Avto

Lep in divji kot Italija

Maserati ghibli - avtomobilska romantika tokrat s prijetno zvenečim dizelskim motorjem

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

16.04.2015 22:30
Dopolnjeno: 24.04.2015 10:24
Čas branja: 1 min

Kdor je doživel kao­tičen Rim, divjo Sicilijo, neurejeno, pristno Kalabrijo ter temperamenten in napet Neapelj, ve, kaj pomeni Italija in kaj italijanski avtomobili. Duh te razvejene in nemirne države se skriva tudi pod pločevino - in nemalokrat na njej - italijanskih avtomobilov, od majhnih fiatov, še najbolje tistih starejših letnikov, do gracioznih maseratijev. Tudi takšnih, ki so si nadeli suknjič, zavezali kravato, po žilah pognali nafto in se namenili neposredno proti Münchnu, Stuttgartu in Ingolstadtu. V mesta, kjer domujejo uniformirani tekmeci. Ti znajo bolje skoraj vse, a jim manjka temperamenta in napak, ki znajo očarati.

2014-Maserati-Ghibli-V12-2560.1429221417.jpg.o.600px.jpg
Jezen pogled, postavljaški boki in nezamenljive poteze najmanjše Maseratijeve limuzine ghibli

2014-Maserati-Ghibli-V10-2560.1429221418.jpg.o.600px.jpg
Ghibli se je z dizelskim motorjem in ceno dobrih 80 tisočaov spustil v boj z nemškimi tekmeci

Mednje sodi denimo karoserija maseratija ghiblija, tako neracionalna in samozavestna. S polnim zadkom, sek­si boki, dolgim motornim pokrovom in jezno masko se razteza na razdalji petih metrov, a v kabini premore komaj kaj več prostora kot dva razreda manjše limuzine. Podrobnosti na armaturni plošči so pomembnejše od prostora, zračnosti, utesnjenost je v ghibliju vrlina, ne pomanjkljivost. Da ne bo pomote, okolje je razkošno, tudi udobno. Dvome o pristnosti zbuja le motor, trilitrski šestvaljnik globokih pljuč in dizelske zasnove, ki je takšen zato, da lahko meša štrene dizelskim tekmecem. A tudi motor ni povsem vsakdanji. Ob pohojeni stopalki za plin iz motorja skozi izpušne cevi (ne zvočnike, kot je v navadi pri dizelskih tekmecih) prihaja prijetno bobnenje, podobno mogočnemu šestvaljnemu bencinarju, tudi zmogljivosti so vredne športnega imena.Tale maserati s ceno dobrih 80 tisočakov ni racionalen, stane približno toliko kot dobro opremljen audi A6 3.0 TDI quat­tro, njegov poslovni najem pa je skoraj na ravni mercedes-benza S 350 bluetec s ceno sto tisoč evrov. Med uniformiranimi limuzinami pa ostaja ena bolj privlačnih, čeprav še zdaleč ne najbolj popolnih izbir.

2014-Maserati-Ghibli-V3-2560.1429221419.jpg.o.600px.jpg
Utesnjena, še zdaleč ne ergonomsko popolna, a z opremo in barvami razkošna kabina.



81.490

evrov je redna cena maseratija ghiblija 3.0 V6 diesel.

2.576

evrov je mesečni najem maseratija ghiblija 3.0 V6 diesel z vsemi vključenimi storitvami za tri leta in 90 tisoč kilometrov.

6

litra je povprečna poraba šestvaljnega turbodizla.

Vir: ALD Automotive

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Dizel je izgubil bitko, vojne še ne
Avto
AvtoMiloš Milač Dizel je izgubil bitko, vojne še ne 1

Dizelski motorji so lani v evropski prodaji novih avtov izgubili pet odstotnih točk deleža, krčenje pa se bo letos umirilo, verjamejo analitiki, proizvajalci in tudi dobavitelji

FINANCE
Avto
Šef Volkswagna: dizli se bodo vrnili, kmalu…
Avto
AvtoMiloš Milač Šef Volkswagna: dizli se bodo vrnili, kmalu… 27

To je pred odprtjem ženevskega avtosalona napovedal Matthias Müller, predsednik uprave Volkswagna, ki je jeseni 2015 zagrešil prevaro z dizelskimi motorji in za odpravo posledic afere plačal že prek 30 milijard evrov

FINANCE
Avto
Cene dizlov v Nemčiji že upadajo, kako je pri nas?
Avto
AvtoMiloš Milač Cene dizlov v Nemčiji že upadajo, kako je pri nas? 3

»Lažje prodam deset dizelskih avtov kot enega bencinskega, cene zanje pa niso upadle,« pravi trgovec z rabljenimi avti Igor Andolšek.

FINANCE
Avto
Padla je odločitev: nemška mesta smejo omejiti promet z dizelskimi vozili
Avto
AvtoAlbina Kenda Padla je odločitev: nemška mesta smejo omejiti promet z dizelskimi vozili 16

Nemško sodišče, ki je danes odločalo o usodi dizlov v nemških mestih, je odločilo, da so prepovedi prometa v mestnih središčih zakonite

FINANCE
Avto
Tam, kjer nastajajo sanje in se kali razvoj
Avto
AvtoMiloš Milač Tam, kjer nastajajo sanje in se kali razvoj

Managerska kategorija ponuja največ, kar v tem hipu ponuja avtomobilska industrija, obenem pa narekuje tehnične in oblikovne smernice, ki bodo vplivale na manjše modele

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki so dizelskim motorjem obrnili hrbet
Avto
AvtoUroš Božin Avtomobili, ki so dizelskim motorjem obrnili hrbet 6

Dizelske domine padajo, vse več avtomobilskih proizvajalcev opušča dizelske motorje. Kot kaže, se evropska romanca z dizli končuje. Pripravili smo pregled avtomobilov, ki jih več ne bo mogoče kupiti z dizelskim motorjem.

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.