Avto

Vozniki, pozor, začenja se nacionalna akcija Hitrost

Na javni agenciji si tako močno želijo zmanjšanja hitrosti, da so raperja Zlatka prosili, naj jim napiše pesem

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
avtor
18.04.2016 14:06
Čas branja: 2 min

V okviru nacionalne akcije Hitrost bo Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) kot nosilka izvedla različne medijske in komunikacijske dejavnosti ter informirala in ozaveščala o nujnosti upoštevanja omejitev hitrosti.

Policija pa bo v četrtek na več kot 600 lokacijah izvedla maraton nadzora hitrosti. Robert Vehovec iz sektorja prometne policije Generalne policijske uprave je napovedal, da bo četrtkov nadzor potekal med 6. in 18. uro, seznam lokacij pa bodo skupaj z urami isti dan objavili na spletni strani policije.

Po Vehovčevih besedah želijo s takšnim nadzorom vplivati na ljudi v smislu, da se bodo zavedeli, kako pomembno je umirjanje hitrosti, in bodo to navado ohranili tudi za naprej. Takšna akcija bo isti dan potekala še v najmanj 20 drugih državah Evropske unije.

Med akcijo Hitrost bodo meritve hitrosti in poostren nadzor na cestah poleg policije izvajala tudi občinska redarstva, in sicer bo sodelovalo najmanj 25 občinskih redarstev na območju 58 občin.

Za potrebe akcije so v AVP pripravili poseben video, s katerim nagovarjajo splošno javnost, in posebno komunikacijsko platformo s sloganom ČE SI DIVJAK NISI JUNAK - ter pozivom BODI SUPERJUNAK IN Z ODGOVORNO VOŽNJO VARUJ ŽIVLJENJA. Eden izmed ambasadorjev akcije je tudi znani raper Zlatko, ki je z namenom ozaveščanja mladih posnel pesem »Paše mi, ko vozim se«. Posebej za nas je razkril refren pesmi:

"Paše

Pri izvajanju ukrepov za večjo varnost v prometu je potrebno sodelovanje tako na lokalni kot državni ravni

"Hitrost vožnje je pomemben dejavnik prometne varnosti in je neposredno povezan s silo trčenja ter tudi posledicami. Prav tako je hitrost vožnje povezana s tveganjem udeležbe v prometni nesreči, saj imajo vozniki pri velikih hitrostih manj časa za ustrezno reagiranje, kar posledično privede do več prometnih nesreč," je povedal direktor AVP Igor Velov. »Pri izvajanju ukrepov iz nacionalnega programa varnosti cestnega prometa (2013-2022) je potrebno sodelovanje vseh vpletenih tako na lokalni kot tudi na državni ravni. Stanje prometne varnosti na slovenskih cestah bi se lahko izboljšalo že z majhnimi, a učinkovitimi ukrepi in s tem tudi problem neprilagojenih hitrosti,« je še poudaril.

Zato je pomembno, da v naseljih in na regionalnih cestah zmanjšamo povprečne hitrosti, saj bi z zmanjšanjem hitrosti samo za kilometer na uro v naselju število prometnih nesreč upadlo za štiri odstotke, zunaj naselja pa za dva odstotka, so zapisali v sporočilu za javnost na AVP.

Predstavnica Direkcije RS za infrastrukturo Liljana Herga je povedala, da so tudi na pobudo AVP izvedli več popravil na regionalnih cestah, ki so bile že močno poškodovane, tudi zaradi vremenskih razmer, skupaj pa so pripravili še seznam črnih točk.

V letu 2015 je bil najpogostejši vzrok prometnih nesreč s smrtnim izidom neprilagojena hitrost, saj je na te prometne nesreče odpade kar 40 odstotkov vseh smrti. Kot drugi najpogostejši vzrok pa se pojavlja nepravilna strani oziroma smer vožnje (26 odstotkov), je pokazala analiza hitrosti v letu 2015.

Študija pokazala, da še vedno vozimo prehitro

Glavne ugotovitve študije Obdelava kazalnikov hitrosti na državnih cestah v letih 2014 in 2015, ki so jo izdelali Matjaž Šraml, Marko Renčelj in Boštjan Celan, so, da se povprečne hitrosti niso zmanjšale na vseh kategorijah cest. Ugotovljeno je bilo zmanjšanje povprečnih hitrosti v kategorijah AAA, AA, B, D in E. Povprečne hitrosti so se povečale kategorijam A (ceste izven naselja, glavne ceste prvega in drugega reda)) in sicer za štiri odstotke ter kategoriji C (ceste izven naselja, regionalne ceste tretjega reda) za 0,9 odstotka."

Študija je še pokazala, da imajo nekatere bolj prometno razvite evropske države (Nizozemska, Belgija) še večje težave oziroma še večje povprečne hitrosti - to velja za ceste v naseljih oziroma urbanih okoljih.

»V splošnem analize števila prometnih nesreč kažejo na upad, vendar pa podroben pregled odkrije nekoliko drugačno sliko. Tako se je 38 odstotkov vseh prometnih nesreč s smrtnim izidom v letu 2015 zgodilo zaradi neprilagojene hitrosti, kar ni majhen delež, zato je takojšnje ukrepanje nujno,« je poudaril Matjaž Šraml s fakultete za gradbeništvo.

Največja

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Dražbe
Policija na dražbo pošilja dva konja in tri pse; cene od 150 do 500 evrov
Dražbe
DražbeAleš Perčič Policija na dražbo pošilja dva konja in tri pse; cene od 150 do 500 evrov

Policija išče nove lastnike petih "upokojenih" službenih živali

FINANCE
Avto
(POZOR) Na delu policijski radarji na 617 lokacijah, razkrivamo kraje in ure
Avto
AvtoMiloš Milač (POZOR) Na delu policijski radarji na 617 lokacijah, razkrivamo kraje in ure 4

Po vsej Sloveniji bo potekal maraton nadzora hitrosti, sporoča Policija in razkriva lokacije in ure merjenj.

FINANCE
Ježešmarija, kaj naredi medij, ko dobi takšno pismo policije?!
Finance
Simona Toplak Ježešmarija, kaj naredi medij, ko dobi takšno pismo policije?! 2

Objavljamo zaprosilo policije za posredovanje podatkov o novinarjih in virih, ki jih v Ljubljani potrebujejo za uspešno izvedbo predkazenskega postopka zaradi suma neupravičenega prisluškovanja – hočejo razkritje vira, povezanega s člankom o AZN, Adrisu in Savi Re iz leta 2016

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Priporočilo podjetjem: ne dajajte policiji nobenih osebnih podatkov brez sodnega naloga!
Finance
Simona Toplak Priporočilo podjetjem: ne dajajte policiji nobenih osebnih podatkov brez sodnega naloga! 4

Kaj za podjetja pomeni sodba Evropskega sodišča za človekove pravice o digitalni varnosti zasebnosti Benedik vs. Slovenija in kako se odzivati na prošnje policije brez odredb, kakšne so sankcije in kakšne koristi

FINANCE
Avto
Izkupiček radarskega maratona: 824 prekoračitev in prestrašeni voznik na Gorenjskem
Avto
AvtoMiloš Milač Izkupiček radarskega maratona: 824 prekoračitev in prestrašeni voznik na Gorenjskem

Kljub opozorilom in natančnih informacijah o radarskih meritvah, si je včeraj na Dolenjskem voznik privoščil drvenje s 187 na uro, na Gorenjskem pa so našli prepočasnega voznika, ki je po avtocesti vozil 46 na uro

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.