Avto

Volvova mega limuzina bo pretresla nemški razred

Volvova mega limuzina z merami že skoraj sega med največje, zato se še toliko bolj samozavestno vozi med prave tekmece - BMW 5, audi A6, mercedes-benz razreda E in lexus GS.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

03.12.2015 06:00
Čas branja: 3 min
Volvova mega limuzina bo pretresla nemški razred
Novi volvo S90: sodoben hišni videz, markantna maska z vidnejšim znakom, dnevne luči v obliki črke T imenovane thorovo kladivo, s strani pa nezmotljivo limuzinske poteze, ki so ponovno v modi.

Švedski Volvo, ki v rokah kitajskega Geelyja naravnost cveti, je včeraj zvečer razkril novo prestižno limuzino višjega srednjega razreda S90. Ta spredaj nosi sodoben hišni videz, markantno masko z vidnejšim znakom, dnevnimi lučmi v obliki črke T imenovanimi thorovo kladivo, s strani pa nezmotljivo limuzinske poteze, ki so ponovno v modi. Novi S90 je mersko neskromen, dolg je kar 4,96 metra, v medosju pa se razteza do 2,94 metra.

V kabini je prepoznaven po enostavnih potezah, prečiščeni armaturni plošči, velikim pokončnim multimedijskim zaslonom na dotik in prestižnimi materiali ter opremo. Podobnost z večjim XC90 ni naključna, je pa seveda zelo smiselna.

Volvo-S90-2017-1280x960-wallpaper-0f.1449100615.jpg.s.960px.jpg

Varnost bo vrlina tudi tega volva

Novi S90 je seveda nabit z varnostjo, tako aktivno kot pasivno. Potnikom bo denimo ponujal nadgrajen sistem za zaviranje v sili (city safety collision avoidance), ki bo podnevi in ponoči zaznal in poskrbel za izogibanje tudi večjim živalim. Na Švedskem to velja za lose, na naših cestah za kakšne druge živali, predvsem divjad, ki občasno pobegnejo na cesto.

Volvo je obenem naredil še korak bližje k avtonomni vožnji s sistemom za usmerjanje vozila znotraj cestnih črt, ki bo v povezavi z radarskim tempomatom deloval do hitrosti 130 kilometrov na uro tudi v primeru, da pred S90 ne bo drugega avtomobila.

V S90 bodo še drugi varnostni sistemi znani iz modela XC90, ki so ga decembra lani v dokaz njegovih varnostnih vrlin pred našimi očmi zapeljali v graben.

Dvolitrski štirivaljnik od stranskega do glavnega igralca

Kot še večji oziroma obilnejši luksuzni terenec XC90, pa ga poganjalo le štirivaljni motorji s prostornino dva litra, a to še ne pomeni, da so skromni po moči, ampak le po tovarniški porabi. Dizelsko ponudbo bosta predstavljala stroja D4 in D5 z močjo 140 oziroma 173 kilovatov (190 oziroma 235 konjskih moči), šibkejši bo po uradnih podatkih porabil 4,1 litra, močnejši pa v povezavi s štirikolesnim pogonom natanko liter več.

Volvo-S90-2017-1280x960-wallpaper-10.1449100839.jpg.s.960px.jpg

Turbo bencinarji in hibrid T8 iz XC90

Tudi bencinski motorji bodo imeli enako prostornino in število valjev ter turbo polnilnik za podporo. Osnovni T5 bo ponujal 184 kilovatov (250 konjskih moči), T6 bo imel štirikolesni pogon in 235 kilovatov (320 konjskih moči), volvu S90 bo omogočal pospešek do stotice v 5,8 sekunde in povprečno porabo 7,3 litra. Na vrhu pa bo oznaka T8, ki označuje bencinski hibrid sestavljen iz motorja v T6 in električnega motorja s 60 kilovati postavljenega na zadnji os. Skupna moč sistema bo 300 kilovatov oziroma okoli 407 konjskih moči, poraba pa, tudi s pomočjo uradniškega trika, le okoli dva litra.

Hakan-Samuelsson-1-mm.1418307755.jpg.n.960px.jpg
Predsednik uprave Volva Hakan Samuelsson Foto: Miloš Milač .

Volvo v pravo smer vozita Šved Samuelsson in kitajski lastnik Geely

Novi S90 je otrok novega vodstva oziroma lastništva. Na vrhu podjetja je Hakan Samuelsson, dokaj kontraverzni Šved, ki je pred Volvom zasedal visoke položaje v proizvajalcih tovornjakov MAN in Scania, se v korupcijski aferi celo zapletel z Ivanom Zidarjem (ja, našim Zidarjem), kar ga je novembra 2009 odneslo iz MAN. Lastnik Volva pa je od leta 2010 kitajski Geely, ki je v podjetje v zadnjih petih letih namenil že deset miljard evrov. Danes pa že pobira sadove velikih vlaganja, saj prodaja vztrajno raste. Letos bo dosegla pol milijona vozil, v prvih desetih mesecih letošnjega leta pa je lanski rezultat presegla za 5,3 odstotke.

