večjih in dražjih avtomobilih.

[A] 44e7Untitled-23.1365715321.jpg

Službeni avto leta

V nasprotju s skromnim številom malčkov se v kategoriji službeni avto leta napoveduje pravo mesarsko klanje. Med klasičnimi predstavniki bosta meče prekrižali novi generaciji mazde3 in renaulta megana, v obliki novega brava in corolle pa bosta iz nožnice svoja potegnila tudi Fiat in Toyota. Ali se bo Renaultov predstavnik zavihtel vsaj tako visoko kot v izboru PAL 2012, bomo izvedeli prihodnje leto, računati pa kaže tudi na prenovljenega peugeota 308. Ta bo dobil nekaj lepotnih popravkov in čistejše motorje, zaradi svoje nišnosti in višjih cen pa bosta v kategoriji službeni avto leta kot stranska igralca nastopila tudi nova subaru impreza in prenovljeni volkswagen scirocco. Podrobnosti za zdaj še niso znane, je pa precej več kart razkritih v drugi skupini, pri malih športih terencih oziroma crossoverjih. Ti bodo dobesedno preplavili ponudbo na trgu in tudi izbor PAL. Ford bo namreč v Evropi začel prodajati model ecosport, katerega oblikovna posebnost je na zadek nameščeno rezervno kolo, pod kožo pa skriva učinkovite trivaljne bencinske stroje ecoboost. Trivaljni bencinarji bodo v ospredju tudi pri francoskih tekmecih: novih peugeotu 2008 in renaultu capturju, ki se tako oblikovno kakor tudi tehnično opirata na letošnja, številko manjša kandidata oziroma na peugeota 208 in renaulta clia. Pridružila se jima bosta še trax, Chevroletov tehnični dvojček opla mokke, in novi suzuki SX4, ki pa bi s precej večjimi merami v primerjavi z zdajšnjim modelom oziroma dolžino 4,31 metra in prostornejšo notranjostjo morda segel že kategorijo višje. Za dodatno popestritev bosta poskrbela prenovljena škoda yeti, zlasti pa cenovno zanimiva dacia duster.

[A] 5237Untitled-24.1365715355.jpg

Od enoprostorcev do električnih avtov

Novega citroëna C4 picassa napoveduje spomladi v Ženevi predstavljen 4,43 metra dolg koncept technospace. Z 98 grami obljublja rekordno majhne izpuste ogljikovega dioksida za ta avtomobilski razred vozil s klasičnim pogonom. Poleg prenovljene merive se nam bo pridružil še v zdajšnji generaciji drugič prenovljeni renault scenic, ki je bogatejši tudi za robustnejšo izvedbo xmod. Ali je potniški dostavnik lahko zanimiva alternativa klasičnim enoprostorcem, bomo znova poskušali ugotoviti na podlagi prenovljenega renaulta kangooja, ki je med drugim dobil varčnejše motorje s porabo od 4,3 litra in ki z daljšim servisnim intervalom napoveduje nižje stroške vzdrževanja. Nizke tekoče stroške lahko pričakujemo tudi od električno gnanih avtomobilov; morda bomo končno dočakali nissana leafa in ga ocenili v njegovi prenovljeni izvedbi z daljšim dosegom in dodelanim podvozjem. Gotovo pa bo zanimiv tudi kompaktni BMW i3.

Poslovni avto leta

V izboru PAL 2014 bomo končno lahko ocenili novega forda mondea, med novostmi pa je tudi nova generacija lexusa IS, ki je namesto dizelskega motorja pod oznako IS 300h dobila hibridni pogonski sklop 2,5-litrskega bencinskega štirivaljnika in električnega motorja. Med klasičnimi limuzinskimi kandidati oziroma skupaj z njihovimi karavanskimi izvedenkami bomo prihodnje leto pod drobnogled vzeli prenovljenega opla insignio, subaruja legacyja oziroma malce bolj terensko obarvano izvedbo outback, škodo superb ter celotno družino prenovljenih poslovnih volvov - limuzinskega S60, karavanskega V60 in športnega terenca XC60. Prav vsi so dobili malce osveženo podobo, med tehničnimi novostmi pa sistem nezasenčenih sprednjih žarometov, ki ne slepijo naproti vozečih voznikov, nekaj informacijske tehnologije modela V40 in sistem za zaznavanje kolesarjev. Gre za nadgrajen sistem zaznavanja pešcev, ki ob morebitni nevarnosti nesreče voznika na to opozori in po potrebi tudi samodejno zavira.

