Avto

Caddy z vrlinami osebnega avtomobila

Novi Volkswagen caddy se zdaj veliko bolj kot prej spogleduje z osebnimi avtomobili, 400 Slovencev letos pa naj bi prepričal tudi s svojim raznolikim značajem

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

31.08.2015 06:00
Čas branja: 2 min

IMG-9907.1440974910.jpg.s.960px.jpg

Za dobrega golfista je "caddy" oziroma pomočnik na terenu nepogrešljiv člen dobre igre, saj mu nosi torbo in palice, ob tem nudi tudi moralno podporo, daje koristne nasvete, hkrati pa pozna izzive in skrite pasti golf igrišča. Caddy je golfistu dober partner in pomočnik, prav takšen pa je v svetu avtomobilizma tudi Volkswagnov caddy.

IMG-9818.1440974762.jpg.s.960px.jpg

Volkswagen je v 11 letih prodal okrog 1,5 milijona primerkov prejšnje modelske generacije, na tem uspehu pa gradi tudi četrta generacija, ki začenja pohod tudi pri nas. Novi caddy na pogled sicer ne prinaša revolucije, ostrejše linije pa so v skladu s sedanjo hišno oblikovalsko filozofijo. Kompaktni dostavnik oziroma enoprostorec ostaja prepoznaven, še naprej ostaja funkcionalen, hkrati pa je pridobil nekaj karizme in dinamike.

IMG-9848.1440974989.jpg.e.960px.jpg

Kot mestni dostavnik (furgon in kombi) je caddy izpopolnjen in posodobljen, enako pa velja tudi za njegov bratski model, ki je namenjen osebni rabi - oba sta ohranila mere prejšnje generacije. Furgon (tudi kot krpan in podaljšana različica maxi) bo za najmanj 15.689 evrov (1.2 TSI) nudil oporo obrtnikom in podjetnikom, kot kompaktni enoprostorec pa bo za najmanj 17.040 evrov (1.2 TSI) na vsakodnevnih poteh razbremenil družine.

IMG-9816.1440975575.jpg.e.960px.jpg

Caddy se je v novi generaciji rahlo podražil, vendar zdaj ponuja več opreme in varnosti. Na slovenskem trgu si je lani novega caddyja v tej ali oni karoserijski varianti omislilo 900 kupcev (približno 600 se jih je odločilo za gospodarsko, dobrih 300 za potniško verzijo. Pri nas je šla najbolj v promet različica, ki jo je poganjal 1,6-litrski TDI dizelski agregat s 75 kW/102 KM. Letos naj bi se za novega caddyja ogrelo vsaj 400 kupcev.

IMG-9780.1440975441.jpg.s.960px.jpg

Poleg skupaj sedmih motorjev TDI (55-110 kW/75-150 KM), TSI (62-92 kW/85-125 KM) in TGI (zemeljski plin) ter 7-stopenjskim samodejnim DSG menjalnikom, je caddy serijsko opremljen s številnimi varnostno-asistenčnimi sistemi ter štirikolesnim pogonom 4motion. Za 19.500 evrov (furgon) oziroma za 20.900 evrov (enoprostorec) je kupcem na voljo tudi različica na zemeljski plin 1.4 TGI z 81 kW (110 KM), kilogram stane 1,153 evra in na dolgi rok oziroma pri večjem številu prevoženih kilometrov velja razmisliti o takšni alternativi - na sto kilometrov namreč porabi 4,1 kg plina.

IMG-9879.1440975205.jpg.c.960px.jpg

Približno 4,4 metra dolg enoprostorec (4,7 metra v različici maxi) z 2,68 metra medosne razdalje (tri metre kot maxi) s skupno štirimi nivoji opreme (conceptline, trendline, comfortline in highline) nagovarja širok krog strank, počitniška različica caddy beach pa ponuja primerno rešitev za pobeg v neznano. Ob začetku prodaje je na voljo tudi posebni model caddy four, ki temelji na opremi trendline, ob zatemnjenih zunanjih lučeh, 16-palčnih platiščih pa ponuja še v barvi vozila lakirana odbijača, ohišji zunanjih ogledal in stranske zaščitne letve.

