Avto

IATA: Letalski prevozniki letos z 5,2 milijarde dolarjev izgube

Zaradi nižjega povpraševanja po letalskih prevozih in višjih cen goriv, Mednarodno združenje letalskih prevoznikov IATA letalskim prevoznikom za letos napoveduje dobrih pet milijard dolarjev izgube

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
avtor
07.09.2008 09:18
Čas branja: 1 min

letalo pikira

Letalski prevozniki bodo po revidirani napovedi Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov IATA v letošnjem letu zabeležili 5,2 milijarde dolarjev izgube. IATA je pri napovedi upoštevala povprečno ceno nafte 113 dolarjev in povprečno ceno kerozina 140 dolarjev, so v tem tednu sporočili iz združenja.

Povprečna cena nafte je za 40 dolarjev višja kot lani

Visoke cene nafte in padanje povpraševanja se naprej niža dobičkonosnost letalske industrije, pravi prvi mož združenja Giovanni Bisignani.

Povprečna cena nafte v letošnjem letu trenutno znaša 113 dolarjev za 159-litrski sod, kar je 40 dolarjev več, kot je bila povprečna cena nafte v lanskem letu.

Zato se bo po izračunih IATA skupni strošek za gorivo letalskih prevoznikov letos zvišal za 50 milijard na 186 milijard dolarjev. Strošek naj bi znašal 36 odstotkov stroškov poslovanja, medtem ko je bil še leta 2002 13 odstotkov, ugotavljajo v združenju.

Povpraševanje po potniških prevozih je najnižje v zadnjih petih letih

Podatki IATA za julij kažejo, da se je povpraševanje po potniških prevozih še naprej nižalo. Julija je v primerjavi z julijem lani rast povpraševanja padla na 1,9 odstotka, kar je najmanj v zadnjih petih letih. Zmogljivost prevoznikov se je povečala za 3,8 odstotka.

Največjo izgubo so imeli v Severni Ameriki

Po pričakovanjih združenja naj bi prevozniki v Severni Ameriki v letošnjem letu zabeležili pet milijard dolarjev izgube, prevozniki v azijsko-pacifiški regiji naj bi znižali dobiček z lanskih 900 milijonov na 300 milijonov dolarjev, prevoznikom v Evropi naj bi se dobiček znižal z lanskih 2,1 milijarde na 300 milijonov dolarjev, prevoznikom na Bližnjem vzhodu pa s 300 na 200 milijonov dolarjev.

Prevoznikom v Latinski Ameriki naj bi se izguba povečala na 300 milijonov, afriškim prevoznikov pa na 700 milijonov dolarjev.

Prihodnje leto nekoliko nižja izguba

IATA je objavila tudi prvo napoved za prihodnje leto. Tako pričakuje šibko gospodarsko rast večine držav, kar naj bi negativno vplivalo na potniški in tovorni letalski promet.

Ob pričakovani ceni nafte 110 dolarjev in kerozina 136 dolarjev naj bi izguba industrije znašala 4,1 milijarde dolarjev. Strošek goriva naj bi se zvišal na 223 milijard dolarjev in bi predstavljal 40 odstotkov stroškov poslovanja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

Preberite tudi:

25.05.2008
05.06.2006
FINANCE
Cene nafte rastejo. Bo Opecov dogovor predčasno padel?
Finance
Albina Kenda Cene nafte rastejo. Bo Opecov dogovor predčasno padel?

Opecov dogovor o omejevanju črpanja nafte, ki se ga držijo tudi Rusija in še nekatere druge države, bi sicer veljal še do konca tega leta

Zgodbe
Bi prodali svojo letalsko karto za dodatne ugodnosti ali denarno nadomestilo?
ZgodbeBlaž Abe Bi prodali svojo letalsko karto za dodatne ugodnosti ali denarno nadomestilo? 2

Rešitev za manj prizemljenih potnikov in večje zaslužke letalskih prevoznikov

FINANCE
Kam leti letalski promet
Finance
Zmago Skobir Kam leti letalski promet 8

Tekma posameznih držav za pridobivanje zanimanja okleščenih letalskih prevoznikov bo neizprosna in polna domiselnih finančnih spodbud, s katerimi bodo regije in države poskušale pritegniti in pospešiti vzpostavljanje letalskih povezav.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

Moje finance
Razno
Pustila sem faks in odšla v ZDA prodajat kokice
Moje finance
RaznoSabina Rednak Stana Pustila sem faks in odšla v ZDA prodajat kokice

Najprej sem v ZDA prodajala pokovko, nato sem si poiskala še delo sobarice. V treh mesecih sem zaslužila okoli 4.500 evrov. Potem sem mesec dni raziskovala Kalifornijo. Še sreča, da sem obesila študij, ki me ni zanimal, na klin in po zaslugi izkušnje v ZDA našla sebe ter ugotovila, kaj hočem početi v življenju.

FINANCE
Članki
Bo Opec občutil negativno stran svoje strategije?
Finance
FinanceAlbina Kenda Bo Opec občutil negativno stran svoje strategije? 4

Lani se je naftni kartel Opec z zmanjšanjem dnevnih kvot načrpane nafte trudil zvišati povprečno ceno surove nafte in to mu je uspelo; analitiki se zdaj sprašujejo, ali je to voda na mlin ameriškim proizvajalcem nafte iz skrilavcev

FINANCE
Avto
Torkove cene dizla in bencina vas lahko naredijo živčne
Avto
AvtoJure Ugovšek Torkove cene dizla in bencina vas lahko naredijo živčne 3

Za koliko se bodo ob najvišji ceni nafte po letu 2014 in najšibkejšem evru letos podražila pogonska goriva?

FINANCE
Manager
2019: Katere surovine bodo prihodnje leto dražje?
Manager
ManagerJure Ugovšek 2019: Katere surovine bodo prihodnje leto dražje?

Analitiki napovedujejo, da bo nafta konec leta 2019 več kot 70 dolarjev za sod, povpraševanje po bakru pa bo kljub trgovinskim sporom naraščalo.