Avto

Manjše zatišje pri tehničnih inovacijah

V letošnjem izboru ni pravih tehničnih novosti, varnostni sistemi višjih razredov so zdaj tudi v avtomobilih nižjih razredov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
avtor
10.04.2011 22:30
Čas branja: 2 min

Letošnji izbor PAL oziroma tokratni kandidati se ne ponašajo s kakšnimi posebnimi tehničnimi novostmi oziroma je teh občutno manj kot prejšnja leta. Še najpomembnejši je prihod treh popolnoma električnih malčkov, ki pa jih bomo ocenjevali šele prihodnje leto v izboru PAL 2012.

Mitsubishi i-MiEV in peugeot ion sta pri nas pravzaprav že uradno na voljo oziroma se že vozita po slovenskih cestah, a ju novinarski žiriji ni uspelo preizkusiti in oceniti, s tem pa uvrstiti v letošnji izbor PAL. Sredi leta bo na slovenske ceste zapeljal še citroën C-zero, tehnično povsem enak, a s Citroënovo značko opremljen popolnoma električni mestni malček, ki se ponaša z realnim dosegom okoli 80 kilometrov, za mestno vožnjo povsem uporabnimi zmogljivostmi ter možnostjo polnjenja baterij iz zunanjega električnega vira (plug-in), skupaj z gospodinjskim električnim omrežjem, ali na posebnih polnilnih postajah, ki predvsem pod okriljem distributerjev električne energije pospešeno rastejo po prestolnici in tudi drugje po Sloveniji.

avtomobili varnost

Omenjeni malček se bo prihodnje leto za naslov potegoval v kategoriji mali službeni avto leta, razred višje, med službenimi avti, bomo ocenjevali prav tako popolnoma električnega nissana leafa, med poslovnimi pa chevroleta volta in opla ampero, tehnična dvojčka, ki ju poganja elektromotor. Ta na razdalji od 40 do 80 kilometrov energijo črpa iz baterij (te se lahko polnijo tudi iz zunanjega vira), doseg avtomobilov (na okoli 500 kilometrov) in s tem uporabnost pa občutno povečuje učinkovit 1,4-litrski bencinski motor. V kategoriji managerski avto leta električnih avtomobilov prihodnje leto vsaj za zdaj še ne bo.

Nekateri kandidati še vedno varnostno neustrezni

Električnih avtomobilov kot glavne tehnične novosti tega leta in najpomembnejše tudi v širšem časovnem okviru v letošnjem izboru PAL torej še ne ocenjujemo, je pa varnost letošnjih kandidatov še temeljitejša kot lani. Žal se med malimi službenimi avtomobili še vedno najdejo taki, ki stabilnostnega sistema ESP, tega dokazano učinkovitega varnostnega pripomočka, ne premorejo niti za doplačilo, kaj šele kot del serijske opreme, pri nekaterih pa je ESP na voljo le pri (naj)dražjih izvedenkah. Taki avtomobili v izboru PAL, ki daje velik poudarek tudi varnosti, nimajo možnosti, kar pomeni, da jih ocenjujemo kot povsem neprimeren nakup.

elektirka avto
Na trg prihajajo električni avtomobili. V tem trenutku še kapljajo, leta 2020 pa naj bi bil že vsak deseti novi avto na elektriko.

Opozorila o številnih nevarnostih in preventivni ukrepi

Sicer pa je za avtomobile vseh razredov značilno povečevanje varnosti s sistemi, ki so bili še pred nedavnim rezervirani zgolj za vozila višjih cenovnih razredov. Tako se denimo volkswagen passat kot prvi poslovni avtomobil ponaša s sistemom za zaznavanje voznikove utrujenosti in opozarjanje nanjo. Treba je omeniti tudi novega Volvovega poslovneža S60 oziroma njegovo karavansko izvedenko V60, ki sta v vseh različicah opremljena s sistemom city safety, ki pri majhnih hitrostih (zlasti med vožnjo po mestu) pomaga preprečevati ali vsaj omiliti manjše trke, tudi ob pešca.

