Avto

Ko imajo pri nakupu avtomobila glavno besedo ženske

Več kot polovico novih avtomobilov kupijo ženske, v še več primerih pa odločilno vplivajo na nakup in s tem narekujejo smernice v avtomobilski industriji.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

09.04.2016 06:30
Čas branja: 4 min
Ko imajo pri nakupu avtomobila glavno besedo ženske
Foto: Shutterstock

Avtomobil moškim ne pomeni zgolj prevoznega sredstva, pri katerem so pomembne oblika, eleganca, moč in tehnična dovršenost, ampak tudi statusni simbol. Povsem drugače si svojega jeklenega spremljevalca za vsakodnevne poti izbirajo ženske.

Na avtomobilskem trgu nič več ne prevladujejo moški, ki se poglabljajo v tehnične in praktične lastnosti vozil, ampak imajo pri večini nakupov glavno besedo ženske. Nežnejši spol namreč kupi več kot polovico novih avtov, v skoraj 80 odstotkih pa odločilno vpliva na nakup in s tem določa smernice v panogi. Ker so ženske pri avtomobilu pozorne na druge stvari kot moški, proizvajalci in prodajalci čedalje bolj upoštevajo njihove želje in potrebe.

Zato so se že pojavili »ženski« modeli avtomobilov, ki imajo veliko prostora, veliko odlagalnih površin, preprosto pritrjevanje otroških sedežev, udobne sedeže, osvetljeno ogledalce v senčniku, nastavljivo polico v prtljažniku, poseben prostor pa je namenjen torbici.

qashqai-vecer.1446720539.1460049529.jpg.s.960px.jpg
»Ob njem se počutim tako varno,« dahne ženska in se stisne v objem svojega moškega. Nissan qashqai se zlahka znajde v takšni vlogi. Foto: arhiv Nissan

Majhni in poceni

Ženske pri nakupu avtomobila upoštevajo velikost, obliko in barvo, a še pomembnejši so jim varnost, poraba, dobro počutje, zanesljivost in praktičnost. Popoln ženski avto naj bi bil majhen oziroma ustrezne velikosti, okreten, preprost za vožnjo in priročen za parkiranje. Brez lepega videza ne gre, hkrati pa mora biti tudi varen, »pameten«, praktičen, pregleden, prijazen do okolja, z majhno porabo goriva in ponavadi s šibkejšim motorjem. Večina avtomobilov sodi v nižji ali srednji cenovni razred, saj ženske za avtomobile praviloma ne razsipavajo denarja in jim ti ne pomenijo statusnega simbola.

A tudi ta kliše bledi. Ženske avtomobile kupujejo tudi v skladu z vse večjimi potrebami, debelejšo denarnico in aktivnim življenjskim slogom. S tem rade posegajo tudi po vsestransko uporabnih športnih terencih ali športnih kupejih - kar samostojnim, odločnim, poslovno uspešnim in nekoliko brezkompromisnim damam tudi pristoji. V večini pa so ženski avtomobili najprej majhni in poceni.

Ljubki avtomobil(čk)i, ki pihajo na dušo

Med avtomobilskimi proizvajalci je kar nekaj strokovnjakov za snovanje malih avtomobilov, ki so še posebej všeč ženskam. Ford fiesta, opel corsa, peugeot 208, renault clio, škoda fabia in toyota yaris hibrid so tipični predstavniki ženskega avtomobila. Ljubki avtomobilčki večinoma mehkih linij so preprosti in uporabni, v kabino prinašajo toplino, z LED-diodami spredaj pa bolj prijazno gledajo v svet. Fiesta je bila denimo pred leti izbrana za ženski avtomobil leta, čeprav malce v letih še vedno navdušuje z všečnim videzom, odličnim občutkom na cesti in varčnostjo, ki jo prinaša majhen litrski motor.

Opel-corsa-1.0-turbo-153-TRENDI.1460049534.jpg.n.960px.jpg
Nežnejši spol je preudaren - preden zapravijo denar, dvakrat obrnejo vsak evro. Varčen je tudi majhen litrski motor v novi opel corsi. Foto: Matej Kačič

Podobno zmogljivega in varčnega ima tudi nova corsa, ki ob zglajenih linijah, elegantni notranjosti in dobri opremi za skromno doplačilo 260 evrov ponuja ogrevan volan in sedeže. Veliko žensk namreč dobi vnetje zaradi sedenja na mrzlem, prav takšni pa so pozimi tudi avtomobilski sedeži.

Renault clio žensko oko privablja s privlačno obliko in igrivo notranjostjo, pri peugeotu 208 pa so snovalci poudarek dali tudi skrbno izdelanim podrobnostim, kot so kljuke na vratih, lepo oblikovani gumbi na armaturni plošči in zaslonu. Za ugoden denar si ga je mogoče omisliti tudi s samodejnim menjalnikom, pri parkiranju pa je na voljo pomočnik.

