Članki
Vsebinsko oglaševanje

(video) Napake Slovencev za volanom, ki vodijo do velike žeje avtomobilov

Vrtenje motorja v visoke vrtljaje, neizkoriščanje prostega teka, zaganjanje in neupoštevanje omejitev hitrosti so najpogostejši vzrok za veliko porabo goriva pri slovenskih voznikih, pravi inštruktor AMZS Danijel Granda
02.10.2014 22:30
Dopolnjeno: 03.10.2014 00:14
Čas branja: 4 min

Pogosto pišemo, da so tovarniške obljube o porabi goriva v praksi nedosegljive. Le redki pa si priznajo, da velik del krivde za to nosi nevešč voznik. Opel astra z dizelskim motorjem lahko spije 4,1 ali 5,5 litra, in to v enakih razmerah.

opel2-vransko97-be.1412286413.JPG.s.600px.jpg
Ob upoštevanju pravil varčne vožnje lahko polno naložena opel astra 1.6 CDTI z dizelskim motorjem s sto kilovati v prometu porabi le dobre štiri litre plinskega olja na sto kilometrov - izmerjeno z elektronskim merilcem.

Razliko v porabi pri kateremkoli avtomobilu naredi dosledno upoštevanje pravil varčne vožnje, ki po besedah inštruktorja AMZS Danijela Grande nikakor ni polžja, ampak energična in dosledna. Katerih pravil se torej morate držati, da boste dosegli dobre rezultate v porabi, s tem znižali stroške z gorivom in vzdrževanjem avtomobila ter za rabljenega dosegli višjo vrednost?

1. Ne ogrevajte motorja na mestu. Takoj ko zaženete motor, odpeljite.

2. Prva prestava se v običajnih razmerah uporablja samo za premik vozila. Takoj ko prevozimo dolžino vozila, damo v višjo prestavo, kar pomeni pri dizelskih motorjih pri približno dva tisoč vrtljajih in pri bencinskih motorjih pri 2.500 vrtljajih (to je sicer odvisno od navora posameznega vozila). Pri menjavanju prestav navzgor ali navzdol lahko prestave preskočimo tako, da menjamo na primer iz četrte v šesto ali obrnjeno. Vožnja v visokih vrtljajih lahko povzroči tudi do 45 odstotkov večjo porabo goriva.

3. Vozite umirjeno, upoštevajte varnostno razdaljo in predvidevajte potek vožnje. Zavirajte z motorjem, ne z zavoro, ko je to mogoče.

4. Preverite tlak v pnevmatikah - priporočljivo ga je preverjati vsaj enkrat na mesec (v hladnih pnevmatikah). Z za 0,5 bara premalo napolnjenimi pnevmatikami porabite najmanj pet odstotkov več goriva.

5. Pravilna uporaba klimatske naprave lahko zmanjša porabo goriva za 20 odstotkov ali več, še zlasti v počasnem mestnem prometu. Nikoli ne imejte prižgane klime pri odprtih oknih, vozilo prezračite pred odhodom na pot.

6. Uporabljajte tempomat, porabo goriva tako zmanjšamo za do pet odstotkov.

7. Motor ugašamo vedno, kadar stojimo več kot minuto. Pri sodobnih avtomobilih to opravlja sistem start & stop, ne izključite ga.

8. Odstranite prtljažnike in nepotrebno prtljago. Strešni prtljažnik poveča porabo goriva za 10 odstotkov, zato ga odstranimo takoj, ko ga ne potrebujemo več.

9. Redno servisiranje vozila lahko pripomore k zmanjšanju porabe goriva za od pet do 20 odstotkov.

10. Izogibajte se velikim hitrostim in pospešujte postopno - vedno ko dodajamo plin, povečujemo porabo goriva. Upoštevajte omejitev hitrosti, s tem lahko rešite kakšno življenje in prihranite gorivo.

Najboljše ekipe druge delavnice

V omenjenih in še drugih spretnostih so se v okviru projekta Najboljši poslovni vozniki minuli četrtek preizkusile ekipe podjetij Pošta Slovenije, Siemens Slovenija, Grad, Slopak in Schneider Electric ter Sindikat policistov Slovenije. V spretnosti med stožci in na preizkusu varčne vožnje se je najbolje odrezala ekipa Schneider Electrica, na terenskem poligonu in pri parkiranju so se najbolje znašli vozniki Siemensa Slovenije, v testih cestnoprometnih predpisov in natovarjanju prtljažnika pa je blestela ekipa Sindikata policistov Slovenije.

Test: Doseči čim manjšo porabo v omejenem času

opel2-vransko130-be.1412281861.jpg.o.600px.jpg

Približno 47-kilometrsko preizkušnjo, ki vodi delno po avtocesti in delno po regionalnih cestah, so morali kandidati prevoziti s čim manjšo porabo in pot opraviti čim bliže idealnega časa 42 minut. Vsaka prva minuta odstopanja je brez kazni, vsaka naslednja pa že pomeni pribitek kazenskih točk. Tekmovalci so preizkušnjo opravljali z oplom astro 1.6 CDTI, ki ima tovarniško izmerjeno povprečno porabo 3,8 litra. V vsakem avtomobilu se je vozila celotna ekipa štirih tekmovalcev.

