Avto

Alitalia zaprosila za izredno upravljanje

Včeraj je uprava italijanskega prevoznika Alitalia razglasila stečaj in zaprosila za izredno upravljanje družbe

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
avtor
30.08.2008 13:11
Čas branja: 2 min

Alitalia

Uprava italijanskega letalskega prevoznika Alitalia je včeraj razglasila stečaj in zaprosila za izredno upravljanje družbe. Italijanski premier Silvio Berlusconi je takoj za tem za izrednega upravitelja Alitalie imenoval nekdanjega italijanskega ministra za finance Augusta Fantozzija.

Razglasitev prezadolženosti Alitalie je sledila odločitvi italijanske vlade, ki je v četrtek potrdila spremembo zakonodaje, s čimer je utrla pot razdelitvi največjega italijanskega letalskega prevoznika Alitalie na dva dela.

Alitalia bo ostala v italijanskih rokah

Zdravi del podjetja naj bi v skladu z načrtom vladnega svetovalca pri reševanju te problematike, banke Intesa Sanpaolo, prevzela skupina italijanskih vlagateljev, združenih v Italijanski letalski družbi, ki jo vodi predsednik italijanskega proizvajalca motornih koles Piaggio Roberto Colaninno. Del podjetja, ki posluje z izgubo, naj bi šel v stečaj.

Alitalia bo po besedah Berlusconija ostala v italijanskih rokah, tujim vlagateljem so na voljo le manjšinski deleži. Francosko-nizozemski letalski prevoznik Air France-KLM je že izrazil interes za odkup manjšega deleža novonastale družbe. Italijanski minister za infrastrukturo Altero Matteoli je dejal, da se za sodelovanje z Alitalio zanima tudi nemška Lufthansa.

Berlusconi obljubil, da bo poskrbljeno za odpuščene delavce

Prvi mož banke Intesa Sanpaolo Paolo Corrado Passera je pojasnil, bodo o možnostih za uresničitev načrta več znanega v naslednjih štirih ali petih tednih. Veliko je odvisno tudi od dogovora s sindikati, ki se bodo v ponedeljek sestali z ministrom za delo Maurizijem Sacconijem.

Berlusconi je v četrtek zagotovil, da bo vlada poskrbela za presežno delovno silo - šlo naj bi za pet do sedem tisoč zaposlenih - kot tudi za oškodovane male delničarje in imetnike obveznic. Zadolženost Alitalie je do 31. julija narasla na skoraj 1,2 milijarde evrov, kar je glede na junijsko stanje 57 milijonov evrov več, je v sporočilu za javnost zapisal upravni odbor Alitalie.

Reševanje Alitalie bo vsakega Italijana stalo 138 evrov

Italijanska opozicija je do vladne odločitve in delitve Alitalie na dva dela kritična. Vodja stranke Italija vrednot Antonio Di Pietro je dejal, da bo po Berlusconijevi krivdi sedem tisoč delavcev ostalo brez službe, dolgove pa bodo morali plačati davkoplačevalci. Združenje italijanskih davkoplačevalcev je na svoji spletni strani napovedalo, da bo reševanje Alitalie iz krize vsakega davkoplačevalca stalo 138 evrov.

Kot je znano, je Alitalia z izgubo poslovala zadnjih pet let. Lani je znašala 495 milijonov evrov. Delnice družbe so zaradi strmoglavega padanja tečaja junija umaknili z borze. Po neuspelem poskusu prevzema s strani družbe Air France-KLM aprila je Alitalia, ki je v 49,9-odstotni lasti države, prejela premostitveno posojilo v višini 300 milijonov evrov.

Rešitev Alitalie iz krize je bila ena od prednostnih nalog Berlusconijeve vlade. Italijanski premier je obljubil, da bo Alitalio obdržal v rokah Italijanov. Dodal je še, da bo Italija z novo Alitalio dobila učinkovitejšo in tehnološko napredno družbo, ki bo resnično v službi Italijanov in ne bo bremenila davkoplačevalcev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Vrtno pohištvo za teraso in vrt: poiščite navdih v najnovejših trendih

Pomlad je čas, ko se ponovno povežemo z naravo, napolnimo z energijo ter uživamo v vseh lepotah, ki nam jih ponuja preživljanje časa...

Preberite tudi:

28.08.2008
27.08.2008
11.06.2008
31.08.2008
05.09.2008
11.09.2008
13.09.2008
FINANCE
Transport in logistika
Italijanske državne železnice kupujejo Alitalio, ki je nabrala za 3,3 milijarde evrov dolgov
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Italijanske državne železnice kupujejo Alitalio, ki je nabrala za 3,3 milijarde evrov dolgov 3

Italijanska populistična vlada, ki jo vodi premier Giuseppe Conte, rešuje nacionalno letalsko družbo tako, da je za kupca določila italijanske železnice

IZVOZNIKI
Novice
Hitri pregled tedna: V nemški industriji opozorilno stavkajo, Srbi pa so izbrali koncesionarja za beograjsko letališče
Izvozniki.si
NoviceAnja Zaletel Hitri pregled tedna: V nemški industriji opozorilno stavkajo, Srbi pa so izbrali koncesionarja za beograjsko letališče

Izbrali smo nekaj dogodkov, ki so v preteklem tednu dni zaznamovali dogajanje v državah okoli nas

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Članki
EU prodala prve socialne obveznice: več kot pol jih je izdanih z negativno obrestno mero
Finance
FinanceAlbina Kenda EU prodala prve socialne obveznice: več kot pol jih je izdanih z negativno obrestno mero 1

Takšen rezultat je bil mogoč, ker je povpraševanje za skoraj 14-krat preseglo ponudbo, saj ima EU prvovrstno boniteto

FINANCE
Članki
EU bo namenila 220 milijonov evrov za čezmejni prevoz bolnikov s COVID-19 na zdravljenje v drugo članico
Finance
FinanceAlbina Kenda EU bo namenila 220 milijonov evrov za čezmejni prevoz bolnikov s COVID-19 na zdravljenje v drugo članico 2

Po četrtkovem virtualnem vrhu EU o testiranju in cepivih je šefinja evropske komisije Ursula von der Leyen poudarila še, da bo vsaka članica morala pripraviti načrt za cepljenje in da je odločeno, da se bodo cepiva razdelila glede na delež, ki ga imajo članice v skupnem prebivalstvu EU

FINANCE
Članki
Nemški fintech N26 uvaja ležarine za fizične osebe – za koga in kdo se jim lahko izogne
Finance
FinanceAlbina Kenda Nemški fintech N26 uvaja ležarine za fizične osebe – za koga in kdo se jim lahko izogne 3

Mejo za ležarine so pri nemškem fintechu postavili razmeroma nizko, pri petdesetih tisočakih

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)