Avto

BMW z nišnimi modeli na ohlajeni trg

Uprava nemškega BMW letos izjemoma ne napoveduje rekordnega dobička; stavijo na nove modele in vlaganja

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

19.03.2013 22:30
Čas branja: 2 min

Nemški proizvajalec avtomobilov BMW je prejšnje leto končal z rekordnimi številkami. Leto 2013 bo po besedah prvega človeka skupine BMW Norberta Reithoferja težje, saj je evropski trg še bolj slaboten, ohlaja se tudi kitajski trg.

norbert-reithofer-2-mm.1363725170.jpg.o.470px.jpg
"Lansko leto je bilo rekordno, letos pa si upam napovedati le rast prodaje, ne pa tudi dobička," je na včerajšnji poslovni konferenci povedal predsednik uprave BMW Predsednik uprave BMW je na včerajšnji poslovni konferenci v Münchnu slovesno razkril lanske rezultate. Skupina BMW je prodala za 10,6 odstotka več avtomobilov kot predlanskim, skupaj 1,84 milijona, dosegla je 76,8 milijarde evrov prihodkov, kar pomeni 11,7-odstotno rast, ter 5,1 milijarde čistega dobička ali 4,4 odstotka več kot predlanskim.

Prodaja bo še rasla, dobiček ne

Pri napovedih za leto 2013 pa je bil Norbert Reithofer previdnejši; napovedal je enomestno rast prihodkov in podoben dobiček lanskemu ter doseganje od osem- do desetodstotne dobičkovne marže (lani 10,9 odstotka). Razloga za previdnost so še slabše gospodarske razmere v Evropi in politična nestabilnost na Kitajskem.

Kitajski trg se umirja in dozoreva

BMW je prodajo na Kitajskem lani povečal za 40 odstotkov, letos pa si je član uprave, odgovoren za prodajo in trženje, Ian Robertson upal napovedati le do desetodstotno rast. Dodal je, da kitajski trg počasi dozoreva in se spreminja. Povečuje se konkurenčnost, spreminja oblika prodaje, pojavlja se trg rabljenih vozil, ki ponuja nove priložnosti za prodajno mrežo.

Večja vlaganja, poplava novih modelov

Za prihodnjo rast - leta 2016 želi BMW svojo stoletnico zaznamovati s prodajo dveh milijonov avtov - bo proizvajalec povečal vlaganja v raziskave in razvoj. Letos bo za to namenil več kot štiri milijarde evrov, lani je 3,9 milijarde. Rezultat vlaganja bo prihod kar 25 novih modelov in različic v tem in prihodnjem letu. Od teh bo deset povsem nišnih, ki bodo vstopali v nove razrede in tako pridobivali nove kupce. Letos bodo na trg zapeljali denimo petvratni poslovni avtomobil BMW 3 gran turismo, kupejevska serija 4, športni M4, prihodnje leto pa še prvi enoprostorec active sports tourer in srednje velik športni terenec kupejevske oblike X4.

Z elektriko in trivaljnimi motorji do ciljev

Ob koncu leta bo BMW na večjih evropskih trgih začel prodajo nove podznamke BMW i s povsem električnim manjšim i3 in hibridnim športnikom i8. Sočasno bo v BMW in minije začel vgrajevati nove majhne in varčne trivaljne motorje, s katerimi želi do leta 2020 zmanjšati povprečen izpust ogljikovega dioksida na 99 gramov na kilometer. Lani je proizvajalec dosegel povprečen izpust 145 gramov, leta 2007 pa 210 gramov.

Nič z vlaganji v jugovzhodno Evropo

Našemu vprašanju, kako bo z napovedanimi vlaganji BMW v jugovzhodno Evropo, se je član uprave, odgovoren za proizvodnjo, Klaus Draeger izognil. Tiskovni predstavniki znamke so nam pojasnili, da je bila informacija o vlaganjih v tem delu Evrope, lani jo je objavil romunski časnik, neresnična. BMW bo letos vlagal le v tovarno na Kitajskem in Braziliji ter v prilagoditev nekaterih zdajšnjih tovarn.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
Pri BMW stavijo na električno prihodnost
Avto
AvtoUroš Božin Pri BMW stavijo na električno prihodnost 5

Po rekordnem letu se delničarjem BMW napovedujejo rekordno visoke dividende

FINANCE
Avto
Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2
Avto
AvtoUroš Božin Tako je BMW v rekordnem letu kljub manjši prodaji dizlov zmanjšal izpuste CO2 1

V živo spremljamo letno tiskovno konferenco skupine BMW

FINANCE
Avto
Najmočnejši BMW M2 iz Slovenije ušel na splet
Avto
AvtoMiloš Milač Najmočnejši BMW M2 iz Slovenije ušel na splet 2

Slovenski BMWBLOG je dobra dva tedna pred uradnim razkritjem objavil fotografije in podatke o BMW M2 competition. Pobeg iz Sloveniji ni prvi za BMW

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
BMW se bojuje z močnim evrom
FINANCE
Avto
Dejstva, ki so pretrgala sanjski osemletni niz poslovanja BMW
Avto
AvtoUroš Božin Dejstva, ki so pretrgala sanjski osemletni niz poslovanja BMW 1

Prodaja v minulem letu je bila rekordna, dobiček iz poslovanja pa so znižali stroški novih meritev porabe in izpustov WLTP ter carine. Kakšne so napovedi in načrti za leto 2019, poročamo iz poslovne konference BMW v Münchnu.

FINANCE
Avto
Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Okoljski predpisi bodo odnesli legendarni BMW M3 2

Prvega junija se poslavljata BMW M3 in M550i

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)