Avto

Za rabljen Bentley slovenski davek v vrednosti stanovanja v Ljubljani

Slovenski davki za rabljen bentley continental - približno 44 odstotkov vrednosti vozila oziroma 88 tisočakov, kolikor stane že kakšno enosobno stanovanje v Ljubljani.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

09.03.2016 13:28
Čas branja: 2 min

Naš bralec, ki ne želi biti imenovan, ima precej posebno željo. Iz tujine, vendar še vedno v mejah EU, želi v Slovenijo za približno 200 tisoč evrov uvoziti tri leta rabljeno prestižno vozilo znamke Bentley Continental z okoli šest tisoč prevoženimi kilometri. Ko je na finančni upravi preverjal, koliko bi ga stal uvoz vozila, so ga z odgovorom šokirali - približno 44 odstotkov vrednosti vozila oziroma 88 tisočakov, kolikor stane že kakšno enosobno stanovanje v Ljubljani. Kako je to sploh mogoče?

Na Finančni upravi RS (Furs) pojasnjujejo, da je za omenjeno vozilo treba plačati davek na motorna vozila (DMV se plača od motornih vozil, ki se dajo prvič v promet ali se prvič registrirajo na območju RS) in dodatni davek na motorna vozila, ki se obračunava od uveljavitve zakona o uravnoteženju javnih financ. Stopnja DMV je odvisna od izpustov ogljikovega dioksida (v gramih na kilometer), ki za bencinske motorje znaša največ 28 odstotkov, za dizle pa 31 (vse, kar je nad 250 gramov na kilometer). »Za pravilno določitev davčne stopnje je poleg izpusta ogljikovega dioksida treba upoštevati še stopnjo izpusta po EURO (EURO 3, EURO 4, EURO 5 ...) ter pri motornih vozilih na dizelski pogon še stopnjo izpusta trdih delcev (manj ali več od 0,005 grama na kilometer). Za osebna motorna vozila s stopnjo izpusta EURO 4 se stopnja davka, določena v tabeli, poviša za dve odstotni točki, za osebna vozila s stopnjo izpusta EURO 3 pa za pet odstotnih točk,« pojasnjujejo. Dodatni davek na motorna vozila ugotovimo na podlagi podatka o prostornini motorja.

Za vozila z manj kot 2.500 kubičnimi centimetri je stopnja 0, z več­jo ali enako štiri tisoč pa 16 odstotkov, kar je tudi mak­simalna stopnja.

Koliko bi vas stal uvoz vozila v Slovenijo, lahko ugotovite z izračunom na spletni strani Fursa. V kalkulator smo vnesli podatke za bentleyja continental: bencinsko vozilo, ki ima 330 gramov izpustov ogljikovega dioksida na kilometer (EURO 6), 434 kilovatov močan motor s prostornino 5.998 kubičnih centimetrov, davčna osnova pa znaša 200 tisoč evrov. Izračun kaže, da je treba plačati 88 tisoč evrov davkov. To pa je natančno 44 odstotkov vrednosti vozila.

Če se boste kdaj odločili za uvoz vozila, bosta debelino vaše denarnice najbolj ohranjala čim manjša prostornina motorja in vozilo s čim manj izpusti. Še to: stopnja obdavčitve je pri dizlih višja kot pri bencinarjih, hibridih in drugih.

Za bralca pripravljamo nasvet, ki bo na portalu [avto.finance.si] objavljen v kratkem

Članek je bil objavljen v zadnji številki revije Moje finance

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Novi cikel meritev prinaša resnico o porabi, pa tudi strah pred višjimi davki
Avto
AvtoMiloš Milač Novi cikel meritev prinaša resnico o porabi, pa tudi strah pred višjimi davki 5

Novi cikel meritev porabe goriva in izpustov WLTP bo kot osnova za davek začel veljati šele januarja 2019, njegova izpeljanka – cikel »novi NEDC« – pa izpuste in davke viša že danes

FINANCE
Avto
Katere eksotične avtomobile kupujejo najbogatejši?
Avto
AvtoUroš Božin Katere eksotične avtomobile kupujejo najbogatejši? 1

Posel ultraluksuznih avtomobilov cveti. Leta 2002 je bilo po svetu prodanih 6.475 najekskluzivnejših avtomobilov, lani pa je številka dosegla skoraj 30 tisoč

FINANCE
Avto
Padla je odločitev: nemška mesta smejo omejiti promet z dizelskimi vozili
Avto
AvtoAlbina Kenda Padla je odločitev: nemška mesta smejo omejiti promet z dizelskimi vozili 16

Nemško sodišče, ki je danes odločalo o usodi dizlov v nemških mestih, je odločilo, da so prepovedi prometa v mestnih središčih zakonite

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Okolje & energija
 Z dajatvijo na odjavljena vozila do zmanjšanja števila divjih odlagališč
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Z dajatvijo na odjavljena vozila do zmanjšanja števila divjih odlagališč

Prvega aprila bo začel veljati Zakon o dajatvah za motorna vozila, ki uvaja dajatev na odjavljeno vozilo. Plačevati jo bodo morali tisti lastniki vozil, ki eno leto po odjavi vozila iz prometa vozila ne bodo ponovno registrirali ali predali v razgradnjo pooblaščenim izvajalcem.

FINANCE
Avto
V Sloveniji se vrstijo kraje dragih avtov, kako tatovi premagajo brezkontaktno ključavnico?
Avto
AvtoMiloš Milač V Sloveniji se vrstijo kraje dragih avtov, kako tatovi premagajo brezkontaktno ključavnico?

Novembra lani so trije Poljaki v Ljubljani ukradli prestižna BMW 530 in Meredes-benz S 350 z brezkontaktno ključavnico. Tatovi so se naučili premagati elektroniko, zato tudi sodobni avti niso več varni pred njimi.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)