Avto

Zvezdnik s podobo hudiča in močjo orkana

Atraktivna mednarodna karavana vozil Mercedes-Benz Star Experience je poleg demonstracije varnosti ter mišic iz Affalterbacha tokrat ponudila osupljiv posladek – superšportnika AMG GT S

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

07.09.2016 00:30
Čas branja: 7 min
Zvezdnik s podobo hudiča in močjo orkana
AMG GT ne vzburi le s svojimi zaobljenimi linijami.

Vsako leto Slovenijo obiščejo prav posebne zvezde, karavana vozil Mercedes-Benz Star Experience pa je na svojem sedmem postanku pri nas upravičila pravljično število.

V centru varne vožnje na Vranskem sta se soncu premierno nastavljala mercedes GLC coupe in razred C kabriolet.

Okoli 250 obiskovalcev si je podajalo kljuke nekaj različic razreda C, razreda E, razreda V, malih smartov, uživaških kupejev C in S ter kabrioletov SLC in S, smetano na torti v vrednosti okoli milijon evrov in pol pa je pomenilo šest modelov z oznako AMG.

Adrenalin je brizgal v potokih, še preden smo sploh prijeli za kljuko prvega, saj je bil med njimi tudi prav poseben model – AMG GT S za četrt milijona evrov.

Proti Tuhinju kot bi bili na Azurni obali

A pot mimo njegovih osupljivih oblin in v objem pravega dirkaškega kokpita je sprva vodila skozi polurno panoramsko vožnjo z različnimi mercedesi.

Med šesterico sta poglede najbolj privlačila igrivi SLC in žlahtni kabriolet S, ki vozi v svet bentleyjev in rolls-royceov. Zanj se je med vožnjo zdelo, da pravzaprav drsi nekje ob slikoviti Azurni obali, ne pa sredi travnikov proti Tuhinju. Tako prepričljiv zna biti eden najbolj razkošnih kabrioletov na svetu, kjer so prestiž, prostor in vrhunska tehnika za 140 tisoč evrov brez davščin zaviti v elegantno karoserijo neskromnih zunanjih mer in začinjeni s pomično platneno streho.

Varnost je številka ena

Sledila je demonstracija mnogih varnostno-asistenčnih sistemov pod imenom Intelligent Drive (pametna vožnja) v razredu E. Nova generacija Mercedes-Benzovega poslovnega avtomobila namreč velja za eno najvarnejših avtomobilov na svetu, v praksi pa nas je osupnil, kako daleč pravzaprav gre v želji, da pred nesrečo zaščiti nas in tudi druge udeležence v prometu.

Pri »delu« mu pomagajo 3D-stereokamera, ultrazvok 250 metrov pred in 40 metrov za vozilom ter pet radarjev z dolgim, srednjim in kratkim dosegom ter kotom nadzora od 20 do 140 stopinj.

Sistem za preprečitev naleta so razširili tudi na pešce in promet s strani, kar je še posebej dobrodošlo v mestu. Aktivno samodejno zaviranje povsem ustavi vozilo do hitrosti 60 kilometrov na uro, pri tem je zmožno prepoznati tudi pešce, funkcija zaviranja pa je obogatena s samodejno spremembo smeri. Če naletimo na stoječo kolono in je ob strani prostor, nam bo mercedes z volanom nakazal smer in pomagal pri odvijanju.

Kratici, kjer ni dvomov ali kompromisov

Da vse skupaj poteka varno in brez zanašanja, že 21 let skrbi sistem ESP, elektronski sistem za uravnavanje vozne dinamike. Mercedes je bil z modelom S coupe pionir na tem področju, danes pa ESP rešuje življenja pri vseh znamkah in v še tako poceni novem vozilu.

»Ravnotežje« po centru varne vožnje smo lovili med vodnimi ovirami, pri čemer nam je zadek dodatno spodnesla premična plošča.

Tla pod nogami pa nam je na zadnji točki spodneslo srečanje s šestimi zvermi. Navodila inštruktorjev menda ni poslušal nihče, saj so pogledi hitro uhajali k modelom C43 coupe AMG in C43 AMG, CLA 45 AMG, SLC 400, E 400 in A45 AMG.

Oči, telefoni in fotoaparati vseh udeležencev pa so se najdlje časa ustavili pri najbolj atraktivnem paru: AMG GT in AMG GT S, ki že z vpadljivo rdečo barvo ni puščal dvomov, kdo bo glavni na progi.

