Avto

Teslo model S upravlja znanje iz Lipnice pri Kropi

Teslo model S pomaga usmerjati osrednji del radarskega senzorskega sistema, ki so ga razvili in izdelali v Iskri Mehanizmih

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

19.01.2015 22:30
Dopolnjeno: 19.01.2015 22:46
Čas branja: 2 min

Najbolje prodajani prestiž­ni električni avto na svetu, tesla model S, ima vgrajen tudi slovenski sestavni del - natančneje osrednji del radarskega senzorskega sistema, ki ga sistemskemu dobavitelju Continental dobavlja družba Iskra Mehanizmi.

tesla-s-xx.1421694729.jpg.o.600px.jpg
Glavni del radarskega senzorskega sistema, ki zavira in pospešuje tudi teslo model S, so razvili in izdelali v Iskri Mehanizmih.

Iskra Mehanizmi iz Lipnice pri Kropi je z osrednjim sistemom za radarski senzorski sistem, gre za valjček s posebno obliko za distribucijo radarskega signala, prek svojega kupca, nemškega Continentala, s tem sestavnim delom prodrla tudi v prvo vgradnjo električnega tesla model S, nam je potrdil glavni direktor Iskre Mehanizmov Marjan Pogačnik.

Radarski senzorski sistem pri avtomobilu skrbi za vzdrževanje razdalje do spredaj vozečih avtomobilov in je pomemben korak k popolnoma avtonomnemu samovozečemu avtomobilu. Za kako velik posel gre, Pogačnik ni znal pojasniti, saj Continentalu dobavi le osrednji sistem, ta pa sestavi končni sklop in ga dostavi različnim končnim kupcem. Med njimi so Mercedes-Benz, Audi, BMW, Hyundai in tudi Tesla.

Sistem iz Krope z najdaljšim dosegom

Kako je Pogačniku uspelo priti na seznam naštetih kupcev? »Omenjeni sistem smo razvili večinoma sami, le delno s pomočjo naših kupcev, v drugi generaciji pa dosegli trenutno najdaljši doseg zaznavanja in širino tipanja objektov pred avtomobilom, zato imamo na trgu konkurenčno prednost pred drugimi izdelki,« pojasnjuje Pogačnik.

Razvoj in izdelava teh sistemov, ki jih poznamo predvsem pod oznako radarski tempomat ali pod kratico ACC, segata v leto 2008, ko so v družbi izdelali prvi sistem za mercedes-benz razreda E. Po Pogačnikovih besedah je šlo za majhne serije, pri razvoju pa so jim pomagali tudi kupci. Leta 2013 so v Lipnici pri Kropi izdelali že 180 tisoč sistemov, za letos pa Pogačnik načrtuje proizvodnjo že 600 tisoč sistemov druge generacije. Pritisk na cene, povezan z vse večjo razširjenostjo sistema, ga ne skrbi zaradi prej opisanih konkurenčnih prednosti, skrbi pa ga omejena proizvodnja, za katero ne ve, ali bo lahko sledila naročilom.

Omenjeni sestavni del je odločilen pri doseganju rasti prodaje Iskre Mehanizmov; lani so v družbi prodajo na avtomobilskem delu povečali za petino, z njimi pa ustvarili tretjino od 60 milijonov evrov prihodkov.

Prihodnost razvoja je v senzoriki

Z inovativnim izdelkom v Iskri Mehanizmih sledijo težnjam v avtomobilski industriji. Kot pravi Pogačnik, gredo te v smeri večje tehnološke in stroškovne izpopolnjenosti, kar pospešuje razvoj senzorike in elektronike ter sistemov krmiljenja. Radarski senzorski sistemi so ob tem most do samovozečih avtomobilov, saj v tem hipu prek nekaterih drugih elektronskih sistemov že omogočajo krajšo samostojno vožnjo avtomobila, natančneje, samodejno vzdrževanje varnostne razdalje do spredaj vozečih avtomobilov in ostajanje znotraj cestnih črt, ne da bi v vož­njo posegal voznik.