[A] 3390Untitled-25.1365715387.jpg

Podaljšana trojka, osveženi športni terenci

Poleg prenovljenih volvov se bosta s svojim premium predznakom za naslov bojevala tudi BMW serije 3 gran turismo, ki je v primerjavi z navadno trojko 200 milimetrov daljši, 81 milimetrov višji in 110 milimetrov radodarnejši v medosju, v notranjosti pa prostorsko primerljiv s serijo 5. Zaradi tega, pa tudi zaradi višje cene, ga bomo morda uvrstili celo razred višje. Na osnovi serije 3 lahko pričakujemo tudi novega kupeja in kabrioleta, ki pa bosta imela oznako 4, med kabrioletske kandidate pa bo zapeljal tudi opel cascada, 4,7 metra dolg štirisedežnik s platneno streho in astrino tehnično osnovo. Poslovne športne terence bodo zastopali novi ford kuga, ki je s 4,52 metra precej daljši od predhodnika in se s tem uvršča med večje predstavnike razreda, družbo pa mu bosta delala še drugič prenovljeni chevrolet captiva in manjši hyundai ix35, ki mu je prenova med drugim prinesla bolje uravnoteženo podvozje in dnevne LED-luči. Pestrost te kategorije bosta z enoprostorskimi barvami zaokrožila še nova kia carens in temeljito prenovljena toyota verso, ki je dobila precej bolj agresivno in všečno urezan sprednji del. Pri obeh je na voljo pet ali sedem sedežev.

Managerski avto leta

Po pravilih PAL se bodo prihodnje leto za naslov v kategoriji managerski avto leta drugič potegovali tudi letošnji novinci. To pomeni, da bomo vnovič ocenili prenovljenega BMW serije 7, lexusa GS in prenovljenega RX 450h ter mercedesa razreda E in G, prav tako pa range roverja, ki bo bogatejši za hibridno gnano izvedbo, in BMW serije 6 gran coupeja, ki se mu bo pridružila brutalna M-različica s prisilno polnjenim osemvaljnim strojem s 412 kilovati oziroma 560 konjskimi močmi. Med izrazito športne in razkošnejše kandidate bomo prvič uvrstili tudi prenovljenega porscheja panamero in novega maseratija quattroporta. Pregrešno privlačen italijan je v primerjavi s predhodnikom zrasel in v kabini pridobil več prostora, namesto atmosferskega osemvaljnega motorja pa ga poganja prisilno polnjen šestvaljni stroj prostornine treh ali 3,8 litra in z močjo 301 oziroma 390 kilovatov (409 oziroma 530 konjskih moči). Nestrpno pričakujemo tudi novega Mercedesovega zastavonošo oziroma novi razred S, ki bo zamenjal tako zdajšnji model kakor tudi razkošno limuzino ugaslega Maybacha. Predstavitev lahko pričakujemo kmalu, do konca redakcije pa oblikovne in tehnične podrobnosti še niso bile uradno razkrite. Bo pa avtomobil spet klasično oblikovan z izrazito veliko sprednjo masko in sodobnejšim, bolj zaobljenim zadnjim delom, medtem ko se bo v notranjosti kitil z velikim večnamenskim zaslonom, ki se bo razprostiral tako prek merilnikov kakor tudi sredinske konzole. Za varnost bo poskrbljeno z najsodobnejšimi pripomočki in sistemi, za udobje potnikov pa s sistemom aktivnega vzmetenja in prilagajanja njegovega delovanja glede na profil ceste tik pred vozilom.

