Avto

V PAL 2012 bodo prvič nastopili električni avtomobili

Prihodnje leto bomo prvič v zgodovini izbora PAL ocenjevali električne avtomobile; varnost na vse višji ravni

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

10.04.2011 22:30
Čas branja: 5 min

Letošnji izbor PAL je razkril pet finalistov v posameznih kategorijah, in čeprav zmagovalci še niso znani, že lahko razkrijemo nekaj kandidatov prihodnjega izbora - PAL 2012. Boj bo napet v vsaki izmed štirih kategorij, PAL pa spet zanimiv in informativen z jasnim sporočilom najboljšega nakupa.

nissan leaf

Zadnji rok za preizkus letošnjih kandidatov je bil 25. marec, tako da bodo imeli avtomobili, ki so oziroma bodo na naš trg zapeljali ter se začeli uradno prodajati po tem datumu, možnost nastopiti prihodnje leto v izboru PAL 2012.

Med največjimi novostmi je vsekakor prihod električno gnanih avtomobilov, ki bodo vnesli svežino v prve tri kategorije - med malimi službenimi in službenimi avti bodo to čisti električni avtomobili, katerih doseg okoli sto kilometrov je primeren predvsem za mestno uporabo, medtem ko v kategoriji poslovni avto za zadosten doseg chevroleta volta in opla ampere ob siceršnjem električnem pogonu skrbi učinkovit bencinski motor.

Še vedno pa bo glavnina tekmecev opremljena s klasično obliko pogona, nekaj bo tudi hibridov, sicer pa bodo bolj ali manj vsem kandidatom izbora PAL 2012 skupni večja učinkovitost, še temeljitejša tehnika ter izboljšana varnost in varnostni sistemi, ki se iz višjih vse hitreje selijo v nižje razrede. Vsekakor lahko tudi prihodnje leto pričakujemo številne novosti, med kandidati v posameznih kategorijah pa ogorčen boj za naslov.

Med malimi nissan micra, yaris, corsa

Zlasti v kategoriji mali službeni avto bo zanimivo kot že dolgo ne. Pa ne le zaradi povsem električno gnanih kandidatov v obliki francosko-japonskih trojčkov oziroma citröena C-zera, mitsubishija i-MiEV in peugeota iOna (čeprav sta zadnja uradno na slovenski trg zapeljala že pred koncem marca 2011, a ju nismo temeljito preizkusili in ocenili), temveč tudi zaradi številnih drugih, s klasičnimi motorji gnanih novosti. Nissan je novo generacijo micre sicer predstavil že pred dobrim letom, a na naših cestah jo lahko pričakujemo šele letos.

Gre za simpatično oblikovanega mestnega malčka z novo generacijo zmogljivih in varčnih bencinskih motorjev z izpusti ogljikovega dioksida precej pod stotimi grami na prevoženi kilometer. Enako velja za prenovljeno Oplovo corso, ki je poleg osveženega sprednjega dela pri varčni izvedenki ecoflex bogatejša za sistem start-stop (94 gramov ogljikovega dioksida), bolj varčna in čistejša pa bo v primerjavi z zdajšnjo generacijo tudi nova toyota yaris, ki bo med drugim na voljo s hibridnim pogonskim sklopom.

Aktualni yaris je sicer eden uspešnejših avtomobilov izbora PAL, kipec za mali službeni avto leta je namreč osvojil dvakrat.

Bo kia rio sodelovala v PAL 2012?

Kia bo letos začela prodajati novega, privlačno oblikovanega malčka picanta in številko večji model rio. Ponudbo bo z novim ypsilonom (ta bo na voljo le s petimi vrati, zdajšnji trivratni ypsilon ostaja v ponudbi) razširila Lancia, štrene med malimi službenimi avti pa bo prihodnje leto mešal tudi novi aveo, ki je z zelo dobrim razmerjem med ceno in dobljenim pri kupcih priljubljen že v zdajšnji generaciji, v novi podobi pa bo na voljo v petvratni kombilimuzinski in tudi štirivratni limuzinski obliki.