pogacnik-marjan-004-jm.1421694728.jpg.o.600px.jpg
"Lani smo razvili drugo generacijo radarskega senzorskega sistema, ki je vgrajen v audije, BMW, hyundaie in tesle," pravi Marjan Pogačnik, glavni direktor Iskre Mehanizmov

Samovozeči avti na cestah šele po letu 2020

Po izjavah iz nemškega Bo­scha, glavnega tekmeca Continentala pri radarskih senzorskih sistemih, je tehnologija že skoraj tu, saj jo kar nekaj proizvajalcev že uspešno preizkuša v prometu. Vseeno v Boschu samovozečih avtomobilov na evropskih cestah ne pričakujejo pred letom 2020, glavna ovira pa je zakonodaja v posameznih državah, ki voznika iz več razlogov ne želi razrešiti odgovornosti pri morebitnih nesrečah. Tudi proizvajalci avtomobilov ne želijo prevzeti odgovornosti za morebitne nesreče, enako velja za graditelje infrastrukture, ki bo še nekaj časa premalo napredna, da bi omogočala učinkovito komunikacijo z avtomobilom in s tem zmanjšala ali celo izničila možnosti za prometne nesreče.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

Preberite tudi:

12.06.2014
20.08.2013
27.06.2013
06.06.2013
30.04.2014
18.07.2013
15.05.2013
14.05.2015
15.10.2015
FINANCE
Furs poslal prvi sveženj dohodnine: pazite na olajšave in morebitne dodatne dohodke, tudi iz tujine
Finance
DAVKI
Tanja Smrekar Furs poslal prvi sveženj dohodnine: pazite na olajšave in morebitne dodatne dohodke, tudi iz tujine

V prvi tranši ste nezapleteni zavezanci, torej tisti, ki prejemate plačo, ne pa denimo katastrskega dohodka, niste samostojni podjetnik in nimate VDČ; v nabiralnike – elektronske ali fizične – boste dohodninske izračune sicer prejeli šele po praznikih.

FINANCE
Bitenc ni več šef Geoplina. Kaj ima s tem Nada Drobne Popović?
Finance
politična preigravanja
Petra Sovdat Bitenc ni več šef Geoplina. Kaj ima s tem Nada Drobne Popović?

V Petrolu niso pojasnili, zakaj so iz prodajalca plina odslovili svojega nekdanjega člana uprave za finance.

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Kakšno rast gradbenih aktivnosti napoveduje GZS za letos in prihodnje leto
TOP Gradbeništvo
Napovedi gradbenih aktivnosti
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Kakšno rast gradbenih aktivnosti napoveduje GZS za letos in prihodnje leto

Po lanski veliki, 24-odstotni rasti gradbenih aktivnosti se bodo te v Sloveniji letos zelo upočasnile, v EU se bodo zmanjšale. Lani so bile investicije v zgradbe vredne 7,1, letos bodo 7,6, prihodnje leto pa 7,9 milijarde evrov.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Marčni podatek: Inflacija v Sloveniji se ne znižuje, nasprotno
Finance
inflacija
Albina Kenda Marčni podatek: Inflacija v Sloveniji se ne znižuje, nasprotno 3

Če gledamo nacionalno specifično košarico, se je inflacija v Sloveniji marca celo povišala - s februarskih 3,4 odstotka na marčnih 3,6 odstotka. Tudi če gledamo vseevropsko primerljivo košarico dobrin, slovenska inflacija ne popušča. Dodajamo hiter pogled na inflacijo v Italiji

FINANCE
Triglav: kaj je udarilo po njihovem dobičku v letih 2022 in 2023
Finance
ZAVAROVALNICA
Tanja Smrekar Triglav: kaj je udarilo po njihovem dobičku v letih 2022 in 2023 2

Iz letnega poročila: zakaj je predlanski rezultat po novem izguba namesto stomilijonski dobiček? Tudi zaradi davkov.