Avto

Štiri družine, trije družinski avti

V tokratni prilogi o družinskih avtomobilih smo pregledu trga dodali še praktično izkušnjo, kakršna čaka vse mlade družine, ki se s svojimi najmlajšimi vsakodnevno odpravljate v promet; v Centru varne vožnje na Vranskem smo s pomočjo inštruktorja varne vožnje Braneta Legana organizirali majhen, a zelo poučen in sproščen dogodek - družinski dan

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

21.11.2012 07:00
Čas branja: 4 min

Nanj smo povabili štiri družine z otroki, te smo izžrebali med tistimi, ki so izpolnile našo anketo, in še tri po velikosti podobne, a v drugih lastnostih precej različne družinske avtomobile: praktično in športno mazdo5, imenitnega in tehnično odličnega mercedes-benza razreda B ter zajetnega in udobnega citroëna C4 grand picassoja.

avto
Teorijo o družinskih avtomobilih, o katerih berete v tokratni prilogi Kupujem avto, smo želeli nadgraditi s prakso, zato smo se skupaj z izžrebanimi družinami, ki so izpolnile našo anketo, in tremi družinskimi avti, (z leve) citroënom C4 grand picassojem, mercedes-benzom razreda B in mazdo5, odpravili k strokovnjakom za varnost - v Center varne vožnje na Vranskem.

»V avtomobilu so za vašo varnost in varnost vaših otrok pomembne podrobnosti, ki jih pri vsakodnevni uporabi avtomobila niti ne opazite,« nas je opozoril Legan, ki je z različnimi vajami dokazal, da smo največkrat premalo pozorni pri natovarjanju prtljage, pripenjanju varnostnega pasu in še čem.

[A] b22cUntitled-37.1353438317.jpg
Citroëna C4 grand picassoja je Brane Legan izbral za spretnostno vožnjo, ker je največji med trojico. Kljub temu ga je Legan na osem metrov širokem parkirišču obrnil v štirih potezah, tudi bralcem je šlo dobro. Ti so bili navdušeni predvsem nad prostornostjo in udobjem citroëna, tudi cena je ugodna.

Tesno prilegajoč se pas je pogoj za varnost

Prva vaja: otroški sedež moramo pošteno in pravilno pritrditi z varnostnimi pasovi, ki se morajo tesno prilegati otroku ali sedežu, če gre za lupinice za otroke prvega starostnega obdobja. Če to prevažamo na sprednjem desnem sedežu, jo moramo nujno obrniti v obratno smer vožnje in izklopiti zračno blazino, ki bi ob trku poškodovala otroka. Enaka pravila veljajo za privezovanje odraslih.

avto
Za varnost otrok je zelo pomembno, da otroški sedež uporabljamo pravilno ...

Roke 15 do treh

[A] 6608Untitled-32.1353438158.jpg
... varnostni pas se mora v spodnjem in zgornjem delu tesno prilegati otroku, da ga ob morebitnem trku takoj zadrži, nas je poučil inštruktor varne vožnje v AMZS Brane Legan.

Druga točka je pravilna drža rok na volanu. »Petnajst do treh,« je ponazoril Legan. Roke morajo biti pri tem vselej rahlo pokrčene, saj v tem primeru lahko brez težav sučemo volan, ob trku pa bi iztegnjene roke lahko povzročile večje poškodbe. Za varnost je pomembno tudi pametno pakiranje prtljage.

Kovčki kot hladno orožje

»Kovčki morajo biti v prtljažniku nameščeni drug ob drugem in čim bolje pritrjeni ali z drugimi kosi prtljage ali z mrežico, da se med vožnjo ne zadevajo in nam ne kradejo pozornosti. Dobra zaščita, ne pa tudi mesto za prtljago, je rolo prtljažnika. Enako velja za zadnje vzglavnike. Ti sicer zakrivajo pogled nazaj, a nas ščitijo pred prtljago v prtljažniku, ki se pri trku lahko spremeni v usodno orožje, je še dodal Legan.

