Avto

Po lepoti štejejo vrednote

Bralci ste odločili, da najlepši avtomobil lahko delamo tudi Slovenci, a tekme še ni konec. Pred vami je izbor PAL 2015, v katerem se lahko potegujete za bogate nagrade

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

24.04.2015 08:30
Čas branja: 2 min

Z nazivom Najlepši avto 2015 - bralci ste kot takšnega ovenčali mojstrovino Roberta Lešnika Mercedes S coupe - se je začel izbor Poslovni avto leta (PAL), v katerem se lahko potegujete za bogate nagrade. Za svoje kandidate v štirih kategorijah lahko glasujete do 20. maja, vaši glasovi bodo prispevali 50 odstotkov ocene v prvih treh kategorijah, v managerski pa tretjino. Drugi dve tretjini bosta prispevali žirija slovenskih menedžerjev in ekipa Financ. Zmagovalce - tako avtomobile kot izžrebance - bomo razglasili 28. maja na slovesni sklepni prireditvi.

Gotovo vas zanima, kako poteka ocenjevanje avtomobilov oziroma kandidatov izbora PAL. Vsaka kategorija ima namreč svoja merila, pri vseh pa so pomembni stroški, upad vrednosti in s tem realna vrednost avtomobila za zahtevano ceno.

Ocenjevanje se začne že s koncem prejšnjega izbora. Od takrat namreč dopolnjujemo seznam naslednjega izbora, razvrščamo avtomobile po kategorijah glede na velikost, tehniko in ceno ter zbiramo tehnične in druge podatke. Še zlasti podatki o tržni ceni, torej ceni z odštetimi rednimi popusti, ki jo dejansko plačajo kupci, se skozi leto pogosto spreminjajo. Večkrat se sicer spremeni le predstavitev ugodnosti, sama cena pa ne kaj dosti. Pozorni smo na to, da ne upoštevamo morebitnih izrednih akcij, ki v resnici veljajo le kratek čas. Če bi avto ocenili po teh, to ne bi bilo pošteno ne do tekmecev ne do kupcev. Kandidate ocenimo po 96 merilih - od najmanjših podrobnosti, kot so prostor na prednjih in zadnjih sedežih, kakovost sedežev, število in uporabnost odlagalnih površin, velikost prtljažnika, višina roba prtljažnika, učinkovitost vzmetenja, zmogljivosti in podobno. Pri oceni stroškov vozila upoštevamo tako tržno ceno vozila kot ceno poslovnega najema, ki jo določi ALD Automotive.

Pomlad pa ne prinaša le PAL, ampak tudi električne avtomobile. Za vas smo pogledali, kakšna je ponudba in koliko stanejo. Lanska 73-odstotna rast prodaje električnih avtomobilov v Evropi resda kaže na navdušenje kupcev nad to tehnologijo, vendar naj bi bili v prihodnje zaradi omejenega dosega baterij in dolgega časa polnjenja znova v ospredju bencinarji, povezani z električnim motorjem.. Bencin - po želji tudi dizel - poganja tudi novosti na domačem trgu, Hondo civic, Kio sorento in angleškega plemiča, ki sliši na ime Land Rover discovery sport.

Angleški plezalec si bo na kakem slovenskem hribu lahko podal roko z dvema samurajema, k nam sta namreč zapeljala tudi novi Subaru outback in prenovljeni forester. Subaru v svetu milijonskih naklad velja za butičnega in precej samosvojega avtomobilskega proizvajalca, ki se ves čas upira trendom, poleg na bokserja (tudi dizelskega, čeprav so prodane količine majhne) so ponosni na simetrični štirikolesni pogon.

V znamenju luksuza je študija Volva XC90 Lounge Console, za pravi tehnični čudež pa bo veljala nova BMW 7, ki bo potrdila, da je avtomobilizem na pragu velikih tektonskih sprememb.

Ste zamudili prejšnje pismo?

Če še niste prijavljeni na pismo urednika - prijavite se in naslednjega boste prejeli prihodnji petek v e-poštni nabiralnik. Zagotovite si pregled avto panoge na enem mestu, delite ga tudi s prijatelji, sodelavci,...Prijavite se tu!

Uspešen delovni teden Vam želim

Matej Kačič, novinar portala avto.finance.si

P.S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Čas je za najboljše!
Avto
AvtoMiloš Milač Čas je za najboljše!

Teden tekmovalcev in zmagovalcev – objavljamo podroben PRIMA – primerjalni test kar 13 (!) avtomobilov B-razreda, v katerega je ekipa osmih medijev vložila veliko časa in truda. Vrstni red vas bo morda presenetil, vsaj nas je. Potem so tu finalisti PAL – 20 avtomobilov v štirih kategorijah, z opisi, cenami, podrobnostmi, čaka na vas, dragi bralci, da nam pomagate izbrati najboljše. To pa še ni vse, razburljiv teden je prinesel razkritje novega forda focusa, spremljali smo ga v Londonu, kopico novic iz Volkswagna in še marsikaj.

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla
Avto
AvtoMiloš Milač Praznik bencina, elektrike in (tudi) dizla 1

Avtomobilska Ženeva nam je ponovno odkrila tančico bližnje avtomobilske prihodnosti, ta je zanimiva, resda predvidljiva, a vseeno viharna

FINANCE
Avto
Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija
Avto
AvtoMiloš Milač Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija

Najdražji in najcenejši avtomobili v Sloveniji, zadnje druži pogon 4x4. Kakšen bo letos avtomobilski posel v Evropi, kako bo nanj vplival brexit. V pismu še o novem konceptnem Infinitiju, rekordih Volkswagna in o minijih z velikim bremenom mase in centimetrov, pa tudi s prepričljivo tehniko - preizkusili smo hibrida in dirkaškega JCW.

FINANCE
Avto
Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča
Avto
AvtoMiloš Milač Elektrika: izziv za slovenske dobavitelje, avtoindustrijo in tudi Akrapoviča

Ponovno smo se zatopili v priljubljeno temo - elektromobilnost! Tokrat s slovenskimi dobavitelji, nekaj vodilnimi iz tujih podjetij in Akrapovičem, ki stavi na bencinsko romantiko. Kako je pripravljen na novo dobo? Pred vrati je avtosalon v Ženevi, zato proizvajalci že razkrivajo novosti...