Avto

Prenova za najbolje prodajani SUV na svetu

Nissanov športni terenec x-trail je lani dobil rahlo prenovo, ki na prvi pogled niti ni tako opazna. V podrobnostih pa so oblikovalci in inženirji pripravili veliko novosti.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

09.01.2018 10:30
Čas branja: 4 min

Nissanov najbolje prodajani športni terenec, ki je tudi najbolje prodajani tovrstni avto na svetu, je te dni zapeljal tudi na naš trg, najcenejša bencinska različica stane 25.900 evrov, dizelska pa 900 evrov več.

Podrobneje o x-trailu z lanske predstavitve na Dunaju

In kaj je novega? Na prednjem delu boste opazili nissanovo rešetko V-motion, ki je širša in zdaj v prometu bolj opazna ter izraža slog odbijača pod njo. Na obeh straneh sprednje rešetke sta dva sklopa žarometov, ki se razlikujejo po obliki in tehniki (halogenski ali LED). Pri obeh pa je na voljo nova različica dnevnih luči v obliki bumeranga.

Pri modelih z lučmi LED je Nissan za zasenčene luči vključil sistem prilagajanja prednjih luči. Izboljšali so tudi sprednje meglenke. Po novem so vključene v sprednji odbijač, njihova oblika pa ni več okrogla, temveč pravokotna. Od različice N-connecta so del standardne opreme.

Na zadku je x-trail dobil nov odbijač in dodatne kromirane elemente, največja sprememba na bokih pa je kromiran okvir na spodnjem delu vrat.

Zaradi posodobitev je x-trail zrasel v dolžino za pet centimetrov (zdaj je dolg 4,69 metra). Širina (1830 milimetrov), višina (1.710 milimetrov) in medosna razdalja (2.705 milimetrov) so ostale enake. Novinec ima tudi štiri nove barve – orange pearl (biserno oranžno), red pearl (biserno rdečo), blue pearl metallic (biserno kovinsko modro) in dark brown pearl (biserno temno rjavo).

V kabini so nov volanski obroč iz qashqaia, nekaj stikal, ogrevani sedeži na zadnji klopi (v drugi vrsti, x-trail ima lahko tudi sedem sedežev), novi so še tkanine ali usnjeno oblazinjenje na sedežih ter še nekaj dodatkov.

Nissan je izboljšal tudi multimedijska sistema, v najvišji paket je vgradil nov hi-fi znamke Bose z osmimi zvočniki. Digitalni radio DAB je zdaj prvič na voljo kot del standardne opreme, sistem za satelitsko navigacijo z zaslonom na dotik NissanConnect (serijsko od različice N-connecta, kot doplačilna oprema pri različici acenta) pa ima nov uporabniški vmesnik, ki spominja na aplikacijo.

Prtljažnik je mogoče odpirati tudi električno, s stikalom ali zamahom noge pod odbijač. Prostornina prtljažnika pa se je povečala s 550 na 565 litrov, ob podrtih sedežih gre vanj 1.996 litrov.

Poleg znanih paketov opreme visia, acenta in tekna je zdaj na voljo paket N-connecta, ki sodi med bogatejše. Ponuja multimedijski sistem NissanConnect, kamere around view monitor, pametni ključ, strešna nosilca, sprednje in zadnje parkirne senzorje ter prostoročno upravljanje odpiranja in zapiranja prtljažnega prostora.

Paketa sistemov za polsamodejno vožnjo Propilot v tem hipu še ni na voljo, Nissan pa ga obljublja še letos. Propilot bo prevzel krmiljenje, pospeševanje in zaviranje na enem pasu pri vožnji v koloni in vožnji z veliko hitrostjo po avtocesti. Deloval pa bo prek sistema za ohranjanje vozila na voznem pasu, elektronskega regulatorja hitrosti in sistema za upravljanje v prometnih zastojih.

Pri motorjih ni sprememb, v ponudbi ostajata dizelska 1.6 DCi s 96 kilovati in novi dvolitrski motor s 130 kilovati, poleg omenjenih pa še 1,6-litrski turbobencinar s 121 kilovati.

Osnovni bencinar 1.6 DIG visia pri nas stane 25.900 evrov, dizel 1.6 DCi visia pa 900 evrov več. Za najcenejši x-trail s štirikolesnim pogonom 1.6 DCi 4WD acenta boste odšteli 30.800 evrov, za najdražjega 2.0 DCi 4WD X-T tekna s samodejnim menjalnikom pa 40.300 evrov.

Foto: Nissan

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Avto
S stilom v tretje življenjsko obdobje
Avto
AvtoMatej Kačič S stilom v tretje življenjsko obdobje

Renault captur je s prenovo dobil tudi prestižno različico Initiale Paris, ki z bogato opremo, napredno tehnologijo, dvosklopčnim menjalnikom in višjim sedenjem odkrito piha na dušo starejšim.

FINANCE
Avto
Avto, ki je elektrificiral ceste sveta
Avto
AvtoMiloš Milač Avto, ki je elektrificiral ceste sveta 1

Skrivnost najbolje prodajanega električnega avta na svetu je v uravnoteženosti vseh lastnosti – od udobja, prostora, dosega in seveda cene pod 30 tisoč evri. Sedaj je na vrsti nova generacija, o njej podrobno že ta četrtek.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Avto, ki bo demokratiziral elektriko na naših cestah
Avto
AvtoMiloš Milač Avto, ki bo demokratiziral elektriko na naših cestah 14

Novi električni nissan leaf je golf ali clio med električnimi avtomobili. Avto, ki prinaša skoraj izjemno izkušnjo, ne da bi od voznika in potnikov zahteval pretirano privajanje ali odpovedovanje, ter prihodnost pretvarja v sedanjost. Ekskluzivno smo ga preizkusili na Tenerifu.

FINANCE
Avto
Carlos Ghosn je izpolnil dolgoletne sanje, danes vodi največjega proizvajalca na svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Carlos Ghosn je izpolnil dolgoletne sanje, danes vodi največjega proizvajalca na svetu

Predsednik zveze p(Renault Nissan#Renault Nissan) p(Mitsubishi#Mitsubishi) o(Carlos Ghosn#Carlos Ghosn) je tik pred odhodom v pokoj dosegel dolgoletni cilj – zvezo je, s pomočjo Mitsubishija, pripeljal na vodilno mesto med avtomobilskimi proizvajalci v svetu.

FINANCE
Avto
Suveren delavec, ki je odličen tudi zasebno
Avto
AvtoMatej Kačič Suveren delavec, ki je odličen tudi zasebno

VW transporter je v šesti generaciji na voljo v mnogih različicah, ki služijo predvsem obrti in poslu, zasebno pa nas je prepričal z lahkotnostjo v vsakodnevnem prometu, prilagodljivostjo in praktičnostjo.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)