Z enoprostorskimi prednostmi se bosta za naslov potegovala nekaj manj kot štiri metre dolga in izrazito prostorna, a precej draga dvojčka toyota verso-S in subaru trezia, svoj lonček pa bosta pristavila še prenovljena fiat punto evo in alfa romeo mito. Pri Volkswagnu lahko kot naslednika foxa pričakujemo malčka up, soroden majhen avtomobil pa se napoveduje tudi pri koncernskih znamkah Seat in Škoda.

Prestižneži se vračajo v poslovni razred

Kaj pa elektrika v poslovnih avtomobilih? Povsem čistih elek-tričnih kandidatov še ne pričakujemo, bosta pa v izboru PAL 2012 nastopila tehnična dvojčka opel ampera in chevrolet volt. Pravzaprav gre za električno gnan avtomobil z možnostjo polnjenja baterij iz zunanjega vira (plug-in), dosegom s pogonom zgolj na elektriko med 40 in 80 kilometri ter dodatnim, učinkovitim bencinskim motorjem za potrebe povečanja dosega na okoli 500 kilometrov.

Med klasičnimi poslovnimi limuzinami bomo prihodnje leto izbirali med malenkostno oblikovno prenovljeno in v kombinaciji z dizelskim motorjem varčnejšo hondo accord ter v prav tako bolj varčnem duhu dodelanim mercedes-benzom razreda C, ki je poleg limuzinske in karavanske izvedenke po novem na voljo tudi kot kupe. Najverjetneje se bo v PAL 2012 uvrstil še novi BMW serije 3, ki bo, upamo, dopolnil bolj prestižen seznam kandidatov te kategorije kot letos.

Renault z razkošnim in dostopnim latitudom

Renault bo poskušal z limuzino latitude korejskih korenin, ki se po velikosti umešča nad laguno in stavi predvsem na izrazitega udobja željne ter tehnično manj zahtevne kupce. V poslovni razred bosta resneje posegla tudi Hyundai z modelom i40 kot naslednikom sonate in Citröen s še enim predstavnikom svoje luksuzne linije, modelom DS, ki se umešča nad C5, Kia pa se bo lahko za naslov potegovala z modelom optima.

Z agresivnim cenovnim pristopom bosta pri športnih terencih nastopila oblikovno osvežena in tehnično precej dodelana chevrolet captiva in opel antara, Renault bo prenovil koleosa, ki podobno kot latitude temelji na korejskem samsungu, Volkswagen pa malce osvežil tiguana, ki je med drugim dobil novo hišno masko v slogu drugih vozil te znamke.

Tehnično soroden je tudi novi audi Q3, ki se bo spustil v boj za kupce BMW X1, v razred prestižnih kompaktnih športnih terencev pa vstopa tudi range rover evoque, ki bo na voljo s tremi ali petimi vrati. Največja novost pri poslovnih enoprostorcih bo nova generacija zafire, v kateri bo prostora za sedem ljudi, Fiatov freemont pa ni pravzaprav nič drugega kot v italijanske barve preoblečen dodge journey. Enako velja za lancio voyager, ki temelji na istoimenskem chryslerju in zamenjuje ostarelo phedro.

Uživaški, a manj uporabni poslovneži

Nekaj bo tudi predvsem uživaških avtomobilov, še zlasti novi Mercedes-Benzov roadster SLK, katerega posebnost je pomična streha, izdelana iz stekla in z možnostjo zatemnitve, zanimiv (glede na prejšnje kupeje znamke Hyundai tudi s cenovnega vidika) pa bo še hyundai veloster, ki ga zaznamuje nenavadna zasnova s štirimi vrati (poleg zadnjih tudi ena na levem in dvoja na desnem boku).

Veliko je govora tudi o novi generaciji volkswagna beetla, toda ali bo ta druga izdaja sodobne inkarnacije legendarnega hrošča tudi dejansko ujela izbor PAL 2012, še ni znano. Niti ni znano, v katero velikostno in cenovno kategorijo bo novi beetle sodil.

Svežina in malo tekmecev v kategoriji managerski avto

Še najmanj novega bo v najprestižnejši kategoriji, v kateri izbiramo managerski avto leta. Poleg napovedanega novega lexusa GS prave, limuzinske novosti za zdaj še niso znane, bo pa sline zato cedila nova generacija prestižnega BMW serije 6 - tako v klasični kupejevski kakor tudi v kabrioletski izvedenki s platneno streho.

