Avto

VW stopnjuje športne terence, od audija Q2 do preproste atece

Najbolj rastoč razred majhnih in kompaktnih športnih terencev je premamil tudi Volkswagen, ogledali smo si novosti iz Audija, VW in Seata

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

01.03.2016 12:52
Čas branja: 2 min

Številke so zgovorne, lani so si športni terenci v Evropo odrezali vodilni tržni delež. Premamili so 3,2 milijona kupcev, ti pa so najraje posegali po majhnih in kompaktnih.

SUV eksploziva - niša je postala stalnica z največjim deležom

Vodilni evropski proizvajalec Volkswagen je bil v teh dveh razredih skromno zastopan. Zato se razkritje treh novih modelov zdi logično.

Pregledali smo serijskega seata ateca, še konceptni volkswagen T-cross breeze koncept in novi audi Q2.

Najmanjši audijev SUV z najbolj izrazitim značajem

P3010172.1456831944.JPG.e.960px.jpg

Audi je danes premierno razkril novi Q2, dejansko eno redkih skrivnosti Ženeve ki je vsaj delno ostala skrita do konca. Špekulacij okoli Q2 je bilo veliko, prvi prestižni mali SUV pa se razkriva z naslednjimi številkami. Dolg je 4,19 metra in se tako uvršča denimo med opla mokko in mazdo CX-3 ter nissana juka ter renaulta capturja. Visok je 1,51 metra, visok pa 1,79 metra. Oblikovno je prepoznaven, a nikakor ne klasičen. Bolje opremljeno različico denimo krasijo petkotni okvirji zračnikov v odbijačih, zelo poudarjena maska, dokaj klasični prednji žarometi, zanimivo oblikovan bok, s sploščenim utorom med prednjim in zadnjim blatnikom ter zadek po vzoru A3. Mali audi v živo deluje odraslo, bolj igrivo kot večji trije modeli serije Q in morda nakazuje bolj živahno oblikovanje prihodnjih modelov. Audi mu je več značaja vcepil zato, da bi z njim lovil mlajše kupce. Ti se bodo lahko odločili za litrski trivaljni ali 1,4 litrski štirivaljni turbo bencinar ter dvolitrski turbodizel. Cena? Ta je še neznanka, vsekakor pa bo mali Q2 dražji od spodaj opisane in za razred večje seat atece.

Preprosta ateca bo vabila s ceno in prostorom

P3010003.1456831706.JPG.e.960px.jpg

Nova seat ateca, ki smo jo podrobno opisali že ob razkritju v živo deluje postavno in prepoznavno. Najbolj jo zaznamuje ostra stranska linija, ki se steka iz prednjih LED žarometov prek napihnjenih bokov. Oblika je nekako pričakovana, morda se zdi, da so bili Seatovi oblikovalci celo nekoliko zadržani, saj so na svoj prvi SUV preveč očitno prenesli obline leona. Enak očitek leti na sicer pregledno in uporabno armaturno ploščo, dokaj preprosto plastiko in že znano ureditev potniške kabine. Močan plus atece v primerjavi z leonom pa je prostornost in zračnost kabine v vseh pogledih, predvsem pa v višino. Novi seat je v prednjem delu kabine prostoren in zračen, preglednost naprej je dobra, še očitnejša razlika pa je v zadnjem delu. Ta je lahko dostopen, zaradi zasnove nekaj privzdignjen. Prtljažnik 4,36 metra dolgega SUV pa je s 485 do 510 litri eden večjih v razredu. Novi ateci bo pripadla vloga boja z nissanom qashqaijem, kio sportage, hyundaijem tucsonom in nekaterimi drugimi. Cena osnovnega modela, ateca bo opremljena tudi z litrskim turbo trivaljnikom, se bo vrtela okoli 20 tisoč evrov. Sestrski volkswagen tiguan bo v primerjavi s Španko deluje bolj prestižno, celo oblikovno bolj drzno. V družini pa bo zasedel tudi višji cenovni položaj.

Volkswagen draži s kabrioletom, načrtuje pa mali SUV

P3010012.1456832732.JPG.n.960px.jpg

Eno od vidnejših razkritij letošnjega ženevskega avtosalona je tudi mali volkswagen T-cross breeze. Drzen koncept se je pokazal v karioletski različici, ki je dejansko misli usmerila v napačno smer. Serijski T-cross ne meri na evoqua cabria, v serijski različici se bo uvrstil v B SUV razred, kamor sodi denimo tudi audi Q2. Prav tako serijska različica ne bo kabriolet, ampak klasičen petvratni SUV oziroma crossover. Po besedah prvega moža Volkswagnovega oblikovanja Klausa Bischoffa T-cross razkriva obline prihodnjih SUV te znamke. In mali koncept v živo res deluje privlačno. Kljub ravni bočni liniji je mišičast in postaven, na obeh skrajnostih prednjega dela dvignjeni odbijači in velike LED meglenke pa v času ponavljajočih se oblin delujejo zelo sveže.

Foto: Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece
Avto
AvtoMiloš Milač Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 14

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih cen

FINANCE
Avto
Takšen bo novi kia ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Takšen bo novi kia ceed 7

Korejska Kia predstavlja prve skice nove generacije priljubljenega modela, novo je tudi ime. Namesto cee'd se bo imenoval ceed

FINANCE
Avto
Kaj prinaša tretja generacija kie ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj prinaša tretja generacija kie ceed 1

Korejska Kia tudi v času športnih terencev nadaljuje zgodbo klasičnega kompaktnega petvratnega modela ceed. Novi model bo pri nas konec poletja.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Avto postaja intimni prostor, avtonomni dostavnik ali potujoča trgovina
Avto
AvtoMiloš Milač Avto postaja intimni prostor, avtonomni dostavnik ali potujoča trgovina 5

Sejem elektronike CES v Las Vegasu prikazuje zanimivo prihodnost mobilnosti, ki iz enačbe vselej povsem izloča voznika.

FINANCE
Avto
Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3
Avto
AvtoMiloš Milač Skandinavska zima, pametni mercedes A, nakupne navade Slovencev in slovo BMW M3

Zimskim razmeram primerno smo se zapodili na sneg, z mitsubishijem eclipsom crossom po zaledenelem poligonu Norveške, z Opli (reportaža čez vikend) pa v Lungau blizu Salzburga. Janez je bil na razkritju novega mercedesa A, Matej pa je spoznaval novi subaru XV. Predženevska vročica razkriva prve novosti, kio ceed in hyundaija santa feja. Valicon pa je predstavil izsledke raziskave o nakupnih navadah Slovencev

FINANCE
Dražbe
Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max
Dražbe
DražbeUroš Božin Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max

Cene se začnejo pri 700 evrih in se vzpenjajo do 13.500 evrov

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)