AMG GT kot češnja na vrhu sladke torte

Atraktivni športni model AMG GT sicer najbolje združuje vse tisto, kar v svetu avtomobilizma pomeni AMG – hitrost, surovo moč, dirkaško tehnologijo, prvovrstno kakovost, ob tem pa tudi prestiž, ugled, eleganco in ekskluzivnost.

Njegove osupljive obline so med vsemi sprožile val vzdihov oooh in ahhhh, ob zaobljeni in zapeljivi ritki bi zardela tudi sama Jennifer Lopez, strupeno rdeči in še za kanček močnejši vrag s štirilitrskim osemvaljnikom in 510 »konji« v nosu ter sedemstopenjskim dvosklopčnim menjalnikom za zadnjo osjo pa je bil za nas jackpot dneva.

Razmeroma kratka kabina je zmes prestiža in dirkaštva, utrip srca pa spodbodejo merilnik hitrosti s številkami tja do 320 kilometrov na uro, tisti za vrtljaje z rdečim poljem pri sedem tisoč, obvolanski prestavni ročici in gumb, s katerim elektronika prilagodi delovanje menjalnika, volana, motorja in vzmetenja. A najprej je treba mrcino obuditi k življenju!

Športne sanje za četrt milijona evrov

Ob zagonu mogočnega motorja V8 so okolico Vranskega zapustili vsi ptiči, pogovor v bližini pa je zamrl. Brez snemanja s telefoni v bližini izpušnih cevi seveda ni šlo, ob rohnenju in pokanju pa je bil čas za vožnjo na vse.

Način Race smo pustili pri miru, zato pa je AMG GT S v načinu Sport + suvereno pokazal, da je dostojen tekmec najbolj zmogljivega »elferja«, porscheja 911 GT3.

Vrhunske pospeške in zmogljivosti na pisti, ki vsebino želodca postavijo pred resen preizkus, ter pojemke, ob katerih bi komu lahko izpadla zobna proteza, je podkrepila še izvrstna zvočna kulisa osemvaljnika. Nad Vranskim je znova grmelo in bobnelo, čeprav je bilo povsem jasno, po zvezdah pa smo lahko segli tudi pri belem dnevu.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Nova umetnina Roberta Lešnika, ki navdušuje v Ženevi
Avto
AvtoUroš Božin Nova umetnina Roberta Lešnika, ki navdušuje v Ženevi 7

Nova kupejevska limuzina mercedes-AMG GT 4-door coupé združuje udobje in sofisticiranost sveta poslovnih limuzin in zmogljivost superšprotnikov. Osemvaljna različica 63 S se baha s kar 639 »konji«.

FINANCE
Avto
Zvezdnik, ki se odlično znajde tudi na bojišču
Avto
AvtoMatej Kačič Zvezdnik, ki se odlično znajde tudi na bojišču 3

Sedli smo za volan ikone, ki je sinonim za terenske zmogljivosti in prestiža, hkrati pa nima roka trajanja. Dame in gospodje, novi Mercedes-Benz razred G - tudi kot AMG!

FINANCE
Avto
Novi mercedes razreda G: ponovno rojstvo kockaste legende brezpotij
Avto
AvtoUroš Božin Novi mercedes razreda G: ponovno rojstvo kockaste legende brezpotij 9

Nesmrtni G-razred je po prvi prenovi širši, daljši in še bolj oborožen za brezpotja. Oblikovno ostaja zvest robovom in ploskvam, v notranjosti razkošen, tehnično pa še bolj prepričljiv.

FINANCE
Avto
Mercedes-Benz S za 170 tisočakov: avto zamenjam za dvosobno stanovanje v Ljubljani
Avto
AvtoJanez Kovačič Mercedes-Benz S za 170 tisočakov: avto zamenjam za dvosobno stanovanje v Ljubljani 2

Mercedes S v podaljšani izvedbi in ozaljšan s kupom dodatne opreme je lahko moderna pisarna, dnevna soba ali celo stanova­nje – pa tudi stane približno toliko.

FINANCE
Avto
Osvajalski napad na čustva in razum
Avto
AvtoMatej Kačič Osvajalski napad na čustva in razum 4

Mercedes-Benz A je najcenejša vstopnica v svet avtomobilskega prestiža, vendar športno navdahnjen, polno opremljen, moderen, tehnično napreden in predvsem nabit z varnostno-asistenčnimi sistemi v nekaterih pogledih celo presega najbolj prestižen S. Tak seveda ni poceni, a boste na zapravljen denar hitro pozabili.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)