Inštruktor Danijel Granda o pravi taktiki

opel2-vransko133-be.1412281858.jpg.o.600px.jpg

Idealno opravljena vaja pomeni, da pametno uporabljate prestave in plin. Denimo prva prestava je le za speljevanje, ko avto prestavimo za dolžino, takoj v drugo. Sledi odločno pospeševanje in pri dva tisoč vrtljajih v višjo prestavo, pri avtu s šeststopenjskim menjalnikom to pomeni, da se pri 50 kilometrih na uro vozite že v peti, pri 60 pa v šesti prestavi. Dober rezultat je mogoče doseči tudi z dosledno uporabo prostega teka, po klancu navzdol in na delih, kjer se približujemo omejitvam. Na naši trasi je prosti tek lahko prinesel precejšnje prihranke, tekmovalci pa so to premalo izkoriščali, ob tem so tudi prepogosto zavirali z zavorami namesto z motorjem. Dobri vozniki so ugodne številke dosegli z vestnim sledenjem omejitvam, torej tudi tako, da so ob koncu naselja pospešili do večje hitrosti. Poudarjam še napačno predstavo voznikov o polžji vožnji. Pri njej boste porabili več iz preprostega razloga: dlje časa ko bo motor deloval, več bo porabil.

Na tokratnem preizkusu se je najbolje odrezala ekipa Schneider Electrica, ki je dosegla povprečno porabo 4,6 litra. Dobro so izkoristili prosti tek, v tem so prevozili deset odstotkov trase. Slabše kot zmagovalna ekipa prve delavnice, Deloitte, ki je dosegla porabo 4,1 litra, pa je uporabljala višje prestave. V šesti je prevozila le 22 odstotkov poti, Deloitte pa prek 50 odstotkov.

Video druge delavnice projekta Najboljši poslovni vozniki

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

opel2-vransko136-be.1412281863.jpg.o.600px.jpg

»Mislim, da smo bili zelo blizu optimalnemu rezultatu. Poskušali smo čim več voziti v prostem teku, v karseda visokih prestavah. Ob tem smo strogo sledili omejitvam.« Ekipa podjetja Grad')

opel2-vransko77-be.1412281855.jpg.o.600px.jpg
Strel majhne žoge na gol z motornega pokrova opla adama zahteva zbranost in ravno pravo silo ter kraj zaviranja.

opel2-vransko64-be.1412281859.jpg.o.600px.jpg
»Stop, zaletel se boš,« je Simon Čretnik iz Siemensa Slovenija pomagal kolegu v ekipi. V prometu takšne pomoči večinoma ni, zanesti se moramo nase in tudi na sodobne pripomočke, parkirne senzorje in kamere.

opel2-vransko55-be.1412281859.jpg.o.600px.jpg
Monika Golob iz Sindikata policistov Slovenije je pri parkiranju ugnala vse tri kolege iz ekipe. Za skupno zmago to vseeno ni bilo dovolj.

opel2-vransko167-be.1412287829.JPG.o.600px.jpg
(Z leve) Ekipa slovenske pisarne Opla, tekmovalci iz podjetij Pošta Slovenije, Siemens Slovenija, Grad, Slopak in Schneider Electric ter Sindikat policistov Slovenije in ekipa Financ.

Prijavite svojo ekipo!

Spretnost za volanom, na cesti in terenu, poznavanje cestnoprometnih predpisov (CPP), varna in varčna vožnja, ki prinaša velike prihranke in hitre odzive v kritičnih razmerah. Vsa ta znanja določajo dobre voznike, mi iščemo najboljše! Prijavite svojo ekipo in preverite oziroma dopolnite svoje veščine na brezplačni delavnici v okviru našega projekta Najboljši poslovni vozniki, ki bo potekal na Vranskem.

Naslednja preizkušnja je že 9. oktobra, sledi ji še ena 23. oktobra. Vljudno vabljeni k prijavi, na voljo je le še nekaj prostih mest!

Vse prijavljene ekipe bodo pridobile neprecenljive nove izkušnje in znanje, zmagovalna pa bo nagrajena tudi z dvodnevno šolo zimske vožnje v avstrijskih Alpah v vrednosti štiri tisoč evrov.

Prijave in dodatne informacije:

Tomaž Lampret,

tomaz.lampret@finance.si,

01 30 91 516 ali na

avto.finance.si/npv2014

Foto: Aleš Beno

Opozorilo: vsebina lahko vsebuje oglasne elemente, tako imenovani product placement.

Preberite tudi:

03.10.2014

Projekt Najboljši poslovni vozniki je namenjen k spodbujanju vseh voznikov službenih in dostavnih vozil k odgovorni, varčni in predvsem varni vožnji. 

Zakaj sodelovati?

