Avto

Zadnji dan za prijavo napak na Volkswagnih

Bolje da iz previdnosti danes ukrepate, kot da zamudite rok

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

16.12.2015 11:00
Čas branja: 3 min
Zadnji dan za prijavo napak na Volkswagnih
Foto: Shutterstock

Vozniki Volkswagnovih avtomobilov, ki bi radi uveljavljali stvarno napako zaradi prirejenih podatkov o izpustih, imajo po sporočilu ministrstva za gospodarstvo samo še danes čas za prijavo napake na vozilu. To lahko storijo tudi prek obrazca [www.mgrt.gov.si] Medtem ko lastniki vozil čakajo na vpoklic in odpravljanje napak, Zveza potrošnikov Slovenije ne želi špekulirati, kolikšne odškodnine lahko pričakujejo oškodovani kupci vozil.

Ministrstvo za gospodarstvo je slovenske lastnike vozil volkswagen, na katerih je bilo ugotovljeno neskladje med dejanskimi in uradno navedenimi izpusti, opozorilo, da se danes izteka dvomesečni rok, do katerega imajo možnost prodajalca vozila obvestiti o ugotovljenih neskladjih. S pravočasnim obvestilom si lastnik zagotovi spoštovanje pravic potrošnikov. Rok je za večino kupcev namreč začel teči 16. oktobra, ko je Porsche Slovenija poslal obvestila svojim kupcem.

Breme je na prometni agenciji

Gospodarsko ministrstvo še vedno ne ve, kakšna je »narava neskladnosti in potrebni posegi za njihovo odpravo«, s temi podatki se bo ukvarjala Javna agencija RS za varnost prometa.

Kaj sporočiti prodajalcu?

Če ste lastnik spornega vozila in če od nakupa (novega) vozila še nista minili dve leti, morate prodajalcu nujno sporočiti: podatke o kupcu, podatke o vozilu, opis napake in zahtevek, ki ga želite kot potrošnik uveljavljati. Ta se lahko določi tudi naknadno, ko bodo znani uradni podatki o naravi neskladnosti, pri čemer je treba upoštevati sorazmernost zahtevka glede na potreben obseg popravil.

Do kdaj poslati obvestilo?

Šteje se, da je obvestilo poslano pravočasno, če ga je prodajalec prejel pred potekom roka ali če je bilo pred potekom roka poslano po priporočeni pošti.

Do kdaj je čas za morebitne tožbe?

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) pojasnjuje, da se omenjeno obvestilo ministrstva nanaša na dejstvo, da je treba stvarno napako uveljaviti največ dva meseca od dneva, ko je bila napaka odkrita. Svoje pravice pa mora potrošnik nato uveljaviti v dveh letih od dneva, ko je prodajalcu poslal obvestilo o napaki. ZPS priporoča, da obvestilo pošljete s priporočeno pošto. »To pomeni, da mora potrošnik pred potekom dveh let vložiti tožbo, če se jima s prodajalcem ne bo uspelo dogovoriti za sporazumno rešitev stvarne napake,« pravijo na ZPS.

Kaj je z odškodnino?

Čeprav so kupcem spornih vozil v ZDA že ponudili tisoč dolarjev (918 evrov) odškodnine, v ZPS ne želijo špekulirati, kolikšna bo ponujena odškodnina pri nas. »Več bo znanega, ko bo opravljen vpoklic, saj bi se lahko zgodilo, da avtomobil ne bi imel enakih zmogljivosti ali porabe goriva kot pred vpoklicem. V odškodnino lahko sodijo tudi zahtevki, povezani s samim vpoklicem (nadomestni avtomobil), predvsem pa morebitna znižana vrednost vozila na trgu rabljenih avtomobilov,« pravijo na ZPS.

Komu odpravijo napako in kaj dobim z uveljavljanjem stvarne napake?

Do popravila in odprave napake so upravičeni vsi lastniki prizadetih vozil. S pozivom za uveljavljanje stvarne napake pa potrošnik izkoristi vsa pravna sredstva, ki so mu na voljo za uveljavljanje svojih pravic. Iz naslova stvarne napake namreč lahko zahteva tudi povrnitev kupnine ali zamenjavo avtomobila za takšnega, kakršnega je proizvajalec oglaševal, še pravijo na ZPS.