Ali je to priložnost za Lancio?

Lancia se vrača v razred velikih in prestižnih limuzin ter obuja nekoč priljubljeno themo. Zadeve so se lotili zelo preprosto - za osnovo so vzeli chryslerja 300C in mu nadeli nekaj italijanskih potez. Ali bo to dovolj za enakovreden boj za najzahtevnejše kupce, bomo ugotavljali v izboru PAL 2012, pod drobnogled pa bomo vzeli tudi prenovljenega volva V70 in luksuznega športnega terenca XC90.

Kaj več pravih novosti med managerskimi avtomobili ta hip še ni znanih, se bodo pa po pravilih PAL lahko za naslov vnovič potegovali vsi letošnji kandidati, ki so v izboru nastopili prvič - v kategoriji managerski avto lahko avtomobili kandidirajo dve leti zapored.

Se bo X5 vrnil med kandidate PAL prihodnje leto?

Čeprav v skladu z odločitvijo slovenskega zastopnika letos v izboru ni sodeloval BMW X5, bomo tega prestižnega bavarca ocenili prihodnje leto, prav tako pa bomo na novo določili vrednost številnim drugim kandidatom. Mednje sodijo audi A6 oziroma njegova štirivratna kupejevska izvedenka A7 sportback, ki se za kupce bojuje v podobnem razredu kot letos prav tako nova druga generacija mercedesa CLS. Med limuzinskimi predstavniki bo v tem večinoma nemškem razredu štrene znova mešal že kar malce aristokratski jaguar XJ.

Luksuznih terencev ne bo manjkalo

Posebnež med managerskimi avti je gotovo prodajno sicer neuspešen, a v resnici zelo posrečen mercedes razreda R, ki je z mešanico enoprostorca in športnega terenca zanimiva alternativa klasičnim limuzinam ali luksuznim terencem. Tako kot letos tudi prihodnje leto teh ne bo manjkalo, vse od izrazitejših prestižnežev, kot so porsche cayenne ter range rover in range rover sport, pa do zelo dobro uravnoteženega volkswagna touarega ali izrazito terenskega land roverja discoveryja. Športnost in ekskluzivnost, ki prekašata vse druge kandidate, bo vnovič zastopal pregrešno privlačen maserati grancabrio.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
Takšen bo novi kia ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Takšen bo novi kia ceed 7

Korejska Kia predstavlja prve skice nove generacije priljubljenega modela, novo je tudi ime. Namesto cee'd se bo imenoval ceed

FINANCE
Avto
Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece
Avto
AvtoMiloš Milač Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 14

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih cen

FINANCE
Avto
Kia, ki vam jo bodo mnogi zavidali
Avto
AvtoMatej Kačič Kia, ki vam jo bodo mnogi zavidali 44

Stinger GT je hudo privlačen, že kar nastopaški kupe, ki navduši s športnostjo in eleganco, dokončno pa te »zakuri« z zmogljivostmi biturbošestvaljanika, vozno dinamiko in vse prej kot zasoljeno ceno.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Kaj prinaša tretja generacija kie ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj prinaša tretja generacija kie ceed 1

Korejska Kia tudi v času športnih terencev nadaljuje zgodbo klasičnega kompaktnega petvratnega modela ceed. Novi model bo pri nas konec poletja.

FINANCE
Avto
To so prvi obrisi nove kie proceed
Avto
AvtoMiloš Milač To so prvi obrisi nove kie proceed 11

Petvratniku in karavanu sledi še kupejevski oziroma trivratni ceed - proceed. Kia je ravnokar objavila prvo risbo zadka novega modela

FINANCE
Avto
Električna kia niro z dosegom 450 kilometrov
Avto
AvtoMiloš Milač Električna kia niro z dosegom 450 kilometrov 15

Korejska Kia je na sejmu električnih vozil v koreji razkrila novo električno različico modela Niro z baterijo kapacitete 64 kilovatnih ur in dosegom 450 kilometrov med polnjenji.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.