Avto

Volkswagen trese največja afera v zgodovini, Winterkorn bo moral odstopiti

Trije scenariji, ki lahko Volkswagen doletijo zaradi prevare pri meritvah izpušnih plinov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

22.09.2015 11:31
Dopolnjeno: 22.09.2015 15:31
Čas branja: 2 min

Nemški Volkswagen je po trditvah ameriške agencije za zaščito okolja (EPA) s pomočjo posebne programske opreme za potrebe uradnih meritev priredil izpuste toplogrednih plinov, dušikovega oksida. V prometu pa je kar 482 tisoč volkswagnov in audijev izdelanih med leti 2008 in 2015 izpuščalo od deset do 40 krat večje emisije od obljubljenih.

winterkorn-martin-bl-1.1369942325.jpg.s.960px.jpg
Predsednik uprave Volkswagna Martin Winterkorn je priznal prevaro z izpušnimi plini, sedaj se z oblastmi v ZDA pogaja o rešitvah.

O tem smo tvitnili že mkinuli petek, afera pa se je od takrat samo še bolj razplamtela.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Volkswagen je prevaro priznal, prvi mož koncerna Martin Winterkorn se je kupcem javno opravičil, delnica Volkswagna pa je včeraj stromoglavila za 18,6 odstotkov. Še v petek stota največja družba po tržni kapitalizaciji je izgubila 25 milijard vrednosti. Danes ob dveh je tržna kapitalizacija nemškega avtmobilskega giganta znašala 51,6 milijarde evrov.

Američani se počutijo opeharjene, ker so sledili volkswagnovim obljubam o čistih dizlih. Kaj sledi, kako se bo Volkswagen izvlekel iz te afere?

Predsednik uprave Martin Winterkorn naj bi po poročanju nemških medijev v petek odstopil, saj je izgubil podporo nadzornega sveta. Pred mesecem dni so mu sicer želeli pogodbo podaljšati še do leta 2018. Zamenjal naj bi ga predsednik uprave Porscheja Matthias Müller.

Scenarijev je več, noben od njih pa se za Volkswagen ne more dobro zaključiti, je za Autonews komentiral Bernsteinov analitik.

1; Zamenjava programske opreme, sledijo lahko nove tožbe

Volkswagen je po izbruhu afere zadržal prodajo volkswagnov jetta, beetle, passat in golf ter audijevega modela A3. Po najboljšem scenariju bo moral pri vseh 482 tisoč prodanih avtomobilih brezplačno zamenjati programsko opremo, ki bo tudi v prometu omogočila doseganje obljubljenih izpustov. To bi povzročilo tudi nekaj slabše zmogljivosti dvolitrskega turbodizla 2.0 TDI, ki je predmet preiskave.

Zmanjšanje zmogljivosti pa lahko sproži nove civilne tožbe z zahtevo po izplačilu odškodnine, te je pred leti zaradi enakih razlogov v ZDA izplačala japonska Mazda.

Drug vidik je upad vrednosti omenjenih avtomobilov. Po zapisu portala edmunds.com bodo omenjeni volkswagni in audiju kot rabljeni vredni manj zaradi afere, kupci bi podjetje lahko tožili zaradi večjega upada vrednosti in iztržili odškodnino.

volkswagen-proizvodnja-bl.1430330346.jpg.s.960px.jpg

2; Vračilo kupnine v vrednosti okoli deset milijard evrov

Še slabši scenarij za Volkswagen je vračilo kupnine za vsa vozila, ki ga kupci lahko zahtevajo ali izločitev vozil iz prometa. Ocenjujemo, da bi šlo v primeru odkupa za vrednost okoli deset milijard evrov. A ta scenarij je manj verjeten, saj omenjeni avtomobili ne pomenijo varnostne grožnje za voznike in druge udeležence na cesti, zato jih ameriška agencija za varnost ne more izločiti iz prometa.

3; Skoraj 17 milijardna kazen

Po ocenah EPA bi lahko Volkswagen zaradi kršenja okoljskih predpisov doletela kazen po 35 tisoč evrov za vsak avto, 16,9 milijarde evrov za celoten paket. Po izjavah Michaela Steela v Business Insiderju, odvetnika pisarne Morrison Foersten specializiranega za okoljske primere, se EPA in Volkswagen najbrž že pogajata o poravnavi precej manjše vrednosti. Steel meni, da bo EPA Volkswagnu najbrž naložila kazen v višini okoli milijarde evrov.

Kot primera navaja proizvajalca Hyundai in Kia, ki sta zaradi zavajanja pri podatkih o porabi goriva lani plačala 270 milijonov evrov kazni, General Motors pa je zaradi varnostnih napak, ki so povzročile prek sto smrtnih žrtev, plačal dobrih 800 milijonov evrov kazni.

Afera Volkswagen bo imela še dve pomembni posledici. Upočasnila bo prodor dizelskih avtomobilov na ameriški trg, ki je že doslej potekal zelo počasi, saj si dizelski avtomobili režejo le odstotek trga. Tu so oškodovani tudi drugi avtomobilski proizvajalci, BMW in Mercedes-Benz, pravijo pri Autonews. Poleg tega lahko do podobne preiskave pride tudi v Evropi, kjer si dizli režejo 50 odstotni delež.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

27.09.2015
24.09.2015
24.09.2015
26.09.2015
27.09.2015
28.09.2015
04.10.2015
06.10.2015
07.10.2015
07.10.2015
08.10.2015
12.10.2015
22.10.2015
30.10.2015
03.11.2015
04.11.2015
01.01.1970
FINANCE
Dražbe
Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max
Dražbe
DražbeUroš Božin Vozila na dražbi: dostavniki, passat, porsche, BMW serije 3 in 5 ter ford S-max

Cene se začnejo pri 700 evrih in se vzpenjajo do 13.500 evrov

FINANCE
Avto
Volkswagen je ohranil prvo mesto v svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Volkswagen je ohranil prvo mesto v svetu 6

Po poročanju nemškega Bild am Sonntag je nemški Volkswagen lani prodal 10,7 milijona avtomobilov in ohranil prvo mesto v svetovni prodaji

FINANCE
Avto
Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece
Avto
AvtoMiloš Milač Kia stinger brez zadrege nad nemške tekmece 14

Južnokorejska Kia napada s klasičnim fastbackom oziroma gran turismom vznemirljive podobe, dobre opremljenosti in nedvomno konkurenčnih cen

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Takšen bo novi kia ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Takšen bo novi kia ceed 7

Korejska Kia predstavlja prve skice nove generacije priljubljenega modela, novo je tudi ime. Namesto cee'd se bo imenoval ceed

FINANCE
Avto
Kaj prinaša tretja generacija kie ceed
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj prinaša tretja generacija kie ceed 1

Korejska Kia tudi v času športnih terencev nadaljuje zgodbo klasičnega kompaktnega petvratnega modela ceed. Novi model bo pri nas konec poletja.

FINANCE
Avto
Avto postaja intimni prostor, avtonomni dostavnik ali potujoča trgovina
Avto
AvtoMiloš Milač Avto postaja intimni prostor, avtonomni dostavnik ali potujoča trgovina 5

Sejem elektronike CES v Las Vegasu prikazuje zanimivo prihodnost mobilnosti, ki iz enačbe vselej povsem izloča voznika.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)