Avto

Ko je ugled skrhan, ga lahko reši novo ime?

Renault talisman zamenjuje laguno skrhanega ugleda in latitude, ki si imena sploh ni uspel ustvariti

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

06.07.2015 15:43
Čas branja: 2 min

Renault po 22 letih obrača nov list, pred eno uro je predstavil limuzino poslovnega razreda. Lagune ni več, saj si je s številnimi okvarami v preteklosti preveč omajala ugled. Novo ime je talisman, ki naj bi ji prinesel več poslovne sreče kot laguna, ob tem zamenjuje tudi latituda s korejskimi koreninami. Renault računa na prodajo 40 tisoč vozil v prvem polnem letu prodaje.

Renault-Talisman-2016-1600x1200-wallpaper-01.1436189969.jpg.w.960px.jpg
Renault talisman je 4,85 metra dolga limuzina, ki po 22 letih zamenjuje precej manjšo petvratno kombilimuzino laguna. Novinec je soroden espacu, enaki so menjalniki in motorji, torej vsi po vrsti so 1,6 litrski z močjo od 96 do 147 kilovatov. Dodan je le motor TCE 150 s 110 kilovati (150 konjskimi močmi.

Preden se zatopimo v podrobnosti, ki jih prinaša novinec, Matej bo o njemu kmalu poročal iz Pariza, si poglejmo kaj se je Renaultu z laguno tako zalomilo, da je pri njenem nasledniku zamenjal ne le tehniko in obliko, ampak tudi ime.

Prva še zanesljiva, druga zelo kvarljiva

Prva generacija lagune je na trg zapeljala konec leta 1993 kot elegantna petvratna kombilimuzina s prostorno potniško kabino, uporabnim zadnjim delom, ki se je odpiral skupaj s steklom in tako omogočil lažji dostop do prtljažnika, ter za tisti čas sodobnimi in varčnimi motorji. Prva generacija lagune se je v Evropi uvrstila med prvih pet po prodaji, kupci so jo torej sprejeli. Nato je leta 2000 prišla druga generacija z inovativnimi rešitvami, med drugim je namesto ključa imela brezkontaktno kartico. V prvih letih se je zavihtela še više na prodajni lestvici, ugled si je pridobila predvsem z odličnim rezultatom na varnostnih preizkusih EuroNCAP, saj je postala prvi avto, ki je osvojil vseh pet zvezdic za varnost.

Renault-Laguna-2-0-T-2002-1600x1200-wallpaper-01.1436190162.jpg.s.960px.jpg
Laguna, ki je tej znamki prinesla slavo (varnost) in skorajšnjo pogubo (kvarljivost).

Močno pa se je zalomilo pri tehniki, ki je številne kupce pustila na cedilu. Kupci lagun z 1,9- in 2,2-litrskim turbodizelskim motorjem, izdelanimi med letoma 2000 in 2005, so skoraj brez izjeme redno obiskovali servise, pa ne le zaradi rednih pregledov. Pri skoraj vseh omenjenih lagunah so se kvarile črpalke za gorivo, pokale so cevi turbopolnilnikov, pogosto je bila potrebna kar draga menjava turbopolnilnika. Posledično so imele lagune teh letnikov zelo nizko vrednost kot rabljene, prodaja je strmoglavila.

Nov motor, daljša garancija ..., nič ni pomagalo

Zato je Renault leta 2005 ob prenovi zamenjal ta motorja z novim dvolitrskim, ki se je izkazal za bolj zanesljivega. Ob menjavi generacije leta 2007 je novo laguno opremil še z garancijo za tri leta oziroma 150 tisoč kilometrov, predsednik uprave Renaulta Carlos Ghosn pa nam je ob njeni premieri zagotovil, da bo nova laguna med prvimi tremi po kakovosti in zanesljivosti v Evropi in da zanjo ne bodo ponujali popustov. Pol leta pozneje, ko je laguna zapeljala na naš trg, so jo že pospremili popusti, sprva tisoč evrov, nato še dva do tri tisoč. Prodaja se nikoli več ni vrnila na raven predhodnic. Do letos je laguna že skoraj utonila v pozabo. Lani je njena prodaja v Evropi dosegla 15 tisoč vozil, v prvih petih mesecih letos je pritegnila le še 5.167 kupcev, različica coupe pa 900. Za primerjavo: Volkswagen je lani v Evropi prodal skoraj 200 tisoč passatov, opel pa 92 tisoč insignij.

Nov avto, novo ime, več tržne sreče?

Talisman sicer vstopa v precej neprijazen srednji avtomobilski razred. Lani je bilo v Evropi po podatkih Jato Dynamicsa prodanih okoli 800 tisoč limuzin in karavanov srednjega razreda, še leta 2008 je bila številka večja od 1,5 milijona. Renault za prihodnje leto načrtuje prodajo nekaj več kot 40 tisoč talismanov, je zapisala analitska hiša Inovev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

06.07.2015
09.07.2015
26.08.2015
25.11.2015
26.11.2015
26.11.2015
FINANCE
Avto
Izjemen koncept in motorni prepih v Renaultu
Avto
AvtoMiloš Milač Izjemen koncept in motorni prepih v Renaultu

Francoski Renault je v Ženevi v ospredje postavil koncept EZ-GO, ki predstavlja nove ideje prihodnje mobilnosti. Novi so še trije motorji, električni v zoeju ter 1,3- in 1,8-litrski turbobencinar.

FINANCE
Avto
Več sape za električni renault zoe in ''borovničeva'' barva
Avto
AvtoMiloš Milač Več sape za električni renault zoe in ''borovničeva'' barva

Nov motor z 80 kilovati je enako velik in težek kot šibkejši motor oznako R90. Zmogljivejši stroj omogoča dve sekundi hitrejše pospeševanje od 80 do 120 kilometrov na uro

FINANCE
Avto
Renault tretjič zapored z rekordno prodajo
Avto
AvtoUroš Božin Renault tretjič zapored z rekordno prodajo

Clio 4 je drugi najbolje prodajan avtomobil v Evropi, captur pa je na prvem mestu med kompaktnimi križanci. V segmentu srednje velikih enoprostorcev je prvi scenic.

FINANCE
Avto
Zakaj bi vozilo vzdrževali “pod kozolcem”?
Avto
AvtoMatej Kačič Zakaj bi vozilo vzdrževali “pod kozolcem”? 66

Vozila na pooblaščeni servis vozi zgolj 50 odstotkov kupcev, pri Renaultu pa si želijo delež dvigniti z zaupanjem, transparentno ponudbo, modernim pristopom, prilagojenimi rešitvami za vzdrževanje vozila in znamko Motrio.

FINANCE
Avto
Renault in Nissan končno pod eno streho