Avto

Opel cascada ni zgolj astra »zgoraj brez«

Opel se želi z novim kabrioletom s platneno streho vrniti v čase prestižnih kabrioletov iz petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

27.03.2013 22:30
Čas branja: 3 min

Petičneži, ki jih je na Azurni obali mogoče srečati na vsakem koraku, bi se pri pogovorih o jeklenih konjičkih gotovo strinjali, da so kabrioleti in »kabrioleti« - prvi so prestižni, njihova streha pa je platnena!

V družbo prvih, prestižnejših kabrioletov Opel z letošnjo pomladjo poriva cascado, ki se ob tem nerada odzove na pripombo, da je zgolj prestižna naslednica astre twintop. Upravičeno ali ne? Druženje z lepotico na cestah glamurozne francoske riviere med Nico in Monakom je pokazalo, da ima za vihanje nosu ob vlečenju vzporednic s prejšnjo generacijo astre zgoraj brez kar nekaj upravičenih razlogov.

-Y1D6632.1364413354.jpg.o.470px.jpg
Opel cascada ni le kabrioletska astra, kar dokazuje z obliko, materiali in drugimi podrobnostmi.

Platnena streha se hitreje skrije

Pri tem ne gre za lepoto. Hudič se ponavadi skriva v podrobnostih, a tukaj glavna razlika med oploma iz preteklosti in sedanjosti takoj zbode v oko. Cascada zgoraj namreč nosi platno, ki ni zgolj črne barve, med ljubitelji kabrioletov je bolj priljubljeno kot trda streha in nosi tudi pridih prestiža. Z njim je cascada elegantnejša in lepša, proizvodnja takšne strehe je cenejša, kar nekaj pa so prihranili tudi pri teži. Trdo streho nad glavami potnikov namreč nadomešča zgolj 50 kilogramov platna skupaj z mehanizmom, zanj so uporabili magnezij in aluminij. Veter v laseh in moč sonca voznik s sopotniki občuti po vsega 17 sekundah vožnje pod 50 kilometri na uro. Tu cascada nima konkurence.

Dober občutek za podrobnosti

Notranjost cascade je ob površnem pogledu sicer takšna kot v astri, a vseeno ponuja nekaj drugačnosti ter boljše in bolj prefinjene podrobnosti, ki jo ob vsakem stiku znova oddaljijo od nje. Všečni so predvsem šivi na armaturni plošči, opcijska usnjena notranjost s kopico elektromotorjev za lažje iskanje najboljšega položaja za volanom in sladkorčki. Hlajenje sedežev ali pa ogrevanje teh in volana te hitro zazibajo v svet prestiža in ugodja. Ogrevanje sedežev? Da, Opel za cascado pravi, da gre za kabriolet za vse letne čase, ponuja pa dovolj prostora za štiri potnike, da je lahko tudi edini avto pri hiši.

Dovolj prostora za štiri

Cascada je namreč dolga približno 4,7 metra, kar je okoli 22 centimetrov več od astre twintop in prav toliko, kot je dolga sedanja karavanska različica astre. Medosna razdalja je glede na prejšnji Oplov kabriolet daljša za dobrih sedem centimetrov, sprednji in zadnji kolotek pa sta podaljšana za 5,6 oziroma sedem centimetrov. Zgradba cascade je ob tem za dobrih 40 odstotkov vzvojno trša in okroglih deset odstotkov odpornejša proti upogibanju. Za štiri potnike je prostora dovolj, s prtljago pa bodo morali biti bolj premišljeni. S spuščeno streho bodo imeli na voljo 280 litrov, ob dvignjeni pa 350 litrov. S podiranjem sedežev se prostor poveča na 750 litrov, tam pa se najde prostor za predmete do dolžine 1,82 metra.

Opel-Cascada-281482.1364413355.jpg.o.470px.jpg
Če cascado dobro opremite, dobite prestižen kabriolet. Tudi armatura je drugačna kot v astri.

Kompaktnim kabrioletom maha v slovo

Medtem ko se je astra twintop za kupce gnetla med kompaktnimi kabrioleti, kot so renault megane CC, peugeot 308 CC, VW golf in eos, želi biti cascada nekaj več. Opel jo napoveduje kot alternativo premijskima kompaktnežema, kot sta BMW 1 in audi A3, od njiju bo z osnovno ceno okoli 26 tisoč evrov cenejša za 15 odstotkov. Pogleduje pa tudi proti višji ligi kabrioletov, kjer so BMW 3, mercedes E in audi A5. Z njimi se spogleduje predvsem z velikostjo, prednost je za 30 odstotkov nižja cena.