V managerskem razredu so s podobnimi sistemi za zaznavanje nevarnosti naleta, ki opozarjajo na tako nevarnost in v nekaterih primerih tudi samodejno ukrepajo (Mercedesov pre-safe oziroma Audijev pre-sense), opremljeni tako rekoč vsi glavni letošnji tekmeci za naslov.

Varnostni sistemi dražjih vozil tudi pri avtomobilih nižjih razredov

Omenjena varnost bo kmalu prišla tudi v nižje razrede - že prihodnje leto bo v PAL nastopil novi ford focus, katerega tretja generacija je (večinoma za doplačilo) opremljena s številnimi varnostnimi pripomočki, poleg teh pa še s sistemom, ki pri parkiranju s tipali pomaga najti dovolj veliko parkirno mesto in nato s samodejnim vrtenjem volana olajša parkiranje. Vse varnostne, pa tudi druge sisteme, ki bodisi pripomorejo k manjši porabi goriva bodisi k večjemu udobju med vožnjo, bomo v izboru PAL vsekakor ovrednotili z dodatnimi točkami.

A to ne pomeni, da bodo vedno zmagovali oziroma se najvišje uvrščali tehnično najnaprednejši oziroma najboljši avtomobili - v PAL namreč izbiramo najboljši nakup v posamezni kategoriji, kjer je velik poudarek tudi na ceni oziroma stroških celotnega lastništva avtomobila. V osnovi nekaj let stari, a prenovljeni in cenovno zanimivejši kandidati imajo zato prav tako povsem realne možnosti za uvrstitev med najboljše.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
Kam nas bo pripeljala elektrika
FINANCE
Avto
(Intervju) ''Ne bojte se električnega avta, leta ga ne bodo zdelala''
Avto
AvtoMiloš Milač (Intervju) ''Ne bojte se električnega avta, leta ga ne bodo zdelala'' 36

Intervju - Francesco Giacalone, evropski direktor marketinga električnih vozil pri Nissanu

FINANCE
Avto
Čas je za najboljše!
Avto
AvtoMiloš Milač Čas je za najboljše!

Teden tekmovalcev in zmagovalcev – objavljamo podroben PRIMA – primerjalni test kar 13 (!) avtomobilov B-razreda, v katerega je ekipa osmih medijev vložila veliko časa in truda. Vrstni red vas bo morda presenetil, vsaj nas je. Potem so tu finalisti PAL – 20 avtomobilov v štirih kategorijah, z opisi, cenami, podrobnostmi, čaka na vas, dragi bralci, da nam pomagate izbrati najboljše. To pa še ni vse, razburljiv teden je prinesel razkritje novega forda focusa, spremljali smo ga v Londonu, kopico novic iz Volkswagna in še marsikaj.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Prioritete: električni avto ali delovno mesto
Avto
AvtoSimona Toplak Prioritete: električni avto ali delovno mesto 6

Razprave o tem, koliko služb bo izgubljenih ali na novo ustvarjenih zaradi električnih avtomobilov, so tako mitske kot razprava o tem, ali so električni avti bolj čisti ali pa težave samo prelagajo

FINANCE
Avto
Avto, ki je elektrificiral ceste sveta
Avto
AvtoMiloš Milač Avto, ki je elektrificiral ceste sveta 1

Skrivnost najbolje prodajanega električnega avta na svetu je v uravnoteženosti vseh lastnosti – od udobja, prostora, dosega in seveda cene pod 30 tisoč evri. Sedaj je na vrsti nova generacija, o njej podrobno že ta četrtek.

FINANCE
Avto
Peterica, ki je osupnila Ženevo
Avto
AvtoMatej Kačič Peterica, ki je osupnila Ženevo 19

Audi A6, električna hyundai kona, volvo V60, rimac C_two in peugeot 508: čeprav se z njimi nismo zapeljali, so to največje zvezde avtomobilskega salona v Ženevi

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)