Avto

Vojni dobičkarji v aferi VW

Afera dieselgate je na plano pritegnila vse slabe lastnosti vodstev podjetij, pa Volkswagen sploh ni edini med njimi

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

09.10.2015 07:47
Čas branja: 2 min

Volkswagen se počasi postavlja nazaj na noge, prevaro bo drago plačal, o tem sploh ni dvoma. Za delo je poprijel novi predsednik nadzornega sveta Hans Dieter Poetsch, preverili smo kdo je in kaj ga čaka. Volkswagen se je reševanja težav se je lotil transparentno, z objavo aplikacije kjer lahko preverite ali vaš avto poganja sporen dizelski motor. Ta je na voljo tudi na straneh slovenskega distributerja, pri nas je mimogrede 34.291 avtomobilov z motorjem 2.0 TDI Euro5, v Evropi okoli osem milijonov. Kaj drugega kot odkritost mu v tem hipu niti ne preostane, pot do zaupanja bo dolga, čeprav v Evropi najbrž ne tako zelo kot v ZDA.

Kot v vsaki vojni, so se tudi tu našli dobičkarji. Takšni, ki so vljudno tiho in delajo naprej in takšni, ki želijo dobičke kovati na račun volkswagnove nesreče in se s tem tudi javno izpostavijo. Denimo Fiat, ki je v Italiji lastnikom volkswagnov ob menjavi za novega fiata ali jeepa ponudil dodaten popust, podobno potezo je potegnil tudi Ford. Zanimivo pri vsem tem pa je, da trgovci omenjenih znamk ne verjamejo, da bo posel uspel, kot kaže premorejo več občutka za poštenost v poslu kot njihovi dobavitelji. Pri nas podobnega razmišljanja ali potez drugih znamk nisem opazil, tudi privoščljivosti ne.

Svoj lonček v aferi Volkswagen pa je pristavil tudi hrvaški minister za varstvo okolja Mihael Zmajlović. Gospoda je "iskreno zaskrbelo za svoje ljudi", zato je ostro reagiral in nemškemu velikanu sporočil, da bo moral plačati zaradi svojega pohlepa, onesnaženja okolja in zdravja ljudi.

Pogovarjali smo se s slovenskim trgovcem Volkswagna, kako doživlja afero svoje mame?

Matej je na Vranskem spoznal celo krdelo porschejev, vsak od njih je poskrbel za prvovrstno ali svojevrstno zabavo, nekateri pa so manj veščim pokazali tudi ostre kremplje.

Sam pa sem na isti lokaciji preveril, kako spretni so službeni vozniki pri parkiranju vozil in ali pri tem znajo uporabljati sodobne pripomočke - denimo senzorje in kamero.

Na svetovni premieri v Lizbonu me je očarala nova BMW sedmica, ki premore že skoraj človeško pamet, luksuznega razreda pa se loteva drugače kot njen najbližji tekmec iz Stuttgarta.

Iz posebnega testa pa je brez dvoma tudi drugi Bavarec, M4 GTS, ki brutalne zmogljivosti dosega tudi s pomočjo vode.

Janez je ocenil hondo civic, sta se ujela? Matej pa se je prav dobro počutil za volanom najcenejšega karavana na trgu - dacie logan MCV.

To pa je le del svežih vsebin portala avto.finance.si, vabljeni k raziskovanju.

Vabimo vas še k spremljanju našega projekta Najboljši poslovni vozniki.

Podjetja, ki službene avtomobile kupujejo tudi na podlagi majhnih izpustov in porabe ter se pri tem trudijo zmanjšati stroške voznega parka, pa vabimo k prijavi na naš razpis EKO vozni park 2015.

Ste zamudili moje prejšnje pismo?

Če še niste prijavljeni na moje pismo - prijavite se in naslednje boste prejeli prihodnji petek v e-poštni nabiralnik. Zagotovite si pregled avtopanoge na enem mestu, delite ga s prijatelji, sodelavci ...Prijavite se tu!

Uspešen delovni teden vam želim

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Čas je za najboljše!
Avto
AvtoMiloš Milač Čas je za najboljše!

Teden tekmovalcev in zmagovalcev – objavljamo podroben PRIMA – primerjalni test kar 13 (!) avtomobilov B-razreda, v katerega je ekipa osmih medijev vložila veliko časa in truda. Vrstni red vas bo morda presenetil, vsaj nas je. Potem so tu finalisti PAL – 20 avtomobilov v štirih kategorijah, z opisi, cenami, podrobnostmi, čaka na vas, dragi bralci, da nam pomagate izbrati najboljše. To pa še ni vse, razburljiv teden je prinesel razkritje novega forda focusa, spremljali smo ga v Londonu, kopico novic iz Volkswagna in še marsikaj.

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
Avto
Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija
Avto
AvtoMiloš Milač Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija

Najdražji in najcenejši avtomobili v Sloveniji, zadnje druži pogon 4x4. Kakšen bo letos avtomobilski posel v Evropi, kako bo nanj vplival brexit. V pismu še o novem konceptnem Infinitiju, rekordih Volkswagna in o minijih z velikim bremenom mase in centimetrov, pa tudi s prepričljivo tehniko - preizkusili smo hibrida in dirkaškega JCW.

FINANCE
Avto
Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla
Avto
AvtoMiloš Milač Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla 1

Avtomobilska Ženeva nam je ponovno odkrila tančico bližnje avtomobilske prihodnosti, ta je zanimiva, resda predvidljiva, a vseeno viharna

FINANCE
Avto
Slovenski avto leta 2018 je volkswagen polo
Avto
AvtoMiloš Milač Slovenski avto leta 2018 je volkswagen polo

V finale izbora se je zvrstilo pet avtomobilov, polo je bratranca kodiaqa ugnal za le eno točko

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)