Avto

Kdo je skočil in kdo padel v naši avtomobilski industriji

Prihodki slovenske avtomobilske industrije, ki posredno zaposluje 150 tisoč ljudi, bodo letos dosegli rekordne štiri milijarde evrov, kar je osem odstotkov več kot lani.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

22.09.2015 22:30
Čas branja: 2 min

Tako je za petkovo izdajo revije Manager povedal predsednik avtomobilskega grozda Slovenije (ACS) Dušan Bušen. V panogi prevelike nervoze zaradi pešanja Kitajske ni.

Izvoz avtomobilske industrije, kamor sodijo proizvajalci sestavnih delov za motorna vozila in edini proizvajalec avtomobilov Revoz, se od leta 2009, ko so prihodki teh podjetij upadli za petino, na 2,4 milijarde evrov, vseskozi povečuje. To je razveseljiv podatek, sploh ker ta industrija neposredno zaposluje 27 tisoč ljudi, posredno pa 150 tisoč.

strasek-bogomir-036-jm.1442944366.jpg.n.960px.jpg
Direktor KLS Ljubno Mirko Strašek rast prihodkov pripisuje kar 20-odstotnemu deležu novih izdelkov v skupni vrednosti prodaje. Pešanja Kitajske, kamor izvozi 13 odstotkov delov, se ne boji; poudarja, da je to še vedno največji trg na svetu. Foto: Jure Makovec

Najboljši v panogi je KLS Ljubno

Kot najboljše podjetje v panogi se je letos izkazalo manjše podjetje KLS Ljubno, ki izdeluje obroče za vztrajnike motorjev. Lani so ustvarili 32,5 milijona evrov prihodkov in 8,7 milijona evrov čistega dobička ter dosežka iz leta 2013 popravila za 17 oziroma 31 odstotkov. Njihova daleč najboljša kazalca v primerjavi z drugimi podjetji v panogi sta 31-odstotna dobičkonosnost prihodkov in 95.307 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Družbi dobro kaže tudi letos, saj je v prvih osmih mesecih po besedah direktorja Mirka Straška dosegla 19-odstotno rast prodaje. Kako kaže naprej, Strašek ne razkriva. Pravi le, da so naročila v tem trenutku dobra.

Lepo raste tudi LTH Castings

Med velikimi družbami lepo raste tudi škofjeloški LTH Castings (prej LTH Ulitki), izdelovalec različnih ulitkov. Dele dobavlja predvsem nemškim avtomobilskim znamkam, največji kupec je Daimler. Lani so prodajo povečali za 19 odstotkov, na 174 milijonov evrov, dobiček pa kar za 60 odstotkov, na 18,4 milijona. Prav tako dobro jim gre letos. V prvih treh četrtletjih so prodajo povečali za 20 odstotkov, na 154 milijonov evrov, leto pa bodo končali s 17,6-odstotno rastjo in 207 milijoni evrov prihodkov. Obenem so optimistični tudi za leto 2016.

Kdo je skočil in kdo padel

V vrhu lestvice najuspešnejših so se karte precej premešale (primerjali smo jo s tisto, ki smo jo naredili pred dvema letoma na podlagi podatkov iz leta 2012). Na drugo mesto je skočil Starkom, ki je pred dvema letoma zasedal 13. mesto. Razlog: lepa rast lastnika, nemškega Daimlerja. Večji skok v zadnjih dveh letih sta naredila še LTH Castings (z devetega na tretje mesto), ki je prav tako povezana z Daimlerjem - ta je njihov največji kupec, a dosežek pripisujejo predvsem večji dodani vrednosti izdelkov in novim poslom, enake razloge za rast in posledično skok s 15. na šesto mesto navajajo tudi pri Akrapoviču.

Med velikimi skoki omenimo še Grammer Automotive Slovenija (z 31. na osmo mesto), ki izdeluje dele za osebna in dostavna vozila znamk Fiat, Opel, BMW, Toyota, Audi, Volkswagen, Magna in Land Rover. Prihodke so v zadnjih dveh letih povečali s 37,4 milijona evrov na 48,3 milijona, izgubo 320 tisoč evrov v letu 2012 pa je podjetje lani spremenilo v 2,9 milijona evrov dobička. Leta 2013 so k rasti najbolj pripomogla naročila za programe GM Opel, Ford in znamko Land Rover, zadnja skupaj z Audijem pa je prispevala tudi k lanski rasti.

Največjo stabilnost v poslovanju so izkazali že omenjeni KLS Ljubno, Difa in TAB, ki se zadnji dve leti držijo med prvimi petimi, nekoliko so le zamenjali položaje.

Več o tem, kako gre slovenski avtomobilski industriji in kakšni so obeti tako doma kot v svetu, boste lahko prebrali v petkovem Managerju.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Slovenija
Reciklaža: Bogomir Auprih
Slovenija
SlovenijaRedakcija Financ Reciklaža: Bogomir Auprih
FINANCE
Ekskluzivno: TAB pred prodajo, v Mežiško dolino bo iz Južne Afrike pljusknilo okoli 300 milijonov evrov!
Finance
Petra Sovdat Ekskluzivno: TAB pred prodajo, v Mežiško dolino bo iz Južne Afrike pljusknilo okoli 300 milijonov evrov! 16

V senci prodaje Gorenja se dogaja še (potencialno) večji prevzem – južnoafriškega strateškega lastnika bo dobila družba za proizvodnjo baterij

FINANCE
Neuradno: Južnoafričani se bodo o nakupu TAB odločali septembra
Finance
Petra Sovdat Neuradno: Južnoafričani se bodo o nakupu TAB odločali septembra

V TAB lanski dobiček pred prodajo družbe pustili v bilanci – umaknili tudi lastne delnice