Avto

Največ bogastva, najdražji avto? V resnici je ravno nasprotno

Za volanom ferrarijev, lamborghinijev, bentleyjev in rolls-royceov s ceno prek 200 tisoč evrov nismo našli Slovencev z vrha lestvice najbogatejših, ampak z njenega dna in tudi take, ki se nanjo sploh niso uvrstili.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

16.12.2015 12:00
Čas branja: 3 min

Avtomobili so nekoč veljali za statustni simbol. Dober avto si sicer želijo revni in bogati, o tem, katerega izberejo, pa odloča znesek denarja na računu in kreditna sposobnost. Poslovnežem z več deset milijonov vrednimi podjetji pa avto večinoma pomeni zgolj prevozno sredstvo. Mirko Strašek, Franc Jager in Sandi Češko se sicer ne vozijo v kripah, a glede na svoje bogastvo imajo razmeroma skromne avtomobile.

P9230010.1447684358.jpg.s.960px.jpg
Rolls-royce phantom, kot ga vozi ljubljanski podjetnik Rok Furlan, cena novega je vsaj 400 tisoč evrov. Foto: Miloš Milač

Vsota denarja v obratnem razmerju s ceno avta

Za volanom ferrarijev, lamborghinijev, bentleyjev in rolls-royceov s ceno prek 200 tisoč evrov nismo našli Slovencev z vrha lestvice najbogatejših, ampak z njenega dna in tudi take, ki se nanjo sploh niso uvrstili. Zadnje denimo velja za ljubljanskega podjetnika Roka Furlana iz družbe Grep, ki ima vsaj tri zelo prestižne lepotce - mercedes-benza S 63 AMG, rolls-roycea phantoma in lamborghinija murcielago. Tako še za Roka Drašlerja, MDM, ki vozi prestižnega porscheja carrero GT, ki je kot nov stal pol milijona evrov, ali Lorisa Požarja iz Gold Cluba - njegov redki ali kar ekskluzivni ferrari je vreden najmanj 1,9, lahko pa celo skoraj tri milijone evrov, kaže ponudba le osmih tovrstnih vozil na največjem evropskem spletnem oglasniku www.mobile.de.

enzo-ferrari.1447684362.jpg.w.960px.jpg
Ferrari je med letoma 2002 in 2004 izdelal le 400 modelov enzo. Enega od teh ima tudi Loris Požar iz Gold Cluba, avto pa med drugim pomeni dobro naložbo. Prvotna vrednost okoli 400 tisoč evrov se je dvignila na dva milijona evrov.

Ljubitelji zelo dragih avtomobilov so tudi Mihael Karner s športnim mercedesom SLS, vrednim okoli 200 tisoč evrov, Janez Ajlec s superšportnim mercedesom SLR, katerega vrednost je danes okoli 200 tisoč evrov, in Franc Riemer, ki je pred desetimi leti za maybacha odštel skoraj pol milijona evrov, danes pa se vrednost tega letnika vrti med 60 in 100 tisoč evrov. Nadzornik Luke Koper Rado Antolovič pa po navedbah Planeta TV vozi najdražji avto na trgu - porsche 918 spyder s ceno skoraj 800 tisoč evrov. Za Finance je sicer zanikal, da je v njegovi lasti. Povedal je, da je bil kupljen v Luksemburgu.

porsche918-spyder-bl.1447684360.jpg.s.960px.jpg
Porsche 918 spyder, ki ga po navedbah Planeta tv vozi nadzornik Luke Koper Rado Antolovič, je vreden okoli 800 tisoč evrov. Foto: Bloomberg

Skromni bogataši z vrha lestvice

Tisti, ki so na lestvici uvrščeni res visoko, pa imajo v garažah precej manj bahave avtomobile. Mirko Strašek iz KLS Ljubno denimo pravi, da mu avto pomeni le prevozno sredstvo, s katerim varno, zanesljivo in udobno pride na cilj, nikakor pa to zanj ni statusni simbol. »Vozim BMW,« nam je zaupal, kateri model, pa ni želel razkriti.

strasek-bogomir-004-jm.1447684353.jpg.n.960px.jpg
Mirko Strašek iz KLS Ljubno na avto gleda le kot na prevozno sredstvo, s katerim varno, zanesljivo in udobno pride na cilj. Vozi se z BMW. Foto: Jure Makovec

Tudi za Franca Jagra, lastnika družbe Jagros, ki ima v lasti verigo trgovin, je avto zgolj prevozno sredstvo. V preteklosti je vozil prejšnjo generacijo Audijevega luksuznega terenca Q7, zdaj pa čaka na nov model, opremljen s trililitrskim turbodizelskim motorjem, ki z nekaj opreme stane med 70 in 80 tisoč evri. Jager ga uporablja za službene in zasebne namene, na leto pa prevozi med 60 in 70 tisoč kilometri. Razmišljal je tudi o električnih avtomobilih, a mu v tem hipu ne ustrezajo. Pravi, da imajo premajhen doseg s polno baterijo, njeno polnjenje pa traja predolgo časa. »Ker sem veliko na cesti, si teh izgub ne morem privoščiti,« pojasnjuje sogovornik.