IMG-9860.1440975077.jpg.e.960px.jpg

Pri Volkswagnu so novemu caddyu serijsko dodali številne asistenčne in varnostne sisteme, ki so v razredu mestnih dostavnikov neobičajni. Tako so na voljo stranske blazine, sistem za nadzor prometa Front Assist s funkcijo zaviranja v sili (do 30 km/h) in omejevalnik hitrosti, opcijsko pa še avtomatski vklop in izklop dolgih luči, sistem za zaznavanje utrujenosti voznika, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji, pomočnik za parkiranje in ogrevanje vetrobranskega stekla

IMG-9885.1440975761.jpg.n.960px.jpg

Brez infotainmenta danes ne gre, številnim sistemom (navigaciji, radijskemu sprejemniku) pa je mogoče ukazovati tudi prek pet ali 6,3-palčnega zaslona na dotik. Tudi to je dokaz, da se caddy (in tudi konkurenca) avtomobilsko civilizira, modernizira ter se zdaj veliko bolj kot prej spogleduje z osebnimi avtomobili.

20150201VR004

V potniški izvedbi je mogoča kombinacija s petimi ali sedmimi sedeži, vedno ima drsna vrata (s širino 700 milimetrov) na desni strani, kar velja tudi za gospodarsko različico. Pri tej je na voljo najmanj 3,2 kubičnega metra tovornega prostora, pri potniški varianta je prtljažnik odvisen od števila sedežev: najmanj 2.850 litrov (petsedežnik, krajša medosna razdalja) ali družinsko in dopustniško uporabnih 3.700 litrov pri petsedežni maxi izvedbi.

IMG-9844.1440976711.jpg.e.960px.jpg
Volkswagnov oddelek gospodarskih vozil je sočasno s caddyjem v Slovenijo pripeljal tudi novega T6 (desno).

Foto: Gašper Miš

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Volkswagen na zemeljski plin, ki bi lahko izrinil dizelskega
Avto
AvtoMiloš Milač Volkswagen na zemeljski plin, ki bi lahko izrinil dizelskega 5

Glavna prednost caddyja na plin je seveda cena energenta, ki je z 0,99 (v Ljubljani) oziroma 1,098 evra (na Jesenicah) občutno nižja kot cena bencina ali dizelskega goriva. Obenem je manjša tudi poraba, štiri kilograme na sto kilometrov, dizelski denimo porabi 4,4 litre na sto kilometrov, bencinski pa 5,8 litra.

FINANCE
Avto
Rekordi Volkswagna: šest milijonov vozil v svetu, tri milijone na Kitajskem
Avto
AvtoMiloš Milač Rekordi Volkswagna: šest milijonov vozil v svetu, tri milijone na Kitajskem

Nemška avtomobilska znamka Volkswagen je lani dosegla vsaj dva pomembna mejnika, v svetu je prvič presegla proizvodnjo šest milijonov vozil, na Kitajskem pa prodajo tri milijone vozil

FINANCE
Avto
Volkswagen je ohranil prvo mesto v svetu
Avto
AvtoMiloš Milač Volkswagen je ohranil prvo mesto v svetu 6

Po poročanju nemškega Bild am Sonntag je nemški Volkswagen lani prodal 10,7 milijona avtomobilov in ohranil prvo mesto v svetovni prodaji

FINANCE
Avto
Volkswagen se je ujel v nov poslovni škandal
Avto
AvtoAlbina Kenda Volkswagen se je ujel v nov poslovni škandal 5

Testiranje z dizelskimi izpusti so opravljali na opicah in ljudeh, v škandal so se ujeli Volkswagen, Daimler in BMW

FINANCE
Manager
Dieselgate Za skupinsko tožbo zoper Volkswagen v ZPS zbrali 6.200 prijav
Manager
ManagerSabina Petrov Dieselgate Za skupinsko tožbo zoper Volkswagen v ZPS zbrali 6.200 prijav

45 tisoč oškodovancev zaradi afere Dieselgate je v Sloveniji, kažejo podatki Zveze potrošnikov Slovenije.

FINANCE
Avto
Volkswagen caddy, tokrat je res nov
Avto
AvtoMiloš Milač Volkswagen caddy, tokrat je res nov 2

Prvič zasnovan na osnovi MQB, čisti dizelski motorji, različica na plin, digitalizacija in kar 4,88 metra dolga podaljšana različica maxi.