Za seksi obline je žrtvovala družinsko uporabnost Za seksi obline je žrtvovala družinsko uporabnost Mazda3 je avtomobil, ki lovi poglede ter popiha na dušo zahtevnejšim voznikom, na račun atraktivne oblike in športnosti pa je izgubila nekaj družinske note.
(Intervju) Danilo Ferjančič: Električni avto v vsako slovensko vas že v dveh, treh letih (Intervju) Danilo Ferjančič: Električni avto v vsako slovensko vas že v dveh, treh letih Elektrika je prihodnost, trenutno največji izziv pa je najti dobre mehanike, ličarje in druge tehnične poklice. Te v Porscheju Slovenija iščejo tudi v nekdanjih državah nekdanje Jugoslavije.
Slovenska Toyota ustvarila lastni car sharing, preizkuša ga v BTC Slovenska Toyota ustvarila lastni car sharing, preizkuša ga v BTC Podjetja v BTC Cityju lahko od danes uporabljajo storitev souporabe, najamejo lahko toyote ali lexuse, cene najema od devet evrov za uro do 48 evrov za osem ur s toyoto corollo. Najdražji lexus ES300h stane 19 oziroma 110 evrov za enak najem.

Anketa: Hibridi zbujajo velika pričakovanja

Čas branja: 2 min
20.03.2013  07:00
V tokratni prilogi Kupujem avto smo raziskali hibridno tehnologijo v avtomobilih.

Anketa pa se je razvila v pravo raziskavo, ki sporoča, da bralce Mojih financ ta tehnologija zelo zanima. Od nje pričakujete manjšo porabo, tišje delovanje in svetlo prihodnost, ki vodi do popolne elektrifikacije vozil.

hibridni-avto1-ss.1363711571.jpg.o.470px.jpg

Zniževanje stroškov

Hibridna tehnologija je, kot kaže, zelo zanimiva za bralce, ki ste okoljsko ozaveščeni ali pa bi si preprosto le radi znižali stroške vožnje. Na anketna vprašanja ste se brez izjeme odzvali z zelo konkretnimi in pozitivnimi mnenji, ki sporočajo, da od tovrstne tehnologije pričakujete veliko na vseh področjih. Največja so pričakovanja v zvezi z zniževanjem stroškov, drugi vidiki pa so varovanje okolja ter bolj udobna in tiha vožnja. Vsi po vrsti menite, da bodo proizvajalci morali povečati dosege le z električnim motorjem, hkrati pa se bodo manjšali bencinski ali dizelski motorji, ki bodo sčasoma utonili v pozabo.

Izkušnje bralcev

»Pričakujem, da se bo hibridna tehnologija nadgrajevala predvsem v smeri nižjih stroškov vzdrževanja in izboljšanja voznih lastnosti. Vendar pa hkrati menim, da gre samo za neko vmesno postajo med prehodom s pogonov na fosilna goriva na pogone na elektriko (gorivne celice). Menim, da bo ta tehnologija zanimiva le še kakšno desetletje ali dve,« je zapisal Denis Ćorić iz Škofje Loke.

Marko iz Ljubljane od hibridov pričakuje, da porabijo manj in s tem manj onesnažujejo okolje ter povzročajo nižje stroške. Želi pa si, da bi se pri hibridih prihodnosti elektromotor izklopil pozneje kot danes, in sicer šele pri večjih hitrostih. Meni, da so danes hibridi učinkoviti zlasti v mestu, ne pa tudi na daljših razdaljah, in sklene, da je učinkovitost tehnologije povezana predvsem s hitrostjo, pri kateri še deluje elektromotor.

Bralcu iz Vojnika je razvoj hibridne tehnologije všeč predvsem zaradi nižjih stroškov in varovanja okolja, hkrati pa premika zavedanje o okolju na višjo raven. Mirja Orel iz Radovljice, ki vodi taksi podjetje, pa si je zaželela, da bi lahko zbrala denar za nakup hibridnih avtomobilov. Z njimi bi strankam lahko ponudila bolj udobno in tiho vožnjo, hkrati bi izkoristila možnost subvencij.

Matic iz Novega mesta pravi, da so hibridi prava rešitev v času, ko se zvišujejo cene tekočih goriv. Prepričan -je, da bo v tehnologijo treba še veliko vlagati, da bo postala še bolj uporabna. Po mnenju Tomaža Šijanca iz Trebnjega pa so hibridi le prehod do povsem električnih avtomobilov. V tem prehodnem obdobju pričakuje, da se bodo klasični motorji z notranjim izgorevanjem vse bolj manjšali, baterije pa bodo pridobivale zmogljivost. Hkrati se sprašuje, koliko energije je sploh potrebno za proizvodnjo, rabo, vzdrževanje in razgradnjo baterij.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Testi
Testi Za seksi obline je žrtvovala družinsko uporabnost

Mazda3 je avtomobil, ki lovi poglede ter popiha na dušo zahtevnejšim voznikom, na račun atraktivne oblike in športnosti pa je izgubila...

AVTO
Posel
Posel (Intervju) Danilo Ferjančič: Električni avto v vsako slovensko vas že v dveh, treh letih 3

Elektrika je prihodnost, trenutno največji izziv pa je najti dobre mehanike, ličarje in druge tehnične poklice. Te v Porscheju Slovenija...

AVTO
Novice
Novice Slovenska Toyota ustvarila lastni car sharing, preizkuša ga v BTC

Podjetja v BTC Cityju lahko od danes uporabljajo storitev souporabe, najamejo lahko toyote ali lexuse, cene najema od devet evrov za uro do...

AVTO
Novice
Novice Evropa vodilna v car sharingu, posel se razvija tudi v Sloveniji

Danes predstavitev nove platforme souporabe vozil za podjetja v BTC Cityju, Toyota DriveMe. Preverili smo oblike in potencial souporabe v...

AVTO
Testi
Testi Mercedesov orjak, ki ubeži davčni gorjači 10

GLE je naslednik razreda ML, ki se uvršča med začetnike premijskih športnih terencev – v najnovejši, četrti generaciji smo ga...

AVTO
Testi
Testi Fordova zmagovalna formula

Test ford transit connect furgon L1220 1,5 EcoBlue 88 kW trend – dostavno vozilo leta 2019 po izboru Financ in revije Kamion & Bus.

AVTO
Novice
Novice Zvezde Frankfurta, novi okoljski pritiski na cene avtov in mobilnost kot suženjstvo 4

Razburljiv avtomobilski teden poln pozitivnih in negativnih novic, privlačnih klasičnih in električnih novosti salona v Frankfurtu in...