jager-franc55-be.1447684356.jpg.n.960px.jpg
Franc Jager, Jagros, avto uporablja za službene in zasebne namene, na leto pa prevozi med 60 in 70 tisoč kilometri. Razmišljal je tudi o električnih avtomobilih, a mu ne ustrezajo zaradi predolgega polnjenja. Foto: Aleš Beno

Rabljeni porsche Sandija Češka

Lastnik Studia Moderna Sandi Češko že nekaj let vozi Porschejevega luksuznega terenca cayenne letnik 2008, ki je danes vreden okoli 20 tisoč evrov. Kupil je rabljenega od sodelavca, ko je že izgubil precejšen del vrednosti, sodelavec je po Češkovih besedah pač bolj mahnjen na avtomobile kot on. Pri avtu stavi predvsem na varnost in udobje, zanj pa nerad odšteje preveč denarja. O tem, kakšno sporočilo o poslovnežu daje njegovo vozilo, pa sploh ne razmišlja. Prav tako v avtomobilih, denimo starodobnikih, ne vidi možnosti naložbe. Trend električnih avtomobilov ga je zajel prej kot druge bogate Slovence, saj je bil pred leti edini lastnik tesle roadster, ki teče zgolj na elektriko. Z njo pa je imel slabe izkušnje, predvsem z baterijo, zaradi nezaupanja v politiko podjetja pa ga je hitro prodal.

id-cesko-sb
Lastnik Studia Moderna Sandi Češko že nekaj let vozi Porschejevega luksuznega terenca cayenne letnik 2008, ki je danes vreden okoli 20 tisoč evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Novi mercedes razreda G: ponovno rojstvo kockaste legende brezpotij
Avto
AvtoUroš Božin Novi mercedes razreda G: ponovno rojstvo kockaste legende brezpotij 9

Nesmrtni G-razred je po prvi prenovi širši, daljši in še bolj oborožen za brezpotja. Oblikovno ostaja zvest robovom in ploskvam, v notranjosti razkošen, tehnično pa še bolj prepričljiv.

FINANCE
Avto
Mercedes-Benz S za 170 tisočakov: avto zamenjam za dvosobno stanovanje v Ljubljani
Avto
AvtoJanez Kovačič Mercedes-Benz S za 170 tisočakov: avto zamenjam za dvosobno stanovanje v Ljubljani 2

Mercedes S v podaljšani izvedbi in ozaljšan s kupom dodatne opreme je lahko moderna pisarna, dnevna soba ali celo stanova­nje – pa tudi stane približno toliko.

FINANCE
Avto
Nova umetnina Roberta Lešnika, ki navdušuje v Ženevi
Avto
AvtoUroš Božin Nova umetnina Roberta Lešnika, ki navdušuje v Ženevi 7

Nova kupejevska limuzina mercedes-AMG GT 4-door coupé združuje udobje in sofisticiranost sveta poslovnih limuzin in zmogljivost superšprotnikov. Osemvaljna različica 63 S se baha s kar 639 »konji«.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Mali mercedes, ki dosega in presega veliki S
Avto
AvtoJanez Kovačič Mali mercedes, ki dosega in presega veliki S 7

Mercedes-benz razreda A je poln dobrih domislic. Elektronika, ki opozarja na mrtve kote, bo še tri minute po tistem, ko bo avto že parkiran, opazovala okolico in opozarjala na morebitne kolesarje.

FINANCE
Avto
Mercedesov 4Matic za prave zimske užitke
Avto
AvtoMatej Kačič Mercedesov 4Matic za prave zimske užitke 4

Mercedes je v zasneženem Centru varne vožnje na Vranskem ponudil najboljše, kar bi tisti hip lahko - paleto svojih vozil s štirikolesnim pogonom 4Matic.

FINANCE
Avto
Razkrivamo najdražje avtomobile, ki so jih letos kupili Slovenci
Avto
AvtoUroš Božin Razkrivamo najdražje avtomobile, ki so jih letos kupili Slovenci

Slovenci so letos za jeklene konjičke na široko odprli denarnice – morda tako široko kot še nikoli

FINANCE
Avto
Lepota in moč z roko v roki
Avto
AvtoMatej Kačič Lepota in moč z roko v roki 3

Mercedes z novim CLS resda ni povzročil orkana, a je v njem imenitno združil eleganco in športnost, ki bosta letos prepričali 25 Slovencev.