Članki

Fiat in GM se zanimata za ruski AvtoVaz

Italijanski proizvajalec avtomobilov Fiat in ameriški gigant General Motors (GM) se zanimata za nakup pomembnega lastniškega deleža ruskega proizvajalca avtomobilov AvtoVaz
Avtor
avtor
06.12.2007 13:27
Čas branja: 1 min

avtovaz.1196944677.JPG

Največji ruski proizvajalec avtomobilov AvtoVaz že več let išče strateškega investitorja in med najverjetnejšimi kandidati je italijanski avtomobilski proizvajalec Fiat, piše B92. Predsednik Fiata Sergio Marchionne je povedal, da podjetje proučuje možnosti vlaganja v AvtoVaz, ki ga bo sicer potrebno oživiti in zato "zahteva veliko več kot samo investicije". Poudaril je, da bo dogovor z AvtoVazom Fiatu omogočil vstop na veliko rusko tržišče in vzpostavil temelje pri poslovanju.

Fiat primeren strateški partner

Fiat je primeren strateški investitor in najprimernejši partner, če želi rusko podjetje obdržati svojo znamko, ocenjujejo analitiki. Italijanski koncern ni nikoli zahteval plasiranja svoje znamke v okviru sodelovanja z AvtoVazom, poleg tega pa je Fiat slabo prisoten na ruskem tržišču. AvtoVaz in Fiat sta sredi oktobra podpisali memorandum o sodelovanju, kjer sodelovanje podjetij obsega inženiring in tehnološke procese, izpopolnjevanje, proizvodnjo in dostavo motorjev in drugih komponent.

Tudi GM želi del v ruskem proizvajalcu

General Motors (GM) je podal ponudbo za nakup deleža družbe AvtoVaz, je povedal predstavnik podjetja GM. Njihovi družbi sicer že izdelujeta športno-terenski avtomobil chervolet nova in chervolet viva v skupnem podjetju v Rusiji. Prodaja GM v Rusiji je v tretjem tromesečju letošnjega leta narasla za 75 odstotkov, vendar so se dobave v Severno Ameriko zmanjšale za šest odstotkov. Prav večja prodaja na ruskem tržišču je GM pripomogla, da ponovno prevzame naslov največjega proizvajalca avtomobilov na svetu. V prvi polovici leta jim je namreč ta naslov po 76 letih prevzela Toyota.

Vrednost AvtoVaza ocenjena na slabe tri milijarde dolarjev

Lastnik Avtovaza je državno podjetje Rosoboronexport, ki že dalj časa išče možnosti za prodajo blokiranega paketa delnic strateškemu investitorju, vendar se za kandidata niso odločili. Predsednik upravnega odbora Sergej Čemezov ocenjuje vrednost podjetja na štiri milijarde dolarjev, medtem ko analitiki ocenjujejo, da je dejanska vrednost ruskega proizvajalca avtomobilov med 2,5 in tremi milijardami dolarjev. AvtoVaz je v lanskem letu izdelal skoraj milijon avtomobilov in avtomobilskih šasij. V septembru so povedali, da bi lahko podjetje prodalo 25 odstotkov lastništva tujim investitorjem. Takrat so razmišljali tudi o sodelovanju s francoskim avtomobilskim proizvajalcem Renaultom in kanadskim proizvajalcem avtomobilskih delov Magna.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

Preberite tudi:

10.07.2007
07.11.2007
09.12.2007
09.12.2007
11.12.2007
28.12.2007
IZVOZNIKI
Novice
(Intervju) Podpredsednik Avtovaza: Slovenski dobavitelji lahko še okrepijo sodelovanje z nami
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj (Intervju) Podpredsednik Avtovaza: Slovenski dobavitelji lahko še okrepijo sodelovanje z nami

Edvard Karlovič Vaino, podpredsednik Avtovaza in sopredsednik rusko-slovenskega poslovnega sveta o tem, kako bi okrepili gospodarsko sodelovanje

FINANCE
Avto
Punto in tipo se poslavljata, drugi Fiatovi malčki pa bodo neslišni
Avto
AvtoUroš Božin Punto in tipo se poslavljata, drugi Fiatovi malčki pa bodo neslišni 10

Fiatovi modeli, ki bodo preživeli čistko, lahko pričakujejo delno in polno elektrifikacijo, razkriva petletni poslovni načrt.

FINANCE
Tako se dela posel v kmetijstvu
PRO
Finance
Podjetno kmetijstvo 2024
Uredništvo Agrobiznisa Tako se dela posel v kmetijstvu (PRO)

V posebni reviji (Podjetno kmetijstvo) predstavljamo uspešne zgodbe s podeželja. Učijo nas, da je možno tudi v zahtevnih časih ustvarjati dodano vrednost. Brezplačno si jo lahko prenesete prek obrazca spodaj.

FINANCE
Avto
Umrl virtuoz, ki je rešil Fiat in Chrysler
Avto
AvtoUroš Božin Umrl virtuoz, ki je rešil Fiat in Chrysler 4

Marchionne je na čelo Fiata prišel leta 2004 in ga rešil pred propadom.

FINANCE
Manager
Kdo je prvi Neitalijan za volanom Fiat Chryslerja in kaj ga čaka
Manager
ManagerVanja Tekavec Kdo je prvi Neitalijan za volanom Fiat Chryslerja in kaj ga čaka

Britanca Mika Manleyja, novega šefa Fiat Chryslerja, čaka več izzivov: trgovinska politika ameriškega predsednika Donalda Trumpa, dvomi v Italiji, ali lahko podjetje vodi nekdo brez italijanskega potnega lista, najti pa bo tudi moral odgovor na vprašanje, ali bo Fiat Chrysler za velike naložbe v elektrifikacijo in razvoj alternativnih pogonov potreboval strateškega partnerja.