Avto

Vlada preimenovala brniško letališče

Z današnjim vladnim sklepom se bo ljubljansko letališče preimenovalo v Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

07.06.2007 15:08
Dopolnjeno: 07.06.2007 16:43
Čas branja: 2 min

Ali se strinjate z vlado, da se brniško letališče odslej imenuje Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana?
Odgovori (424)

Vlada je danes sprejela sklep o preimenovanju letališča Brnik v Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, je po seji vlade povedal vladni tiskovni predstavnik Valentin Hajdinjak. Letališče je vlada preimenovala na predlog družbe Aerodrom Ljubljana. Vlada je sklenila, da dobi letališče ob svoji prenovi, ki vzpostavlja standarde EU, tudi primerno ime.

Vlada: Letališče je posebej primerno za to, da nosi ime Jožeta Pučnika,

Zelo pomembno je, da se ime Jožeta Pučnika zaradi njegove izredne zgodovinske vloge ohrani v državljanskem in nacionalnem spominu tudi tako, da se po njem imenuje pomemben objekt državnega pomena, je zapisano v gradivih vlade. Letališče, najsodobnejša infrastruktura, ki povezuje državo s svetom, hkrati pa se po prenovitvi tudi vključuje v standarde Evropske unije, je še posebej primerno za to, da bo nosilo ime Jožeta Pučnika, vlada še navaja v gradivu.

Kdo je bil Jože Pučnik

Jože Pučnik, sociolog, publicist, doktor znanosti in politik, se je rodil leta 1932 ter umrl leta 2003, v 71. letu starosti.

Od leta 1989 do 1993 je bil predsednik Socialdemokratske stranke (SDS), od leta 1989 do 1991 pa tudi predsednik Demokratične opozicije Slovenije (Demos), ki je leta 1990 zmagala na prvih parlamentarnih volitvah pri nas. Takrat je bil tudi kandidat Demosa na volitvah za predsednika republike, vendar so volivci izvolili Milana Kučana. Od leta 1992 je bil podpredsednik vlade, na volitvah istega leta pa izvoljen za poslanca v državnem zboru. Leta 1997 se je prenehal aktivno ukvarjati s politiko, dve leti pozneje pa so v SDS Pučniku podelili naziv častnega predsednika stranke. Leta 2006 je predsednik države Janez Drnovšek Pučniku posthumno podelil najvišje odlikovanje Republike Slovenije, red za izredne zasluge, za njegov življenjski prispevek k demokratizaciji, osamosvajanju in mednarodnemu priznanju Slovenije.

Pučnik je eden od avtorjev znamenite 57. številke Nove revije - Prispevki za slovenski nacionalni program, ki je izšla leta 1987. V njej je objavil tudi članek v katerem je zahteval suverenost Slovenije in ustanavljanje političnih strank.

Sicer pa je leta 1958 diplomiral na ljubljanski univerzi iz filozofije in svetovne književnosti. Zaradi svojih člankov je bil istega leta obsojen najprej na devet let, vendar so ga po petih letih leta 1963 pogojno izpustili. Leto pozneje so ga zaradi enakih razlogov znova obsodili še na dve leti zapora. Leta 1966 je odšel v Nemčijo, kjer se je preživljal s priložnostnimi deli. Ker mu je bila diploma ob aretaciji v Ljubljani odvzeta, je v Hamburgu znova začel študirati filozofijo, sociologijo in pedagogiko ter leta 1971 doktoriral in do leta 1989 delal v Nemčiji. Sredi osemdesetih let je znova začel objavljati članke v Novi reviji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

07.06.2007
07.06.2007
FINANCE
Transport in logistika
Kako Erdogan gradi največje letališče na svetu, ki bo stična točka med Azijo, Evropo in Afriko
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Kako Erdogan gradi največje letališče na svetu, ki bo stična točka med Azijo, Evropo in Afriko

Novo letališče v Istanbulu bo največje povezovalno letališče v Evropi - postali bodo nova tranzitna os za potovanja med severom in jugom ter vzhodom in zahodom

FINANCE
Transport in logistika
Privatizacija letališča Trst: zeleno luč naj bi prižgali v petek
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Privatizacija letališča Trst: zeleno luč naj bi prižgali v petek

Naprodaj bo 45-odstotni delež letališča, ki je sicer v lasti regije Furlanija - Julijska krajina; KPMG je celotno letališče ocenil na 70 milijonov evrov

FINANCE
Manager
Letalski promet Beograjsko letališče Nikola Tesla bodo upravljali Francozi
Manager
ManagerSabina Petrov Letalski promet Beograjsko letališče Nikola Tesla bodo upravljali Francozi

1,5 milijarde evrov bo francosko družbo Vinci Airports stalo 25-letno upravljanje letališča v Beogradu.

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.

FINANCE
Manager
Trst: sanjska izbira povezav z javnim potniškim prometom
FINANCE
Histeriziranje ni potrebno: kdaj, torej, dobimo vlado?
Finance
Petra Sovdat Histeriziranje ni potrebno: kdaj, torej, dobimo vlado? 20

Takšen je časovni potek postopka do mandatarja in nove vlade ali pa ponovitve volitev: slovenski politiki niso ravno speedy gonzalesi pri sestavljanju vlad

FINANCE
Transport in logistika
Na tržaškem letališču Ronke so odprli železniško postajo. Lahko gremo iz Ljubljane z vlakom na letalo?
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Na tržaškem letališču Ronke so odprli železniško postajo. Lahko gremo iz Ljubljane z vlakom na letalo? 3

Ne še, železniška povezava med Ljubljano in Trstom je bila opuščena leta 2011, a na Slovenskih železnicah obljubljajo vlak do Trsta in verjetno tudi direktno do Ronk letos jeseni

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)