Članki

AvtoVaz zavrnil kapitalsko povezavo z Renualtom

Ruski proizvajalec vozil AvtoVaz je zavrnil ponudbo o kapitalskem povezovanju s francoskim Renaultom
Avtor
avtor
26.07.2006 12:42
Čas branja: 1 min

Največji ruski proizvajalec vozil AvtoVaz je zavrnil ponudbo Renaulta, s katero so Francozi želeli pridobiti vsaj 25-odstotni delež v AvtoVazu. Poleg kapitalskega povezovanja je Renault predlagal tudi postavitev skupne tovarne za proizvodnjo modela dacia logan z zmogljivostjo 450 tisoč vozil letno.

Kot je dejal glavni izvršni direktor AvtoVaza Igor Esipovski, bi bila prodaja 25-odstotnega deleža družbe - ta bi omogočil blokiranje pomembnejših odločitev v podjetju - enaka prodaji ruskega avtomobilskega trga tujcem. AvtoVaz ima med ruskimi proizvajalci vozil največji tržni delež, in sicer več kot 70-odstoten.

S poslovnim sodelovanjem bodo nadaljevali

Kljub zavrnitvi Renualta o kapitalskem povezovanju - Francozi se o kapitalskem povezovanju pogovarjajo tudi z ameriškim General Motorsom - bo AvtoVaz nadaljeval pogovore z Renaultom o poslovnem sodelovanju. Kot je dejal Essipovski, se tako z Renaultom kot s Porschejem pogovarjajo o razvoju skupne avtomobilske platforme.

Družba AvtoVaz, ki je najbolj znana po svojem modelu lada, je bil ustanovljena leta 1970, in sicer v sodelovanju z italijanskim proizvajalcem avtomobilov Fiat. Od takrat do leta 2003 je iz proizvodnih trakov družbe prišlo 22 milijonov vozil, predlani pa je ta družba izdelala več kot 700 tisoč vozil.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

Preberite tudi:

25.07.2006
13.05.2006
09.12.2007
IZVOZNIKI
Novice
(Intervju) Podpredsednik Avtovaza: Slovenski dobavitelji lahko še okrepijo sodelovanje z nami
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj (Intervju) Podpredsednik Avtovaza: Slovenski dobavitelji lahko še okrepijo sodelovanje z nami

Edvard Karlovič Vaino, podpredsednik Avtovaza in sopredsednik rusko-slovenskega poslovnega sveta o tem, kako bi okrepili gospodarsko sodelovanje

FINANCE
Avto
Izjemen koncept in motorni prepih v Renaultu
Avto
AvtoMiloš Milač Izjemen koncept in motorni prepih v Renaultu

Francoski Renault je v Ženevi v ospredje postavil koncept EZ-GO, ki predstavlja nove ideje prihodnje mobilnosti. Novi so še trije motorji, električni v zoeju ter 1,3- in 1,8-litrski turbobencinar.

FINANCE
Avto
Renault tretjič zapored z rekordno prodajo
Avto
AvtoUroš Božin Renault tretjič zapored z rekordno prodajo

Clio 4 je drugi najbolje prodajan avtomobil v Evropi, captur pa je na prvem mestu med kompaktnimi križanci. V segmentu srednje velikih enoprostorcev je prvi scenic.

FINANCE
Avto
Več sape za električni renault zoe in ''borovničeva'' barva
Avto
AvtoMiloš Milač Več sape za električni renault zoe in ''borovničeva'' barva

Nov motor z 80 kilovati je enako velik in težek kot šibkejši motor oznako R90. Zmogljivejši stroj omogoča dve sekundi hitrejše pospeševanje od 80 do 120 kilometrov na uro

FINANCE
Vroče nepremičnine za vroče poletne dni
OGLAS
Finance
NEPREMIČNINE
Finance PR Vroče nepremičnine za vroče poletne dni (OGLAS)

Nepremičnine na privlačnih mestih, zgrajenih po najsodobnejših gradbenih standardih za dom, poslovni prostor, oddih ali investicijo, lahko vedno najdete v portfelju nepremičninske agencije Stoja Trade.