Avto

Nemec in francoz s podobno ponudbo

Peugeot 508 SW 2.0 HDI allure in ford mondeo combi 1.6 STCi titanium

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

04.01.2012 22:30
Čas branja: 2 min

Ford mondeo in peugeot 508 v karavanskih različicah ta hip sodita med najboljše poslovne ponudbe na trgu. Še zelo sveža, izjemno prostorna in bogato opremljena poslovna karavana imata zelo dostopno ceno 23 oziroma 25 tisoč evrov, podobno zmogljiv bencinski in dizelski motor in skoraj enak strošek najema z vsemi vključenimi stroški nekaj manj kot tisoč evrov.

peugeot
Peugeot 508 SW je eleganten, udoben in v kabini imeniten poslovni karavan. Pri uporabnosti, prostoru in ergonomiji nekoliko zaostaja za tekmecem.

Kako dobra je njuna ponudba, razkriva šele natančnejši izračun tržne cene obeh karavanov. Forda mondea zdaj dobite 4.300 evrov ceneje kot po ceniku, peugeota 508 z bogato opremo allure pa 2.850 evrov ceneje. Čeprav smo peugeota 508 vozili s šibkejšim dvolitrskim dizlom s 103 kilovati in opremo active, smo v primerjavi upoštevali bogatejši paket - motor s 120 kilovati, ker šibkejšega v ponudbi preprosto ni več, in bogatejšo opremo, ker je zanjo mogoče dobiti 1.350 evrov popusta več kot za slabšo. Ponudba jasno kaže, da želijo trgovci za nekaj več denarja ponuditi bolje opremljen in močnejši peugeot. Ponudba novega francoza, ki je bil še lani brez ugodnosti, je tudi zato tako privlačna.

Peugeot je bolj šik, mondeo bolj uporaben

ford
Mondeo je že nekoliko v letih, zadnja prenova mu je prinesla nekaj estetskih popravkov in doplačljive asistenčne sisteme.

Med tekmecema je ob tem veliko podobnosti, oblika zadnjih luči je skoraj enaka, na splošno pa ima 508 malce bolj odrezane karoserijske poteze kot mehkeje oblikovani mondeo. Zelo podobne so zunanje mere, mondeo je s 4,84 metra za tri centimetre daljši od peugeota 508. Dodatni centimetri se poznajo tudi v potniški kabini in v prtljažniku.

V kabini je v ospredju mondeo, saj na zadnji klopi ponuja še več prostorskega razkošja kot 508, prtljažnik mondea je v osnovi s 549 litri za 34 litrov večji kot peugeotov, ob podrti zadnji klopi pa je s 1.740 litri večji za 142 litrov in ima ob tem tudi večjo dovoljeno nosilnost.

Oba prtljažna prostora sta lahko dostopna, ravnih oblik in dovolj prostorna tudi za zahtevnejše družinske ali poslovne potrebe. Karavanska zadka sta tudi bistvo karavanskih različic, vse drugo pa je pri obeh enako kot v limuzinskih različicah. V peugeotu 508 to pomeni zelo kakovostno plastiko armaturne plošče in imeniten občutek v potniški kabini, velik zaslon navigacije in veliko opreme. Pomeni pa tudi manj uporabne predale in nekaj slabšo ergonomijo kot v bolj preprostem mondeu, ki se mu leta že nekolik poznajo.

Bogati opremi, 508 ponuja nekaj več

Po opremi sta oba zelo bogata, tako mondeov paket titanium kot peugeotov allure poleg devetih zračnih blazin, sistema ABS in ESP, dvopodročne klimatske naprave in elektrike za stekla ponujata še kakovosten radio, tempomat in še kaj. Fordov paket titanium ima 16-, peugeotov allure pa 17-palčna aluminijasta platišča. Razlika slaba dva tisoč evrov v ceni obeh pa gre na račun motorjev. Mondeo ima cenejšega bencinarja, peugeot pa dražjega dizla s skoraj enakimi zmogljivostmi.

