Zasebnost

PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto

PAL 2009: Škoda octavia - prostornost poslovnega razreda

Predstavljamo četrtega med petimi finalisti službenih avtomobilov izbora Poslovni avto leta 2009

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

12.05.2009 10:43
Čas branja: 1 min

pal_glasovanje.1240575672.gif

Sodeluj v žrebanju za praktične nagrade:

GLASOVANJE PAL2009

škoda octavia

Škoda octavia se lahko po zunanjih merah oziroma z dolžino skoraj 4,6 metra uvršča že v razred poslovnih avtomobilov, saj je po tej plati podobna denimo BMW serije 3. Dejansko pa je bolj pošteno in razumljivo, da jo uvrščamo med službene avtomobile, saj temelji na platformi volkswagna golfa, s katerim imata enako, razmeroma skromno medosno razdaljo 2,58 metra.

škoda octavia

Zato je tudi kabinska prostornost bolj kot s poslovnim primerljiva s službenim razredom, kar še posebno velja za širinske centimetre. Velika dolžina se pozna zlasti v zares radodarno odmerjenem prtljažnem prostoru, ki v osnovi meri kar 560 litrov, z zlaganjem naslonjal zadnjih sedežev pa ga je mogoče povečati na 1.350 litrov. Octavia se namreč ponaša s petvratno karoserijsko zasnovo, pri kateri prtljažnik zapirajo velika vrata, kar seveda omogoča udoben dostop in s tem preprostejše nalaganje tudi večjih predmetov. Sicer pa se avto v notranjosti ponaša s plastiko solidne kakovosti, enako pa lahko zapišemo še za izdelavo ali ergonomijo, pa tudi vozne lastnosti so s kombinacijo zadostne dinamike in udobja na ustrezni ravni.

Octavia se je v letošnji izbor uvrstila zaradi nedavne prenove, ki je prinesla zlasti na novo oblikovan sprednji del, medtem ko tehnika ostaja nespremenjena. Kot najboljša izbira se zaradi skromne porabe goriva (po tovarniških podatkih v povprečju 4,9 litra plinskega olja na sto kilometrov) in ohranjanja vrednosti tako gnanega rabljenega vozila izkaže ostarel 1,9-litrski turbodizelski motor s 77 kilovati oziroma 105 konjskimi močmi in 250 newtonmetri navora.

Ta se ponaša z odlično odzivnostjo, a po drugi strani precej robatim delovanjem (ki pa v prenovljeni octavii ni več tako izrazito kot prej). Pri opremi smo upoštevali vstopni paket z oznako classic, ki je glede varnosti sicer skromnejši od tekmecev (serijske so štiri zračne blazine, zračni zavesi in ESP je treba doplačati), glede udobja pa podoben (klima, radio in še kaj). A za skromnejšo opremo se avto oddolži z zares radodarno odmerjenim prostorom, z bogatejšo opremo elegance in ceno skoraj 21 tisoč evrov pa je v primerjavi z drugimi finalisti že predrag.

številka

pal_glasovanje.1240575672.gif

Članek je iz šel v prilogi Financ PAL 2009

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Avto
Avto Varno na poti

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

Preberite tudi:

08.05.2009
09.05.2009
10.05.2009
11.05.2009
13.05.2009
FINANCE
Avto
Češki hit za zahtevne kupce
Avto
AvtoMatej Kačič Češki hit za zahtevne kupce 5

Škoda octavia je s prenovo dobila samosvoj obraz in ohranila stare odlike, v luksuzni različici Laurin&Klement pa z izbranimi materiali in bogato opremo ustreže željam tudi zahtevnih kupcev.

FINANCE
Avto
Začelo se je odštevanje do razkritja ljubljenke Slovencev, škode octavie
Avto
AvtoMiloš Milač Začelo se je odštevanje do razkritja ljubljenke Slovencev, škode octavie 14

Nekaj podrobnosti nove octavie in zgodba o tem uspešnem modelu pred ponedeljkovim razkritjem v Pragi. Iz premiere bomo poročali v živo.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

FINANCE
Avto
Nova octavia combi cenejša od golfa, a za 18 tisočakov prihaja šele jeseni
Avto
AvtoMiloš Milač Nova octavia combi cenejša od golfa, a za 18 tisočakov prihaja šele jeseni 3

Octavia na trg najprej prihaja v različici combi ter z bogatejšimi motorji in opremo. Ta hip osnovni 1.5 TSI ambition stane 21.930 evrov, dizel 2.0 TDI je za 119 evrov dražji.

FINANCE
Avto
(Iz razkritja) takšna je nova češka ljubica - octavia
Avto
AvtoMatej Kačič (Iz razkritja) takšna je nova češka ljubica - octavia 34

Škoda octavia je že skoraj četrt stoletja velika ljubljenka Slovencev, prvo koketiranje z novo čehinjo pa kaže, da se bo ljubezen na račun drzne podobe, novega koncepta notranjosti, povečane prostornosti ter obilice tehnoloških in drugih sladkorčkov le še povečala.

FINANCE
Avto
Čas je za najboljše!
Avto
AvtoMiloš Milač Čas je za najboljše!

Teden tekmovalcev in zmagovalcev – objavljamo podroben PRIMA – primerjalni test kar 13 (!) avtomobilov B-razreda, v katerega je ekipa osmih medijev vložila veliko časa in truda. Vrstni red vas bo morda presenetil, vsaj nas je. Potem so tu finalisti PAL – 20 avtomobilov v štirih kategorijah, z opisi, cenami, podrobnostmi, čaka na vas, dragi bralci, da nam pomagate izbrati najboljše. To pa še ni vse, razburljiv teden je prinesel razkritje novega forda focusa, spremljali smo ga v Londonu, kopico novic iz Volkswagna in še marsikaj.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.