Motor se spopada s čezmerno težo

Cascado je po cestah Azurne obale poganjal povsem novi Oplov motor, 1,6-litrski turbobencinar SIDI, ki razvije 125 kilovatov (170 konjskih moči). Ušesa kljub platnu nad glavo ne trpijo, saj je zvočna zaščita zelo dobra, vseeno pa je mogoče slišati športni pridih novega aduta. Oplovci za motor pravijo, da ima do 15 odstotkov več navora od tekmecev, v času največjega pospeševanja pa postreže z 280 newtonmetri.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

V cascadi bodo na voljo tudi šibkejši bencinarji (1,4 turbo z 88 in 103 kilovati oziroma 120 in 140 konjskimi močmi), dizelski in na vrhu 2.0 turbomotor z 200 konjskimi močmi. Poraba se je na preizkusu sukala nekoliko nad desetimi litri na sto prevoženih kilometrov, z bolj zmerno nogo, ki avtu in udobju potnikom dene precej bolje, pa bi se lahko spustila proti osmim litrom. Svoje pri porabi doda teža, s 1.700 kilogrami je cascada vse prej kot »suhica« in pri Oplu bodo morali v prihodnje nemara na tem področju bolj zavihati rokave.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

29.01.2014
17.08.2015
FINANCE
Topjob
Ali lahko s subvencijo za mlade uveljavljate tudi davčno olajšavo
Topjob
TopjobLana Dakić Ali lahko s subvencijo za mlade uveljavljate tudi davčno olajšavo

Zbrali smo nekaj odgovorov zavoda za zaposlovanje na vprašanja delodajalcev pri subvencioniranem zaposlovanju mladih: kdo je lahko mentor in kakšni so pogoji, kako je z višjo subvencijo v primeru dodatnega pokojninskega zavarovanja.

FINANCE
Manager
Se umetna inteligenca lahko naučiti spoštovati pravo?
Manager
Antara Haldar
ManagerAntara Haldar Se umetna inteligenca lahko naučiti spoštovati pravo?

Ujeti pravo ravnotežje med spodbujanjem inovacij in zmanjšanjem morebitnih velikanskih tveganj, povezanih z novo tehnologijo, ni lahko.

FINANCE
Manager
Faze razvoja zagonskega podjetja: ZAGON
Manager
Žan Menart
ManagerŽan Menart Faze razvoja zagonskega podjetja: ZAGON

Nekateri svojo rast financirajo iz tekočega poslovanja, kar pa v današnji ekonomiji in hitrosti razvoja novih rešitev pogosto pomeni počasno smrt.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Prevozi
Transport odpira vrata tudi slovenskim dobaviteljem sestavnih delov
Prevozi
PrevoziMiloš Milač Transport odpira vrata tudi slovenskim dobaviteljem sestavnih delov 1

Elektromobilnost je v tovornem prometu sicer precej bolj skromno razvita kot pri osebnih avtomobilih, a panoga je v vzponu, ta pa bo, kot kaže, bolj linearen kot na viharnem avtomobilskem trgu.

FINANCE
Avto
Wayne Griffiths, predsednik Seata in Cupre: Omilitev okoljske zakonodaje bi bila slaba za evropsko industrijo
Avto
AvtoMiloš Milač Wayne Griffiths, predsednik Seata in Cupre: Omilitev okoljske zakonodaje bi bila slaba za evropsko industrijo 1

"Pri električnih avtomobilih bo čedalje pomembneje, da bodo izdelani lokalno. Pri tem ne gre za iskanje proizvodnje v državah s cenejšo delovno silo, če je v nizkocenovnih državah elektrika draga ali pa prihaja iz neobnovljivih virov," verjame Griffiths.

FINANCE
V vodstvo državnih Plinovodov še Matija Bitenc
Finance
KADROVANJE
Tanja Smrekar V vodstvo državnih Plinovodov še Matija Bitenc 1

Prvo mesto bo še zasedal Marjan Eberlinc

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)