Avto

Ženeva 2003 - 2016: oskrunjena avtomobilska nebesa

Ženeva leta 2003 in danes: osrednji spomladanski avtosalon še vedno ponuja vpogled v kristalno kroglo avtomobilske industrije, ponuja pregledno, urejeno in bleščečo predstavo. Vse bolj pa postaja posel za tovarne in razstavljavce, delo je vse težje, skrivnosti pa vse manj ...

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

04.03.2016 08:28
Dopolnjeno: 04.03.2016 13:45
Čas branja: 2 min

V 14 letih se zgodi veliko. Ženevski avtosalon se je v tem času, odkar ga obiskujem, nekje močno spremenil, drugje pa skoraj nič. Še vedno prinaša pogled v kristalno kroglo avtomobilske prihodnosti, razkriva ali pa zgolj namiguje na končne obline serijskih avtov - leta 2003 so bili to skoraj serijska honda civic, lexus IS, koncept lamborghinija gallarda in Cadillacov neuspeli BLS - tehnični dvojček saaba 9-3.

Honda je tudi letos izbrala Ženevo za razkritje skoraj serijskega civica.

Krasijo ga prelepa dekleta, ki so vselej več kot le dodatek ali okras zloščeni pločevini. Le opažanje: daljnega leta 2003 so bila bolj igriva, nekoliko manj uniformirana, dokaz je spodaj.

punce zeneva 2003
Foto: Miloš Milač

Ženeva je bila vsa ta leta najbolj urejen, najlažje prehoden in najbolj nevtralen mednarodni avtomobilski salon. Resno konkurenco mu dela le sodobnejši tokijski. Hkrati pa je tudi Ženeva postala posel za razstavljavce, ne le za avtomobilske tovarne. Prva dva novinarska dneva, vselej prvi torek in sredo v marcu, danes nista več namenjena le sedmi sili. Že v zgodnjih jutranjih urah se na salon zgrinjajo množice, ki so le delno povezane z medijskim poročanjem.

Trgovci, poslovneži, različni VIP se zgrinjajo na razstavne prostore znamk, plezajo po avtomobilih, odpirajo vrata, pritiskajo na sprožilce telefonov in dvigajo palice za selfieje. Delo v času interneta, ko je poročanje pod večjim stresom kot daljnega leta 2003, je zato težje, fotografiranje nemogoče, zapisovanje in objava novosti pa sta zaradi prepolnega novinarskega centra in preobremenjenih internetnih povezav še zahtevnejša.

Sreča v nesreči, pravih razkritij je v Ženevi vse manj, letos sta bili pravi le dve - audi Q2 in fiat tipo v petvratni in karavanski različici. Še leta 2003 smo težko pričakovali odstiranje rjuh, saj so se pod njimi skrivale skrivnosti, danes skoraj ne več.

Kako smo doživljali letošnjo Ženevo - sprehod dan pred odprtjem, ki je ponudil vpogled v priprave na bleščečo predstavo in pogled na pokritega bugattija chirona, medtem ko ga je tovarna svetu razkrila brez tančic - prek spleta.

Ujeli smo prvega moža Daimlerja Dietera Zetscheja, zakaj je brkati Nemec tako zadovoljen in kaj je razkril Mercedes-Benzov razstavni prostor.

Sedem novosti Ženeve, ki bodo zanimive tudi za Slovence, torej dostopni in privlačni avtomobili, ki bodo prijazni tudi do slovenskih plač.

Zdravje avtomobilske panoge, katere so najbolj vroče novosti, razkriva utrip salona, ki smo ga merili z novostmi, sogovorniki in tudi dekleti.

Paša za oči v 70 fotografijah - dekleta. Nepozabne in nenadomestljive spremljevalke vsake avtomobilske predstave, ujemite njihove globoke poglede.

Kateri so najdražji, najbolj mišičasti pločevinasti lepotci, prva peterica najprestižnejših v podrobnem opisu.

Še pogled na slovensko dogajanje - Kia je na trg pripeljala privlačen športni terenec sportage, ki razvaja tudi z brezplačnimi servisi. Povelje slovenskega BMW pa je prevzel Maciej Galant - kdo je novi šef? Na kateri položaj se je zavihtel njegov predhodnik Lothar Schupet.

Še novica iz ozadja, kako avatarji pomagajo izdelovati novega mercedes-benza razreda E in kako je lanski škandal s sporno programsko opremo vplival na Audijeve poslovne rezultate.

To pa je le del svežih vsebin portala avto.finance.si, vabljeni k raziskovanju.

Ste zamudili moje prejšnje pismo?

Če še niste prijavljeni na moje pismo - prijavite se in naslednjega boste prejeli prihodnji petek v e-poštni nabiralnik. Zagotovite si pregled avtopanoge na enem mestu, delite ga s prijatelji, sodelavci ... Prijavite se tu!

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Javna zabloda Janeza Slehernika
Finance
Miha Šalehar Javna zabloda Janeza Slehernika 25
FINANCE
Avto
Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3

Zimskim razmeram primerno smo se zapodili na sneg, z mitsubishijem eclipsom crossom po zaledenelem poligonu Norveške, z Opli (reportaža čez vikend) pa v Lungau blizu Salzburga. Janez je bil na razkritju novega mercedesa A, Matej pa je spoznaval novi subaru XV. Predženevska vročica razkriva prve novosti, kio ceed in hyundaija santa feja. Valicon pa je predstavil izsledke raziskave o nakupnih navadah Slovencev

FINANCE
Avto
Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece
Avto
AvtoMiloš Milač Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 14

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih cen

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Dražbe
Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max
Dražbe
DražbeUroš Božin Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max

Cene se začnejo pri 700 evrih in se vzpenjajo do 13.500 evrov

FINANCE
Avto
Takšen bo novi kia ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Takšen bo novi kia ceed 7

Korejska Kia predstavlja prve skice nove generacije priljubljenega modela, novo je tudi ime. Namesto cee'd se bo imenoval ceed

FINANCE
Avto
Poplava novih modelov na trgu, idealen golf in mercedes za ceno stanovanja v Ljubljani
Avto
AvtoMiloš Milač Poplava novih modelov na trgu, idealen golf in mercedes za ceno stanovanja v Ljubljani

Teden je prinesel kopico novih modelov, ki so pripeljalli na slovenski trg. Zapeljali smo se z mitsubishijem eclipse crossom, kio stinger, hyundaiem i30 fastbackom, renaultom koleosom, nissanom x-trailom pred prenovo in po njej, z izjemno varčno toyoto prius plug-in hybrid in nissanom qashqaiem. Razkrivamo še finaliste svetovnega avta leta in zmagovalca slovenskega.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)