Kako učinkovito obrniti velikana

Poučni, a manj zabavni teoriji je sledila vaja parkiranja na simuliranem parkirišču, premera osem metrov. S pametnim vrtenjem volana, vselej do skrajne točke na mestu, je bilo največjega C4 grand picassoja mogoče obrniti v štirih potezah. No, brez podiranja stožcev ni šlo.

[A] 91feUntitled-35.1353438287.jpg
Z očali, ki simulirajo vsebnost 0,8 promila alkohola v krvi, je še hoja med stožci lahko zelo zahtevno opravilo. Kaj šele vožnja avtomobila. Takšna, na prvi pogled zabavna vaja daje misliti.

[A] f766Untitled-36.1353438300.jpg
Klara Korenč (levo) in Maja Kerkoš sta se (v simulatorju) zavrteli na glavo in nazaj. Ostalo je le pri adrenalinu v krvi in nasmejanih obrazih, ker sta bili pravilno privezani.

Na glavo in še ven iz avta

Malo bolj adrenalinski pa je bil prikaz pomena pravilne uporabe varnostnega pasu v simulatorju prevračanja, ki potnika dejansko obrne na glavo in še nazaj, kot če bi se z avtomobilom zavrteli na cesti. Naši udeleženci so bili dobro pripeti in so ostali v sedežih, dame so najprej prebledele, nato pa planile v nekoliko paničen smeh. Glave družin pa so se morali še skobacati iz simulatorja, ko so viseli na glavo, seveda.

[A] a771Untitled-39.1353438348.jpg
Mercedes-benz razreda B je bil najbolj prestižen, najdražji (dizelski B 180 CDI stane dobrih 23 tisoč evrov) avto družinske trojice. Družine so bile navdušene nad vsem. »Tudi dovolj prostoren je,« so pritrdile.

Na koncu še na cesto

Na koncu so naše družine vse skupaj, razen prevračanja, preizkusile še v praksi. V vse tri družinske avtomobile so namestile otroške sedeže, vanje pravilno privezale svoje otroke in se zapodile po okoliških cestah. Kako so ocenile avte, pa preberite v spodnji anketi.

[A] 134bUntitled-38.1353438327.jpg
Mazda5 je posebna po drsnih stranskih vratih, prostorni in prilagodljivi potniški kabini, dobrih voznih lastnostih in obliki. Dizelska petica z že precej bogato opremo stane dobrih 19 tisočakov.

Naši bralci o avtomobilih

[A] 34daUntitled-29.1353438081.jpg

Danijel Vrbec s hčerko Saro in sinom Kristijanom: »Pri mazdi5 so super drsna stranska vrata, avto je simpatičen, prostoren in se dobro pelje, le zadaj je nekoliko starikav. Mercedes-benz B je super na skoraj vseh področjih, je zelo udoben, tih, v kabini najbolj imeniten. Zdi pa se mi premalo prostoren za družino in njeno prtljago, a takole, le na prvi pogled in v primerjavi s citroënom C4 grand picassojem. To pa je avto, ki bi ga imel doma. Vsekakor je cenovno bolj dosegljiv. Je zelo pregleden, v kabini pa ponuja super občutek prostornosti. Malo sem se ustrašil le širine, a vem, to je stvar navade.«

[A] 842cUntitled-28.1353438054.jpg

Jaka in Klara Korenč: »Mercedes-benz razreda B je lahko super drugi avto za družino. Je lep, športen, pa tudi zelo udoben. Je avto, ki bi ga z veseljem imel, ko otroci malo odrastejo. Mazda5 in citroën C4 grand picasso pa sta prava avta za mlade družine, zelo prostorna in bolj dostopna. Pri mazdi so super predvsem drsna vrata, avto je soliden in dobro vodljiv, a je bolj za ljubitelje klasike. Citroën pa blesti s preglednostjo in udobjem. Morda se nama zdi kar malo prevelik, sprašujeva se tudi, kako ohladiš tako veliko kabino. Zagovarjava pa souporabo avtomobila, tako lahko veliko prihraniš.« In otroci? »Ostali so pri starih starših, to dopoldne sva si vzela zase.«