  • brezplačni team-building za vas in vaše sodelavce,
  • zanimiv, dinamičen, zabaven in koristen program je nagrada in priznanje izbranim zaposlenim,
  • investicija v dodatna znanja, spretnosti in kompetence zaposlenih,
  • boljši poslovni vozniki podjetju omogočajo občutne prihranke (z varčnejšo in varnejšo vožnjo),
  • pozitivno medijsko pojavljanje vašega podjetja v uredniški reportaži, objavljeni v tiskani in spletni izdaji časnika Finance.

Potek in opis izbora

15. 10. 2019 v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem

Vsako podjetje lahko prijavi 2 do 4 sodelavce, udeležba za vse pa je brezplačna. Ekipe se bodo lahko udeležile: 

  • praktičnih spretnostnih vaj na poligonu AMZS Centra varne vožnje in
  • praktičnih vaj na terenu.
  • strokovnega posveta na temo homologacije, pametnega financiranja, dodatne opreme in drugih pravil ter posebnosti, ki veljajo za dostavna vozila.

Zmagovalci in nagrade:

  • vsi udeleženci prejmejo praktična darila in nagrade.

Na podlagi točkovanja in končne razglasitve rezultatov so posebej nagrajeni:

  • zmagovalci posameznih spretnostnih kategorij in
  • zmagovalna ekipa v seštevku točkovanja vseh kategorij na dogodku

Za vse tekmovalce so na dogodku na voljo tudi napitki, prigrizki in kosilo.

FINANCE
Članki
Kako dobri vozniki ste? Kaj pa vaši zaposleni?
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO Kako dobri vozniki ste? Kaj pa vaši zaposleni? (PRO)

Izkoristite priložnost edinstvenega team buildinga z vašimi sodelavci - pridite na dogodek Najboljši poslovni vozniki in se preizkusite v varni vožnji osebnih in gospodarskih vozil.

FINANCE
Članki
(video) Z Opli, AMZS in Financami po nova znanja in izkušnje
PRO
Članki
ČlankiMatej Kačič (video) Z Opli, AMZS in Financami po nova znanja in izkušnje (PRO)

Vaje na poligonu, kjer inštruktorji v varnem okolju ustvarijo razmere, s katerimi se spopademo v realnosti, lahko odtehtajo izkušnje tisoče prevoženih kilometrov v prometu

FINANCE
Članki
Brez mestnih terencev nam živeti ni
PRO
Članki
ČlankiMatej Kačič Brez mestnih terencev nam živeti ni (PRO) 8

Še pred slabim desetletjem jih ni bilo skoraj nikjer, danes pa se prodajajo kot vroče žemljice. Le kaj imajo v sebi mestni terenci, da močno privlačijo staro in mlado?

FINANCE
Članki
Na cesti se znajdemo, a cenimo sodobno pomoč in udobje
PRO
Članki
ČlankiMatej Kačič Na cesti se znajdemo, a cenimo sodobno pomoč in udobje (PRO)

Poslovne ali zasebne poti, obiski poslovnih partnerjev v tujini, servis pri stranki, veliko avtocestnih kilometrov … tako ali drugače ste vedno prišli na cilj, res pa je, da skoraj nikoli tako preprosto in varno kot danes

FINANCE
Članki
Umetna pamet ne reši pobeglega zadka
PRO
Članki
ČlankiMatej Kačič Umetna pamet ne reši pobeglega zadka (PRO)

Kaj storiti, ko vam odnese zadek? Zavirati na vso moč, stopiti na plin, dvigniti roke in vse prepustiti elektronskim pomagalom? Po pravi odgovor smo se s službenimi vozniki iz 24 podjetij odpravili v varno okolje poligona

FINANCE
Članki
Pozornost in natančnost, brez njiju na cesti ne gre
PRO
Članki
ČlankiMatej Kačič Pozornost in natančnost, brez njiju na cesti ne gre (PRO)

Vaje na poligonu, kjer inštruktorji v varnem okolju ustvarijo razmere, s katerimi se spopademo v realnosti, lahko odtehtajo izkušnje tisoče prevoženih kilometrov v prometu

FINANCE
Članki
(reportaža) V avtu se znajdemo, a na poti cenimo sodobno pomoč
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO (reportaža) V avtu se znajdemo, a na poti cenimo sodobno pomoč (PRO)

Zemljevidi, spraševanje mimoidočih za pot, spomin in intuicija … tako smo na cilj prihajali včasih, danes pa izbrano destinacijo pred vožnjo vnesemo v navigacijo – a obstaja še bolj udobna možnost

FINANCE
Članki
(reportaža) Pasti, ki jih prinašajo lepote jeseni
PRO
Članki
ČlankiFinance PRO (reportaža) Pasti, ki jih prinašajo lepote jeseni (PRO)

Vaja na poligonu, kjer inštruktorji v varnem okolju ustvarijo nevarnosti, ki jeseni prežijo na cesti, lahko odtehta izkušnje tisoče prevoženih kilometrov v prometu