Avto

To je Maseratijev prvi športni terenec, zakaj ga krvavo potrebuje?

Italijanski Maserati je razkril dolgo napovedani športni terenec levante, ki prihaja v času rasti prodaje terencev, nizkih cen bencina in težkih časov za Maserati

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

20.02.2016 09:34
Dopolnjeno: 20.02.2016 09:54
Čas branja: 2 min

Levante ni presenečenje. Je dolgo napovedani športni terenec oziroma SUV te znamke, ki bo dopolnil ponudbo športnikov, kabrioletov in limuzin. Oblikovno levante sledi ostalim modelom, ima poudarjeno masko, deljene in tanke LED žaromete, napihnjen motorni pokrov in seksi boke, zadek pa bi lahko bil tudi Porschejev.

Elektronsko vzmetenje, 8-stopenjska avtomatika,...

Maserati-Levante-2017-1600x1200-wallpaper-02.1455957113.jpg.e.960px.jpg

Maserati razkriva, da bo imel levante v vseh različicah vgrajeno elektronsko nastavljivo vzmetenje, osemstopenjski samodejni menjalnik in štirikolesni pogon. Levante ni tehnični sorodnik jeepa grand cherokeeja, kot je bil sprva napovedano. Ostale podrobnosti še niso znane, niti zunanje mere, zasnova štirikolesnega pogona, ureditev potniške kabine in druge podrobnosti ne. Si je pa z lahkoto predstavljati, da bodo volante poganjali vsaj trije ključni motorji iz Maseratijevih polic: trilitrski šestvaljni turbodizel s 184 in 199 kilovati, enako velik turbobencinar s 301 kilovatom (410 konjskimi močmi), morda tudi 3,8 litrski turbo V8 s 390 kilovati oziroma 530 konjskimi močmi.

Vtisi z dizelskih ghiblijem - Arija ki boža ušesa, čeprav grlo moči nafta

O dizelski ariji: 2. del

V Evropi morda že jeseni, sledi luksuznim tekmecem

maserati levante

Znano je, da bo maserati levante med evropske kupce zapeljal že letošnjo jesen ali ob prelomu leta, v ostale dele sveta pa bo zapeljal spomladi 2017. Glede ostalih podrobnosti pa za sedaj ostane le ugibanje, več bo znano prihodnji torek, ko bo levante ugledal salonske luči Ženeve.

Ključen pomen novega modela je v tem, da sledi trendom v razredu luksuza in superluksuza - V razred SUV namreč vstopajo tudi Bentley z bentaygo, svoja modela pa pripravljata tudi Lamborghini in Rolls Rolls. Porschejev športni terenec cayenne se vozi že v drugi generaciji, manjši macan pa v prvi.

Časi optimizma, ne prav dakleč nazaj

Zakaj Maserati nujno potrebuje levanteja

maserati levante

Jasno je tudi, da Maserati ta model nujno potrebuje, saj se njegov načrt sesuva kot hiša iz kart. V začetku desetletja je imela ta italijanska športno-prestižna znamka v lasti FCA (Fiat Chrysler Automobili) sanjske napovedi. Še leta 2012 je izdelala 6.200 vozil, v lanskem letu pa naj bi jih že 50 tisoč, a načrt je splaval po vodi, saj se je sprva veliko navdušenje nad modelom aghibli in quattroporte v ZDA in na Kitajskem ohladilo.

Namesto rasti, padec,...

Maserati je leta 2014 sicer izdelal 36.448 avtomobilov, lani pa je prodaja upadla na 32.474 vozil, proizvodnja pa se je v primerjavi z letom 2014 zmanjšala celo za 30 odstotkov. V strahu, da bo tudi leto 2016 prineslo dodaten padec prodaje, je Maserati že napovedal začasno zaprtje tovarne v Modeni med 17. marcem in 4. aprilom, ki velja za prek 1.9000 delavcev. Da bi prekinil ta trend, Maserati nujno potrebuje nov model kot je levante. A prodajni učinki prvega SUV v več kot stoletni zgodovini znamke bodo vidni šele prihodnje leto.

maserati volante

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Katere eksotične avtomobile kupujejo najbogatejši?
Avto
AvtoUroš Božin Katere eksotične avtomobile kupujejo najbogatejši? 1

Posel ultraluksuznih avtomobilov cveti. Leta 2002 je bilo po svetu prodanih 6.475 najekskluzivnejših avtomobilov, lani pa je številka dosegla skoraj 30 tisoč

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Avtosalon v Washingtonu: romantika in tiho bogastvo v ameriški prestolnici
Avto
AvtoUroš Božin Avtosalon v Washingtonu: romantika in tiho bogastvo v ameriški prestolnici 9

Bi imeli 650-konjskega camara ali ogromen poltovornjak za 50 tisoč evrov? V ZDA nič nenavadnega.

FINANCE
Avto
V Detroitu slavijo terence in poltovornjake, kaj pa bomo vozili v Evropi?
Avto
AvtoUroš Božin V Detroitu slavijo terence in poltovornjake, kaj pa bomo vozili v Evropi?

Zadržan nastop evropskih proizvajalcev so dopolnili trojica iz Detroita in japonski proizvajalci

FINANCE
Avto
Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla
Avto
AvtoMiloš Milač Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla 1

Avtomobilska Ženeva nam je ponovno odkrila tančico bližnje avtomobilske prihodnosti, ta je zanimiva, resda predvidljiva, a vseeno viharna

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)