Avto

Obeta se višji popust za prometne prekrške

"Polovičko" pri plačilu kazni za prometni prekršek bo nadomestila "tretjinka", če dveh ali več kazni ne bo možno izterjati pa jih boste "odležali" v zaporu ali brezplačno oddelali v splošno korist

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

03.09.2015 13:42
Čas branja: 3 min

Obetajo se nam spremembe zakona o prekrških, ki prinašajo nekaj novosti pri plačilu in tudi neplačilu kazni. S spremembo oziroma nadgradnjo instituta polovičke želijo zakonodajalci pozitivno vplivati na plačilno disciplino storilcev prekrškov na eni strani, hkrati pa na drugi strani z uzakonitvijo nadomestnega zapora kot novega načina izvršitve neplačane in neizterljive globe zvišati specialno-preventivni učinek izrečenih sankcij za prekrške predvsem na masovne kršitelje, pri katerih globe ne morejo biti izterjane niti prisilno.

shutterstock_3145029.1210071668.jpg.s.600px.jpg

Med prekrškarji po svoje priljubljena "polovička" bo v prihodnosti prinesla še višji popust. Za povečanje plačilne discipline storilcev v hitrem postopku o prekršku se obstoječi način plačila polovice izrečene globe namreč nadomešča s sistemom plačila tretjine izrečene globe, če jo storilec plača do pravnomočnosti prekrškovne odločbe, in dveh tretjin izrečene globe, če jo plača v osmih dneh po pravnomočnosti.

Pri tej spremembi slovenski zakonodajalec kot primer navaja Italijo. Italijanska ureditev pozna t. i. poravnavo po skrajšanem postopku. Kršitelj ima pravico, da v 60 dneh od prejema obvestila oziroma zapisnika o prekršku, plača znesek, enak tretjini maksimalnega predvidenega zneska sankcije za storjeni prekršek ali dvakratni znesek minimalne predvidene kazni, če je minimum predviden (plača lahko tisto, kar je zanj ugodneje, to pa izbere sam), poleg tega pa še stroške postopka. S takim plačilom kazni kršitelj izpolni svojo obveznost, zato se nadaljnji postopek v zvezi s prekrškom ustavi. Tako plačilo je omogočeno v vseh prekrškovnih postopkih, saj italijansko prekrškovno pravo pozna le entno obliko postopka. V Italiji se večina postopkov, za katere je predpisana le denarna sankcija, konča na ta način.

Po veljavni ureditvi "polovičke" je to mogoče plačati v šestnajstih dneh od vročitve odločbe, po novem predlogu pa se kršiteljem omogoča plačilo dveh tretjin izrečene globe, če jo poravnajo v osmih dneh po nastopu pravnomočnosti (ta nastopi po preteku osmih dni od vročitve odločbe).

Kršitelj, ki ne plača ne tretjine globe v roku osmih dni od vročitve odločbe, ne dveh tretjin globe v osmih dneh od nastopa pravnomočnosti odločbe, mora plačati celoten znesek globe v roku, ki je določen v odločbi oziroma plačilnem nalogu.

Predlagana nova ureditev "bonitet" pri (zmanjšanem) plačilu globe bo po mnenju predlagatelja povzročila, da se bo odstotek takojšnjih plačil glob glede na veljavno ureditev še povečal , kar s finančnega vidika na dolgi rok verjetno sicer pomeni zmanjšanje prihodkov države in lokalnih samoupravnih skupnosti , po drugi pa strani razbremenitev prekrškovnih organov in sodišč , saj bo s plačilom tretjine oziroma dveh tretjin izrečene globe prekrškovni postopek uspešno zaključen, posledično pa to pomeni tudi razbremenitev Finančne uprave, saj se bo odstotek odločb, ki bi bile zaradi neplačila sicer posredovane v prisilno izterjavo, še zmanjšal. Pričakovani pozitivni učinki spremembe dobro sprejetega instituta »polovičke« tako z vidika načela sorazmernosti po oceni predlagatelja odtehtajo izpad prihodka iz naslova glob.

Če več kazni ne bo plačanih, jih "poplača" nadomestni zapor

Obenem se prisilna izterjava neplačane globe in stroškov postopka določa kot prvi in primarni ukrep po poteku roka za plačilo globe in stroškov postopka. Možnost za obročno odplačilo globe in stroškov postopka se prenaša v fazo prisilne izterjave neplačane globe in stroškov. Če dveh ali več glob, izrečenih istemu storilcu, ni mogoče izterjati niti prisilno, se kot skrajni ukrep omogoča izvršitev neplačane globe na način, da se ta spremeni v nadomestni zapor.

zapor-pripor-kazen-ss.1411126721.jpg.c.960px.jpg

Zapor tako ne bo mehanizem prisile k plačilu ampak bo nadomestil plačilo globe, ki po izvršenem nadomestnem zaporu ugasne. V postopku za odreditev nadomestnega zapora bo imel storilec možnost, da neplačano globo namesto z zaporom 'odplača' z delom v splošno korist. Sklep o nadomestnem zaporu bo izdalo sodišče, vključno z dobo trajanja.