[A] 4199Untitled-33.1353438221.jpg

Andrej Šteklič in Maja Kerkoš: »Pri mazdi5 so zelo uporabna drsna stranska vrata, mercedes-benz razreda B je odličen, vsekakor najboljši avto tega preizkusa, a je tudi drugačen. Citroëna C4 grand picassoja pa bi izbral za dopust. Prostornost je res zakon.«

Velikost C4 grand picassoja Andreju ni delala težav, saj je brez napak in najhitreje izpeljal preizkus obračanja na majhnem improviziranem parkirišču, ograjenem s stožci.

[A] 2b4dUntitled-34.1353438235.jpg

Matej Krajnc s hčerko Živo: »Zelo mi je bila všeč mazda5 z odličnim dizelskim motorjem, ki se hipoma odziva na stopalko plina. Ima tudi zelo uporabna drsna vrata, je zelo pregledna, všeč mi je klasična oblika. Slabosti? Jih ni! Pri mercedes-benzu me je zmotil samodejni menjalnik, nisem ga navajen. Sicer je pa prav tako super avto, izjemno udoben, zelo lepa je predvsem kabina, tudi motor je živahen. Kaj, samo 109 konjev ima!? Sem mislil, da jih je več!«


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

26.10.2014
07.12.2014
FINANCE
Manager
Znanilci pomladi tudi v Nemčiji
Manager
Bojan Ivanc
ManagerBojan Ivanc, CFA, CAIA Znanilci pomladi tudi v Nemčiji

Verjetnost gospodarske rasti za Nemčijo se je marca povečala na 80 odstotkov.

FINANCE
Topjob
Kateri poklici v javnem sektorju zaslužijo več kot v zasebnem
Topjob
PLAČE
TopjobLana Dakić Kateri poklici v javnem sektorju zaslužijo več kot v zasebnem

V gospodarstvu slabi dve tretjini zaposlenih prejemata plačo, nižjo od povprečne plače tega sektorja, medtem ko je v javnem sektorju takšnih dobra polovica.

FINANCE
Manager
Anatomija vnovičnega spopada med Bidnom in Trumpom
Manager
Michael J. Boskin
ManagerMichael J. Boskin Anatomija vnovičnega spopada med Bidnom in Trumpom

Pri bližajočem se spopadu med nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom in trenutnim predsednikom Joejem Bidnom bo za volivce najpomembnejša tema gospodarstvo, pred nezakonitim priseljevanjem in splavom.

FINANCE
Avto
Zakaj je superb (lahko) boljši od passata
Avto
AVTOPORTRET
AvtoJure Šujica Zakaj je superb (lahko) boljši od passata

Vozili smo škodo superb, četrto generacijo največjega Škodinega modela. Je tehnično enak Volkswagnovemu passatu, a ohranja pravi Škodin karakter.

FINANCE
Manager
Evganejski griči – vulkanska pokrajina sredi Padske nižine
Manager
Reportaža
ManagerIgor Fabjan Evganejski griči – vulkanska pokrajina sredi Padske nižine

O vulkanski preteklosti te gričevnate pokrajine, prepredene z vinogradi in sadovnjaki, pričajo številni termalni vrelci, ob katerih so že stari Rimljani uredili kopališča.

FINANCE
Manager
Prenosni projektorji za večerne zabave na prostem
Manager
Tehnologija
ManagerMatjaž Ropret Prenosni projektorji za večerne zabave na prostem

Z višjimi temperaturami prihaja sezona druženj na terasah, ki si jih lahko s prenosnim projektorjem popestrimo tudi z ogledom filma ali tekme. Pogledali smo, kakšni so ti projektorji, kako jih namestiti in kateri so primerni za različne postavitve.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)