Kako naprej, kaj še svetuje ZPS?

Kakšne postopke bo peljal, je odvisno od tega, za kaj se bo odločil potrošnik. Vsekakor na ZPS predlagajo, da lastniki vozil počakajo na vpoklic in potem ocenijo, ali in kakšen spor bodo sprožili proti Volkswagnu.

Kako »tečni« so lastniki VW?

Kot so nam pojasnili na ZPS, se je na njihovo spletno stran po zaščito pravic potrošnikov v tem primeru zateklo 711 kupcev volkswagnov, vsega skupaj pa jih ni več kot tisoč.

Da afera Dieselgate Slovencev ne gane preveč, kažejo številke, slovenski distributer Volkswagna Porsche Slovenija je novembra na letni ravni povečal prodajo avtomobilov znamke Volkswagen za 14,4 odstotka, celoten avtomobilski trg pa je medtem zrasel za 21 odstotkov. Znamke Škoda, Seat in Audi so rasle še hitreje za 30, 45 oziroma 26,6 odstotka. Gre za rast števila novih registracij avtomobilov, ki kupce najdejo v Sloveniji in tudi v drugih državah EU. Zato iz teh številk ni mogoče izluščiti ali je prodaja omenjenih znamk slovenskim kupcem dejansko zrasla.

Drugače pa je v Evropi, kjer je prodaja skupine VW oktobra zdrsnila za 0,8 odstotka, tržni delež nemškega velikana pa se je zmanjšal s 26,1 na 25,2 odstotka, medtem ko se je celotni trg povečal za 2,7 odstotka. V Angliji, drugi največji evropski trg, je novembra prodaja volkswagnov padla za 20 odstotkov, medtem ko se je trg povečal za 3,8 odstotka.

Prodaja Volkswagna v ZDA je oktobra, prvi poln mesec po izbruhu škandala celo poskočila za 6,8 odstotka, v tem mesecu je Volkswagen vse lastnike prizadetih vozil obdaril s kuponom v vrednosti tisoč dolarjev. Novembra pa je je sledil strn, 25- odstotni padec prodaje te znamke v ZDA.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Dieselgate Za skupinsko tožbo zoper Volkswagen v ZPS zbrali 6.200 prijav
Manager
ManagerSabina Petrov Dieselgate Za skupinsko tožbo zoper Volkswagen v ZPS zbrali 6.200 prijav

45 tisoč oškodovancev zaradi afere Dieselgate je v Sloveniji, kažejo podatki Zveze potrošnikov Slovenije.

FINANCE
Avto
Proti VW odškodninske zahtevke uveljavlja prek 6.000 slovenskih potrošnikov
Avto
AvtoAlbina Kenda Proti VW odškodninske zahtevke uveljavlja prek 6.000 slovenskih potrošnikov 15

Družba Financialright se je zavezala, da bo nosila vse stroške postopkov, tako slovenski potrošniki ne bodo imeli nobenih stroškov oziroma tveganj

FINANCE
Avto
Vse, kar  ste želeli vedeti o tožbi proti VW, pa niste imeli koga vprašati
Avto
AvtoAlbina Kenda Vse, kar ste želeli vedeti o tožbi proti VW, pa niste imeli koga vprašati

Poiskali smo odgovore na praktična vprašanja, potem ko je bila vložena tožba proti VW, v kateri odškodnino terja tudi 6.024 slovenskih kupcev

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Članki
Stvarna napaka: kdaj in kako jo lahko uveljavljate
FINANCE
Avto
(dieselgate) S tožbo nad Volkswagen tudi več tisoč Slovencev
Avto
AvtoAlbina Kenda (dieselgate) S tožbo nad Volkswagen tudi več tisoč Slovencev

V pomoč jim utegne biti danes objavljena odločitev kölnskega sodišča, da kupci vozil z nameščenimi odklopnimi napravami lahko odstopijo od prodajne pogodbe, tudi če so jim programsko opremo nadgradili

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)