Kaj nam je predsednik uprave Volva Hakan Samuelsson povedal v našem intervjuju: »Imam zelo visoke cilje, in sicer podvojiti prodajo volvov med letoma 2013 in 2020 z dobrih 400 tisoč na 800 tisoč vozil, vendar je treba upoštevati, da prodaja ta hip dosega denimo le četrtino prodaje BMW. Kljub drznim ciljem trdim, da velikost podjetja še ne prinaša moči, rasti je treba počasi in premišljeno, le tako se avtomobilski proizvajalec lahko izogne težavam, ki so neizogibne pri velikopoteznih načrtih, in zaščiti dediščino znamke.«

Intervju s predsednikom uprave Volva: preživel, kjer je tekmeca odneslo s trga

Namen zastavonoše S90 je zapeljati to znamko v prestižni limuzinski razred, kjer so ostarelemu S80 že zdavnaj pošle moči. Kateri so njegovi tekmeci, kako uspešni so,...

    Prodaja tekmecev S90 v Evropi, januar - oktober 2015

  • 1. Audi A6 80,677

  • 2. BMW serije 5 75,687

  • 3. Mercedes-Benz razreda E 72,489

  • 5. Volvo V70/XC70 39,267

  • 6. Jaguar XF 14,659

  • 7. Mercedes-Benz CLS 11,0020

  • 8. Maserati ghibli 4,128

  • 9. Volvo S80 1,940

  • 10. Lexus GS 1,231

    Vir: Jato Dynamics

    S90 ni nova oznaka, živela je že med leti 1996 in 1998

    Volvo-S90-star.1449101241.jpg.s.960px.jpg

    Ime S90 pri Volvu ni novo, saj je švedska znamka z njim poimenovala osveženi 960, z oznako V90 pa njegovo karavansko različico. Oznaka je bila v uporabi precej kratek čas, med leti 1996 in 1998, pa še to ne na vseh svetovnih trgih. Nasledil jo je S80 v dveh generacijah, ki se bo prihodnjo pomlad ob prihodu novega S90 upokojil.

  • Napišite svoj komentar

    Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
    Več o temi
    Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
    OGLAS
    FINANCE
    Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

    Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

    FINANCE
    Avto
    Kako si je Volvov šef prislužil priznanje svetovnega avtomobilskega voditelja leta
    Avto
    AvtoMiloš Milač Kako si je Volvov šef prislužil priznanje svetovnega avtomobilskega voditelja leta

    Volvo je v ponedeljek premagal tekmece z evropskem izboru, predsednik uprave Volva Hakan Samuellson pa je postal prvi prejemnik nagrade za svetovnega avtomobilskega voditelja leta »World person of the Year 2018«, ki jo podeljuje organizacija Svetovni avto leta.

    FINANCE
    Manager
    Volvo s šest milijonov evrov vredno naložbo v novi center
    FINANCE
    (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
    PRO
    Finance
    Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

    Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

    FINANCE
    Avto
    Mali volvo z velikimi ambicijami
    Avto
    AvtoMatej Kačič Mali volvo z velikimi ambicijami 4

    Volvo je za ceno 29.990 evrov na slovenske ceste pripeljal model XC40, kompaktni športni terenec pa ne skriva ambicij postati njihov najbolje prodajani model. 

    FINANCE
    Avto
    (video) Novi V60 – Volvov odgovor na nemško prestižno trojico
    Avto
    AvtoMiloš Milač (video) Novi V60 – Volvov odgovor na nemško prestižno trojico 3

    Novo generacijo poslovnega razreda Volvo odpira s karavanskim V60, ta je eleganten, zelo varen, po trditvah Volva prostoren in praktičen ter mersko kar zajeten

    FINANCE
    Avto
    Volvo XC40 je evropski avto leta 2018
    Avto
    AvtoMiloš Milač Volvo XC40 je evropski avto leta 2018

    Volvo XC40 se je kot prvi avto te znamke zavihtel na vrh evropskega izbora avta leta

    FINANCE
    Avto
    Je proizvodnja avtov na Kitajskem res kakovostnejša kot v Evropi?
    Avto
    AvtoUroš Božin Je proizvodnja avtov na Kitajskem res kakovostnejša kot v Evropi? 14

    Tako meni Robin Page, eden izmed vodilnih oblikovalcev pri Volvu. Kaj je glavni razlog?