Dizlu enakovreden turbobencinar

Prav primerjava obeh zasnov motorjev je dokaz, kako zelo so napredovali bencinski motorji. Mondeov 1,6-litrski turbo - skorajda enak stroj, a s tremi kilovati manj, je na voljo tudi v peugeotu 508 - namreč ustreže v vsem. Motor je bolj uglajen in skoraj enako odziven kot dizel v peugeotu (enakega dobite tudi v mondeu, saj proizvajalca uporabljata nekatere enake dizelske in bencinske motorje), ob tem se prožno odziva tudi v najnižjih vrtljajih, se rad vrti in je ves čas bolj uglajen od dizla.

Njegova poraba je ob tem sprejemljivih sedem do devet litrov. Manjša poraba dizla, ta porabi med pet in sedem litrov, pa je poleg bolj odločne prožnosti v nižjih vrtljajih tudi edina vidnejša prednost. Sklenemo lahko, da sta motorja zelo primerljiva, nižja cena bencinarja pa v treh letih izgine zaradi večjega upada vrednosti in višjih stroškov za gorivo, zato so povsem primerljivi tudi stroški obeh avtomobilov.

Majhne razlike, podobna vrednost

Tudi ko gre za druge lastnosti, sta mondeo in 508 zelo podobna. Nastavitve podvozja pri obeh omogočajo veliko dinamike in udobja, pri udobju je 508 še nekoliko boljši. Mondeo ima ob tem nekaj bolj natančen volan, peugeot pa ima zvočno boljšo zatesnitev potniške kabine.

f

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
Nežna, a pomembna prenova
Avto
AvtoMatej Kačič Nežna, a pomembna prenova

Peugeot 308: Pri Peugeotu so enega svojih najpomembnejših modelov za spopad s tekmeci nežno prenovili in predvsem tehnično posodobili. 

FINANCE
Avto
Peugeotov modni karavan je prava osvežitev
Avto
AvtoMiloš Milač Peugeotov modni karavan je prava osvežitev 5

Peugeot s 508 SW nadaljuje tradicijo poslovnih karavanov. Zadnji model pa bolj kot na prostor stavi na športnost, privlačne obline, tehniko in uporabne rešitve. Obenem je krajši in lažji od predhodnika ter vozi proti prestižnim tekmecem

FINANCE
Avto
Peugeot zapeljal v svojo smer in se poslovil od partnerja
Avto
AvtoMiloš Milač Peugeot zapeljal v svojo smer in se poslovil od partnerja 6

Novi partner je rifter, v družbo treh pa prinaša drugačno prednjo masko in odbijač, »kremplje« na zadku in Peugeotov i-Cockpit v kabini. Pri nas bo jeseni.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Vse najboljše stvari so tri
Avto
AvtoMatej Kačič Vse najboljše stvari so tri

Športni terenci so odličen kompromis med uporabnostjo, udobjem in plezalnimi sposobnostmi, pri Peugeotu pa so s serijo GT Line v modele 2008, 3008 in 5008 zapakirali še dodatno mero športnega značaja in prestiža.

FINANCE
Članki
Moderni poslovnež, ki ljubi športno opravo
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO Moderni poslovnež, ki ljubi športno opravo (PRO)

Poslovite se od zaspanih juter, sivih dnevov na poti s sestanka na sestanek ter dolgočasnih večerov – čas je za spremembe, pravijo pri Peugeotu. V novi model peugeot 508 so namreč odlično vnesli osebnost in navade najuspešnejših poslovnežev.

FINANCE
Avto
Novi peugeot 208 - električno iskrivost bo približal množicam
Avto
AvtoUroš Božin Novi peugeot 208 - električno iskrivost bo približal množicam

Peugeot 208 bo v novi generaciji ponujal izbiro bencinskega, dizelskega ali električnega pogona. Na trg prihaja jeseni.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)