Avto

Zagrebški avtosejem: odlično vzdušje kljub praznim denarnicam

Za največ zanimanja med hitrimi avtomobili je poskrbel razstavni prostor Rimac Automobili.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
14.04.2016 08:04
Dopolnjeno: 14.04.2016 08:29
Čas branja: 2 min
Zagrebški avtosejem: odlično vzdušje kljub praznim denarnicam
V nedeljo se je po šestih dneh zaključil štirinajsti zagrebški avtosejem.

Na zagrebškem velesejmu je od 5. do 10. aprila potekal mednarodni salon avtomobilov, motornih koles, gospodarskih vozil in spremljevalne industrije - v hrvaško prestolnico se je vrnil po osmih letih premora. Na nekdaj največjem in najprestižnejšem salonu v tem delu Evrope se je letos na 70.000 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavilo 440 razstavljavcev iz 33 držav.

20160409-201001

Najprej gneča, povsod: da parkiraš, da kupiš vstopnico, in da se prebijaš med vabljivo svetlečo pločevino. Za največ zanimanja med hitrimi avtomobili je poskrbel razstavni prostor Rimac Automobili. Kljub svoji izvozni usmerjenosti na tuja tržišča je domači javnosti s ponosom pokazal najekstremnejšo različico električnega super športnega avtomobila Rimac Concept_S. Da bi ga videli, smo si morali pomagati s komolci.

2016-04-09-20.49.23.1460583404.jpg.c.720px.jpg

Poleg Rimca je bilo veliko gneče tudi na razstavnih prostorih nemških proizvajalcev Audi, Mercedes-Benz in BMW. Prodajni svetovalec ene od omenjenih znamk je priznal, da so prodali malo avtov, a da sejem ni idealno mesto za prodajo, temveč za promocijo. Če stranka želi pravo izkušnjo nakupa avtomobila, meni, da je bolje obiskati prodajni salon in se pogovoriti ob kavi. Sejem ni najboljše mesto, kjer bi se lahko posvetili morebitnim strankam.

Avtomobilski sektor pod hudim pritiskom davčnega sistema

Avtomobilski sektor na Hrvaškem, kot je potožil eden izmed trgovcev, je pod hudim pritiskom davčnega sistema. Prodajalec nissanov je dejal, da so davki na vozila še višji kot v Sloveniji in da država že v začetnem koraku ubija posel. Glede na to, da so bili brez sejma 8 let, so letošnjega namenili spodbujanju povpraševanja in prebujanju trga. Podatke o številu prodanih vozil so trgovci zadržali zase; ker so prodajalci prejeli na desetine rezervacij, pa so nekateri kupci očitno čakali na takšno priložnost.

20160409-193714

Po poročanju nekaterih hrvaški internetnih portalov naj bi že prvi dan v Italijo prodali najdražji avtomobil sejma, Rimac Concept_S. Med znanimi imeni avtomobilov, ki so jih prodali v prvih dneh, so Lamborghini Huracan, Porsche, športni BMW M3 in Fordov Mustang. Kupca je dobil tudi prvi Bentleyev športni terenec Bentayga, katerega cena je blizu 300 tisoč evrov. Vsa razstavljena vozila so zaradi sejemskih popustov prodali pri Toyoti, Renaultu in Dacii, uspešen sejem pa so imeli tudi pri Mitsubishiju, Suzukiju, Peugeotu, Citroënu in Škodi. Avtomobile, ki po definiciji države segajo v kategorijo luksuza, pa je še vedno precej težko prodati.

Šibko gospodarstvo ni pokvarilo odličnega vzdušja

Prvi Zagreb Auto Show je bil organiziran leta 1992, rekorden pa je bil sejem iz leta 2008, katerega je obiskalo več kot 215 tisoč obiskovalcev. Letošnji se predvsem po številu razstavljavcev in obiskovalcev s predhodnim vseeno ne more primerjati. Po ogledu sejma sem dobil občutek, da sem med razstavnimi paviljoni katero od znamk spregledal. Kot se je izkazalo, se zaradi slabih prodajnih rezultatov zagrebškega avtomobilskega sejma niso udeležile avtomobilske družbe Fiat, Alfa Romeo, Jaguar, Land Rover, Lexus, Volvo, Honda in Subaru.

2016-04-09-20.32.45.1460584362.jpg

Gospodarska kriza iz leta 2008 je avtomobilsko industrijo precej zamajala. Kljub slabemu gospodarskemu stanju pa je zanimanje za avtomobile kot vedno veliko, vzdušje na sejmu pa odlično. Čeprav si večina obiskovalcev dragih avtomobilov ne more privoščiti, so izkoristili priložnost, da si od blizu ogledajo najnovejše dizajne, poglede pa so privabljale tudi hostese, ki na takšnem dogodku pač ne smejo manjkati. Po informacijah organizatorjev je dogodek obiskalo preko 141 tisoč obiskovalcev iz Hrvaške in sosednjih držav, kar je presenetilo tudi same organizatorje, ki so pričakovali okoli 120 tisoč ljudi. Če želite obiskati naslednji avtosejem v Zagrebu, boste imeli priložnost leta 2018.

2016-04-09-21.01.11.1460584032.jpg.e.720px.jpg

Sejem se ne more primerjati z največjimi svetovnimi saloni, vendar je bil odličen dogodek, ki je vsaj na kratko oživil avtomobilsko tržišče na Hrvaškem. V Sloveniji ga nimamo vse od devetdesetih let. Avtomobilski sejem je prometno popolnoma ohromil sosesko Novega Zagreba. Med vikendom je bilo na parkirišču velesejma skoraj nemogoče najti parkirno mesto. Če je odličen obisk dober pokazatelj razpoloženja potrošnikov, se avtomobilskim prodajalcem obeta dobro leto.

Foto: Uroš Božin

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

IZVOZNIKI
Novice
Predstavite se francoski poslovni javnosti
FINANCE
Avto
Avtosalon v Washingtonu: romantika in tiho bogastvo v ameriški prestolnici
Avto
AvtoUroš Božin Avtosalon v Washingtonu: romantika in tiho bogastvo v ameriški prestolnici 9

Bi imeli 650-konjskega camara ali ogromen poltovornjak za 50 tisoč evrov? V ZDA nič nenavadnega.

FINANCE
Avto
Čas je za najboljše avtomobile na svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Čas je za najboljše avtomobile na svetu 2

Do konca tedna bomo glasovali za svetovni avto leta v petih kategorijah, letos izbiramo med 62 avtomobili, vse več je evropskih znamk, denimo Renault, Peugeot in Citroën

FINANCE
Avto
Izbrali smo finaliste izbora svetovni avto leta; kako smo glasovali na Financah?
Avto
AvtoMiloš Milač Izbrali smo finaliste izbora svetovni avto leta; kako smo glasovali na Financah?

Kateri avtomobili so v izboru za priznanja najodmevnejšega avtomobilskega izbora na svetu – svetovni avto leta in kako sem v prvem krogu razdelil svoje točke

FINANCE
Avto
Peterica, ki je osupnila Ženevo
Avto
AvtoMatej Kačič Peterica, ki je osupnila Ženevo 19

Audi A6, električna hyundai kona, volvo V60, rimac C_two in peugeot 508: čeprav se z njimi nismo zapeljali, so to največje zvezde avtomobilskega salona v Ženevi

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki ostajajo v boju za vrh sveta
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki ostajajo v boju za vrh sveta

Po trije finalisti v vsaki od šestih kategorij, ki ostajajo v boju za priznanja Svetovni avto leta 2018