Pri tej spremembi slovenski zakonodajalec kot primer navaja Hrvaško. Pri sosedih se denarna kazen nad 2.000 kun (cca. 285 evrov), ki v roku dveh let ni prisilno izterjana, spremeni v delo v splošno korist. Če storilec ne pristane na opravljanje dela v splošno korist ali ga ne izvrši po svoji krivdi v roku, ki je določen v odločbi, pa se denarna kazen spremeni v kazen zapora. Izjemoma se v določenih primerih (če delo v splošno korist ne doseže namena) denarna kazen takoj spremeni v kazen zapora, enako pa velja za tujce. Za vsakih začetih 300 kun (cca. 42 evrov) se denarna kazen spremeni v dve uri dela ali en dan zapora, pri čemer delo v splošno korist ne sme trajati manj kot 6 ur in ne dlje od 240 ur, zapor pa ne sme biti krajši od 3 dni in ne daljši od 60 dni. Delo v splošno korist se opravlja brez nadomestila, predlog za nadomestitev denarne kazni v delo v splošno korist oziroma zaporno kazen, če o prekršku ni odločalo sodišče, na predlog prekrškovnega organa predlaga pritožbeno sodišče.

Predlagano je, da se za vsakih 84 evrov neplačane in neizterjane globe (kar je enako enemu dnevu nadomestnega zapora) izreče osem ur dela v splošno korist, s tem, da je iz razlogov ekonomičnosti predlagana dodatna omejitev, po kateri lahko delo v splošno korist znaša najmanj 40 ur. To dejansko pomeni, da se bo lahko z delom v splošno korist nadomestila le globa v znesku 420 evrov ali več, kar je po oceni predlagatelja primerno glede na stroške in zahtevnost izvedbe dela v splošno korist. Najvišje dovoljeno število ur dela v družbeno korist in najdaljše obdobje, v katerem mora biti to delo opravljeno, je ustrezno prilagojeno in sorazmerno usklajeno z menjalnim tečajem za nadomestni zapor.



- minimalno trajanje nadomestnega zapora oz. dela v splošno korist: 84 EUR = 1 dan zapora 84 EUR = 8 ur dela (1 ura dela je torej 10,5 EUR)



- maksimalno trajanje nadomestnega zapora oz. dela v splošno korist: 90 dni zapora = 7560 EUR globe 720 ur dela = 7560 EUR globe



- oziroma: 720 ur dela = 90 delovnih dni po 8 ur.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Nepremičnine
Predlog zakona o nepremičninskem posredovanju: »Ko dobiš licenco, ti nihče ne more nič več!«
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Predlog zakona o nepremičninskem posredovanju: »Ko dobiš licenco, ti nihče ne more nič več!«

Pred dvema letoma se je začel postopek za posodobitev zakona o nepremičninskem posredovanju. Namesto bolj jasne dikcije in večjih obveznosti za nepremičninske posrednike se ministrstvo za okolje in prostor sklicuje na deregulacijo poklicev in med drugim opušča obveznost izobraževanja nepremičninskih posrednikov.

FINANCE
Fursove nove akcije proti neplačnikom prispevkov: kako bo videti obisk mobilnih enot?
Finance
Tanja Smrekar Fursove nove akcije proti neplačnikom prispevkov: kako bo videti obisk mobilnih enot? 3

Če ne oddate REK-obrazca za plačilo prispevkov, dobite kazen; a kaj storiti, če niti nimate denarja za plače?

FINANCE
Pogajanja o zviševanju minimalne plače: zakaj se ta ne uskladi do konca poslovnega leta?
Finance
Petra Sovdat Pogajanja o zviševanju minimalne plače: zakaj se ta ne uskladi do konca poslovnega leta? 1

(MNENJE) Čas je, da se začnemo pogovarjati, zakaj nimamo poslovnega okolja, v katerem bi se dalo ustvarjati višjo dodano vrednost in bi s tem lahko imeli višje plače

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

Moje finance
Razno
Obrtnik mi ponuja storitev brez davka, naj vzamem?
Moje finance
RaznoMaja Virant Obrtnik mi ponuja storitev brez davka, naj vzamem?

Na nas se je obrnil ­bralec, ki mu je obrtnik ponudil izvedbo del brez plačila davka. ­»Sliši se mikavno, saj bi pri­hranil kar 250 evrov. kaj naj storim, saj sicer redno plačujem davke?« je v dilemi. Preverite, zakaj mu to odsvetujemo.

FINANCE
Okolje & energija
Vlada sprejela predlog novele energetskega zakona
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Vlada sprejela predlog novele energetskega zakona 1

Vlada je danes sprejela predlog novele energetskega zakona, ki vključuje nujne spremembe, povezane z implementacijo dveh evropskih direktiv, ustavne odločbe ter smernice za državno pomoč za okolje in energijo. Prejšnji mesec je DZ namreč zavrnil prejšnji predlog novele tega zakona zaradi nekaterih spornih členov, ki jih nov predlog ne vključuje.

FINANCE
Furs nadaljuje akcijo proti neizplačevalcem plač; kdo bo v nemilosti?
Finance
Tanja Smrekar Furs nadaljuje akcijo proti neizplačevalcem plač; kdo bo v nemilosti? 1

Do zdaj je finančna policija podrobneje pregledovala "stare znance", akcije bo nadaljevala