Avto

Kaj ponuja najmanjši avto na trgu

Novi smart fortwo - najmanjši serijski avto na trgu - je v tretji generaciji postal zelo sodoben in moden, njegove glavne lastnosti pa so ostale nedotaknjene

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
avtor
18.11.2014 13:37
Čas branja: 2 min

Pred 15 leti je smart, ta le 2,5 metra dolg dvosedežni avtomobil, zaoral ledino in nanovo določil pojem majhnega mestnega avtomobila. V Barceloni smo, skupaj s štirisedežnim smartom forfour, preizkusili njegovo tretjo generacijo.

Smart-fortwo-2015-1600x1200-wallpaper-16.1416313530.jpg.s.600px.jpg
Smart fortwo je z dolžino 2,7 metra enako dolg kot predhodnik, obenem pa deset centimetrov širši in dva centimetra nižji.

Večji sedaj bližje manjšemu

Še vedno gre za dva modela, a tokrat so ju pri Smartu povezali precej tesneje, kot njune predhodnike. Novinca si namreč delita praktično enak sprednji del in številne druge oblikovne elemente, poleg tega pa tudi tehnično zasnovo z zadaj nameščenim motorjem in pogonom na zadnji kolesi. A kljub temu ne prihajata iz iste tovarne - dvosedežnika fortwo izdelujejo v francoskem Hambachu, štirisedežni forfour pa prihaja iz istih tekočih trakov, kot renault twingo - iz novomeškega Revoza.

Smart-fortwo-2015-1600x1200-wallpaper-32.1416313678.jpg.s.600px.jpg
Prtljažnik z 260 litri zadošča tudi za dva manjša kovčka. A roko na srce, na potovanje se s tem avtomobilom verjetno ne boste odpravili.

Njegovo okolje je mesto

Smart fortwo ostaja majhen - z dolžino 2,7 metra je enako dolg kot predhodnik, obenem pa deset centimetrov širši in dva centimetra nižji. To se pozna tudi v notranjosti, ki je zlasti v širino radodarnejša in povsem dovolj prostorna za dva odrasla človeka. 260-litrski prtljažnik zadošča tudi za dva manjša kovčka - a, roko na srce - na potovanje se s tem avtomobilom verjetno ne boste odpravili. Mali smart je namreč namenjen ulicam svetovnih velemest, kjer suvereno šviga skozi gost promet in zaradi skromnih mer lahko parkira tudi tam, kjer običajni avtomobili ne morejo.

Smart-fortwo-2015-1600x1200-wallpaper-19.1416313792.jpg.s.600px.jpg
V kombinaciji z močnejšim strojem s 66 kilowati je smart pravi mali športnik, ki suvereno pospešuje v vseh pogojih vožnje (stotice doseže v le dobrih desetih sekundah) in obenem obljublja povprečno porabo goriva 4,2 litra.

Turbo motor fortwo spremeni v športnika

Za pogon skrbita dva bencinska motorja (enaka kot v twingu), s turbom podprt 0,9-litrski trivaljnik s 66 kilovati oziroma 90 konjskimi močmi ter litrski trivaljni agregat brez prisilnega polnjenja in 52 kilovati oziroma 71 konjskimi močmi, na voljo pa je tudi izvedba s 45 kilovati oziroma 61 konjskimi močmi. V kombinaciji z močnejšim strojem je smart pravi mali športnik, ki suvereno pospešuje v vseh pogojih vožnje (stotice doseže v le dobrih desetih sekundah) in obenem obljublja povprečno porabo goriva 4,2 litra (izpust ogljikovega dioksida je 97 gramov). Motorju streže petstopenjski ročni menjalnik, na kratko pa smo preizkusili tudi dvosklopčni menjalnik twinamic, ki se pri mestni vožnji odlično odreže.

Smart-fortwo-2015-1600x1200-wallpaper-1e.1416313912.jpg.s.600px.jpg

Cene od deset tisočakov

V pretežno mestni rabi se izkažeta tudi s sistema za opozarjanje na nenamerno vožnjo prek črte ali za premajhno varnostno razdaljo, omeniti pa velja še sistem, ki preprečuje (oziroma zmanjšuje) zanašanje v primeru bočnega vetra. Sicer pa smart na naše ceste prihaja konec novembra, na voljo pa bo s temi linijami opreme (passion, prime in proxy) ter v kar 40 barvnih kombinacijah. Cene se začenjajo tik pod desetimi tisočaki za vstopnega fortwo.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj je energetska samooskrba za podjetja tako pomembna in kakšne so rešitve na trgu?

Sončne elektrarne nudijo podjetjem cenovno ugodno, trajnostno in zanesljivo oskrbo z energijo, kar pomembno zmanjšuje stroške, še...

Preberite tudi:

25.08.2014
12.07.2014
16.07.2014
25.11.2014
04.12.2014
11.12.2014
FINANCE
Avto
Smarti obnemeli, da bodo mercedesi še lahko rjoveli
Avto
AvtoUroš Božin Smarti obnemeli, da bodo mercedesi še lahko rjoveli 12

Smartov trio je po prenovi motorje z notranjim izgorevanjem poslal na smetišče zgodovine. Odločitev je drzna, vendar zgodba kot vedno ni tako preprosta. Cene s prenovo v Sloveniji ostajajo nespremenjene

FINANCE
Avto
Športnost po žlički
Avto
AvtoMatej Kačič Športnost po žlički 1

Renault twingo GT je avtomobil za tiste, ki so v mestu radi opaženi, hkrati uživajo v bolj dinamični vožnji od enega do drugega semaforja, ali pa med ovinki radi ujezijo večje in močnejše od sebe.

FINANCE
Avto
Avtomobili zgoraj brez za slovenski žep
Avto
AvtoUroš Božin Avtomobili zgoraj brez za slovenski žep 1

Svoboda v vožnji, veter v laseh, neomejeni pogledi, sožitje z zunanjim svetom: kabrioleti so najbolj prvinska oblika avtomobila. Pogledali smo, kateri na slovenskem trgu so cenovno najbolj dostopni.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
Moje finance
Razno
(video 1) Kako najhitreje in najceneje do službe 
Moje finance
RaznoAleš Novak (video 1) Kako najhitreje in najceneje do službe 

Gneča na poti do službe. In to vsak dan. To je moja najhujša mora. Zato sem preveril, kako najhitreje in seveda tudi najceneje v jutranji konici od doma do pisarne, kar je približno pet kilometrov. 

FINANCE
Avto
Štiri milijone katrc, petk, twingov in cliov iz Revoza, ki je znova največji slovenski izvoznik
Avto
AvtoJanez Kovačič Štiri milijone katrc, petk, twingov in cliov iz Revoza, ki je znova največji slovenski izvoznik 29

Revoz je bil lani največji slovenski izvoznik, zaposluje več kot tri tisoč ljudi, njegov lanski delež v slovenskem BDP pa je bil 3,7-odstoten

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)