Peugeot-208-1.6-HDi-450-TRENDI.1460049531.jpg.s.960px.jpg
Ženske pri nakupu avtomobila upoštevajo velikost, obliko in barvo. Peugeot 208 jim rad ustreže. Foto: Matej Kačič

Fabia je zdaj mladostno igriva in v kabini nič več pusta, poleg množice pametnih rešitev pa ima še možnost naročila nalepk z lastnimi motivi. Armaturno ploščo je mogoče okrasiti z družinsko fotografijo, lastnim počitniškim utrinkom ali portretom ljubljene osebe - da njihove podobe ne bodo le v denarnici. Yaris je s prenovo dobil še prijetnejše linije, poleg tradicionalne Toyotine zanesljivosti in praktičnosti pa se ponaša z napredno hibridno tehnologijo. Mestni opravki zdaj minejo v tišini in skromni porabi. Stopničko ali dve višje v žensko oko padejo alfa romeo mito, audi A1, DS 3, fiat 500 in mini ter nekoliko večji audi A3, BMW serije 1 in mercedes-benz razreda A.

Po vsakodnevnih opravkih s kompaktnim enoprostorcem

Ženski avtomobili pa niso samo malčki. Res je, da zahteve žensk po uporabnosti najbolj izpolnjujejo majhni avtomobili, a ti niso njihova edina izbira. Zahtevam zadoščajo tudi enoprostorci, zlasti kompaktni, ki segajo do dolžine 4,5 metra in so še vedno dovolj uporabni v mestih. Citroën C3 picasso, ford B-max, honda jazz, nissan note in opel meriva so prostorni, praktični in varni spremljevalci žensk na poti v vrtec ali šolo, nato do službe in po njej po opravkih in raznih aktivnostih. Pri merivi prevoz otrok ter njihov vstop in izstop lajšajo zadnja vrata, ki se odpirajo v smeri vožnje, pri B-maxu pa izostanek srednjega stebrička in drsna vrata.

Honda-jazz-1.3-040-TRENDI.1460049533.jpg.n.960px.jpg
Prostornost in uporabnost sta visoko na seznamu želja pri nežnejšem spolu. Honda jazz jim na dušo popiha tudi z inovativnim zlaganjem zadnjih sedežev. Foto: Matej Kačič

Jazz ponuja inovativno zložljivo zadnjo klop, note ima varnostni ščit - sklop varnostno-asistenčnih sistemov, ki olajšajo vožnjo in parkiranje -, C3 picasso pa je zanimiv kompromis vseh ključnih elementov prostornega družinskega avtomobila, ki je hkrati zapeljan v očem prijazno in opazno embalažo.

Strast v podobi športnih terencev in kupejev

Nova ženska strast so modni športni terenci, ki so enako uporabni kot enoprostorci, dodajajo pa še estetiko, odločnost in trendovski videz. Zato ne preseneča pogled na številne dame, ki se po slovenskih cestah zadovoljno prevažajo v kompaktnih športnih terencih, kot so hyundai tucson, kia sportage, volkswagen tiguan in nissan qashqai, ki je tudi najbolj prodajani avto svojega razreda v Evropi.

Mercedes-Benz-C-coupe2.1460049530.jpg.n.960px.jpg
Postavni lepotci zlahka pritegnejo žensko oko, prav tak je tudi mercedes-benz C coupe. Foto: Matej Kačič

Ženske posegajo tudi po bolj zvenečih imenih, kot so audi Q3, BMW X1, mercedes GLA in range rover evoque. V začetku leta je na slovenske ceste zapeljal še nemški maneken, ki sliši na ime mercedes C coupe. Kdo se pri nas najbolj zanima za tega športnega kupeja? Ženske!

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Takšen bo novi kia ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Takšen bo novi kia ceed 7

Korejska Kia predstavlja prve skice nove generacije priljubljenega modela, novo je tudi ime. Namesto cee'd se bo imenoval ceed

FINANCE
Avto
Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece
Avto
AvtoMiloš Milač Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 14

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih cen

FINANCE
Avto
Kaj prinaša tretja generacija kie ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj prinaša tretja generacija kie ceed 1

Korejska Kia tudi v času športnih terencev nadaljuje zgodbo klasičnega kompaktnega petvratnega modela ceed. Novi model bo pri nas konec poletja.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Kia, ki vam jo bodo mnogi zavidali
Avto
AvtoMatej Kačič Kia, ki vam jo bodo mnogi zavidali 44

Stinger GT je hudo privlačen, že kar nastopaški kupe, ki navduši s športnostjo in eleganco, dokončno pa te »zakuri« z zmogljivostmi biturbošestvaljanika, vozno dinamiko in vse prej kot zasoljeno ceno.

FINANCE
Avto
Mali korejec nesramno izziva konkurenco
Avto
AvtoJanez Kovačič Mali korejec nesramno izziva konkurenco 7

Stonic napenja tržne razmere v razredu majhnih športnih terencev do vrelišča, saj je oblikovno simpatičen in vozno spodoben, za povrh pa še censko konkurenčen, kar je v teh krajih eden najpomembnejših adutov.

FINANCE
Avto
Električna kia niro z dosegom 450 kilometrov
Avto
AvtoMiloš Milač Električna kia niro z dosegom 450 kilometrov 15

Korejska Kia je na sejmu električnih vozil v koreji razkrila novo električno različico modela Niro z baterijo kapacitete 64 kilovatnih ur in dosegom 450 kilometrov med polnjenji.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)