[A] e5c8Untitled-26.1365715418.jpg

Spet več limuzin

Audi bo odgovoril s prenovljenim A8, BMW pa poleg letos prenovljene sedmice še s prenovljeno petico in luksuznim terencem X5. V boj za naslov se bosta vmešala tudi prenovljeni jeep grand cherokee, ki je dobil nekaj oblikovnih sprememb in nov samodejni menjalnik z osmimi stopnjami prenosa namesto dozdajšnjega petstopenjskega, ter Volvo z oblikovno osveženimi modeli S80, V70 in XC70. Ti so dobili intuitivni sistem povezovanja sensus connected touch, sistem žarometov oziroma aktivni nadzor dolgih luči in sistem za zaznavanje kolesarjev, S80 pa v izvedbi D2 tudi varčnejši 1,6-litrski turbodizelski motor, ki po novem porabi le 4,1 litra goriva.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

FINANCE
Prevozi
Portugalska tovarna, kjer se vrstijo generacije delavcev
Prevozi
PrevoziMarko Čopi Portugalska tovarna, kjer se vrstijo generacije delavcev

Daimler Truck tovornjake znamke Fuso na Portugalskem izdeluje že od leta 1964. V tovarni v Tramagalu so v preteklosti nastajali tudi mitsubishiji L 200 pick-up, L 300 van in pajero.

FINANCE
Okolje & energija
Nov energetski zakon: prepoved plina za nove stanovanjske stavbe z letom 2025, drva imamo radi
Okolje & energija
Energetika
Okolje & energijaOkolje in energija Nov energetski zakon: prepoved plina za nove stanovanjske stavbe z letom 2025, drva imamo radi 1

Še bolj bomo spodbujali obnovljive vire energije in učinkovito rabo energije, črpali bomo EU denar za prestrukturiranje premogovnih regij, občine bodo energetsko prenavljale javne stavbe

FINANCE
Tako stroge bodo lahko omejitve pri Airbnb
Finance
omejevanje
Tanja Smrekar Tako stroge bodo lahko omejitve pri Airbnb 3

Predlogi novega zakona o gostinstvu bo nared sredi maja, sporoča ministrstvo za gospodarstvo; o kakšnih omejitvah se govori

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Zakaj Furs ne ponuja več podatkov o prevoženih kilometrih uvoženih vozil in kako lahko do njih pridete sami
Avto
AvtoJure Šujica Zakaj Furs ne ponuja več podatkov o prevoženih kilometrih uvoženih vozil in kako lahko do njih pridete sami

Brezplačna storitev je porabnikom ponujala vpogled v stanje vozila ob uvozu, med drugim tudi podatek o tem, ali je bilo vozilo v trenutku uvoza poškodovano. Zakaj je bila storitev komaj dve leti po uvedbi odpravljena in kako lahko kupci pridejo do enakih oziroma bolj podrobnih podatkov?

FINANCE
Kako aprilski evrski PMI vpliva na pričakovanja o obrestnih rezih ECB in kaj govori o nemški recesiji
Finance
PMI
Albina Kenda Kako aprilski evrski PMI vpliva na pričakovanja o obrestnih rezih ECB in kaj govori o nemški recesiji

Po prvih ocenah je vrednost indeksa nabavnih menedžerjev PMI pokazala, da se je aprila evrsko gospodarstvo krepilo. Pogledali smo, kaj se skriva v podrobnostih.

FINANCE
Kaj narediti s stavbo na Litijski? In kaj s TR2? Rešitve so na dlani!
Finance
jurij šimac
Jurij Šimac Kaj narediti s stavbo na Litijski? In kaj s TR2? Rešitve so na dlani! 3

Kako omejiti populistične nepremičninske ideje veseljakov iz Golobove vlade

FINANCE
Mesec: Pokojninska reforma bo sprejeta prihodnje leto
Finance
pokojnine
Lana Dakić Mesec: Pokojninska reforma bo sprejeta prihodnje leto 5

"40 let delovne dobe ostaja," je komentiral pokojninsko reformo minister za delo Luka Mesec, o drugih ukrepih ni hotel govoriti