Avto

Nevarna vozniška samozavest

Avtošole vas naučijo le osnov, izkušnje za volanom pa nabiramo celo življenje. Pa znamo reagirati na pasti, kje se tega naučiti?

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

19.09.2014 10:16
Čas branja: 2 min

Dovolj je le pogled na naše ceste, ki prikaže različne slike samozavestnih, a nevarno nevednih voznikov: zamišljen voznik z mobilnim telefonom ob ušesih, avto, ki ti prekriža pot brez smernika ali pa krožna križišča, ki se ob jutranjih urah spremenijo v mravljišče zbeganih voznikov. Nekateri cel krog naredijo po zunanjem pasu, spet drugi iz sredinskega usekajo na izvoz, kakšen zapelje tudi v levo smer, misleč da bo po pravilu urinega kazalca hitreje zapeljal v željen izvoz, kaj se lahko ob tem zgodi, ne razmišlja. Vsi ti vozniki imajo vozniška dovoljenja, nekdaj so znali na pamet pravila cestnoprometnih predpisov, znali so uporabljati ogledala in gledati prek ramen na dogajanje na cesti, a so vse to pozabili. Priznam, tudi sam zagrešim kakšno napako, pozabim na teorijo, ki bi se mi morala za vselej zapisati v male možgane. In če vozniki, ki letno prevozijo sto do 150 tisoč kilometrov, priznajo, da zgolj kilometri niso pogoj za dobre vozniške izkušnje, da bi moral vsak, tudi izkušen voznik dvakrat na leto na tečaj varne vožnje, da obnovi in se nauči vozniških veščin, s katerimi bo rešil življenje sebi in drugim udeleženvem na cesti. Zavedajoč se problematike, smo na Financah v okviru projekta Najboljši poslovni vozniki za podjetja organizirali temeljit preizkus vozniških veščin, prvo preizkušnjo smo imeli pretekli teden. Podjetja so se izkazala dobro, a tudi najbolj izkušeni vozniki so potrdili zgornjo tezo.

Zaupali so nam tudi, kako upravljajo z voznim parkom podjetja, ki je nujen, a ne nujno visok strošek, če pri njegovi sestavi in uporabi upoštevate pravila.

Dobre veščine in pametno upravljanje vozneka parka je tesno povezano tudi z izpusti toplogrednih plinov. Za zmanjšanje se bori 36 slovenskih občin, ki bi rade uvedle dan brez avtomobila, vseskozi pa v to smer vozijo tudi avtomobilski proizvajalci s sodobnimi tehnologijami. Renault je denimo razvil koncept, ki na sto kilometrov porabi le liter bencina, toyotin povsem serijski yaris hybrid pa že danes porabi le tri litre bencina, ugodne številke pa brez pomoči elektrike dosega tudi nova majhna toyota aygo. Pretekli teden smo na terenskem poligonu v italijanskem Baloccu spoznavali tudi najmanjšega jeepa renegade, na naš trg pa je zapeljal karavanski mercedes-benz razreda C, ki cilja na nepoboljšljive romantike.

Teden je minil tudi v luči megalomanskih poslovnih dogodkov, nemški dobavitelj avtoindustriji ZF Friedrichshafen je prevzel ameriškega tekmeca TRW in nakazal na centralizacijo kapitala tudi v dobaviteljski panogi. Ameriška Tesla si je za gradjnjo tovarne baterij izborila milijardo evrov vreden paket subvencij ameriške zvezne države Nevada. Njen guverner Brian Sandoval že ve zakaj. Avto posel pa je tudi ključna rešilna bilka ljubljanskega ACH, njegov šef Rasto Oderlap pravi, da je vse bližje dogovora z bankami, ki mu bo sledilo finačnno prestruktiriranje zadolženega velikana.

Kaj nas čaka prihodnji teden

Prihodnji teden bo še bolj razburljiv, saj se sam že v nedeljo odpravljam na dirkališče Ascari na jugu Španije, tam me čaka novi audijev kupe TT. Zatem odletim v Goodwood na obisk ene najslovitejših tovarn na svetu, kjer večinoma ročno nastajajo sloviti Rolls Roycei, osebno bom spoznal tudi ghosta druge generacije. Matej bo odletel v Luxemburg, kjer bo spoznal nove goodyearove pnevmatike, Anže pa v Kopehnagen, kjer bo preveril ali je luksuzno limuzino mercedes-benz razreda S mogoče voziti le s tremi litri bencina na sto kilometrov, toliko namreč po tovarniških podatkih porabi novi S 500 plug-in hybrid, ki ga žene bencinski šestvaljnik in elektro motor. V četrtek gremo ponovno na Vransko, nova skupina podjetij bo namreč dokazovala vozniške veščine v projektu Najboljši poslovni vozniki.

pasica avto pismo urednika

Ste zamudili moje prejšnje pismo?

Če še niste prijavljeni na moje pismo - prijavite se in naslednje pismo boste prejeli prihodnji petek v e-poštni nabiralnik. Zagotovite si pregled avto panoge na enem mestu, delite ga tudi s prijatelji, sodelavci,...Prijavite se tu!

Prijeten vikend Vam želim

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P.S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Na elektriko tudi najbolj robusten mercedes-benz in s ceno, primerljivo z dizlom
Avto
AvtoJure Šujica Na elektriko tudi najbolj robusten mercedes-benz in s ceno, primerljivo z dizlom 2

Vozilu primeren bo tudi baterijski sklop z zmogljivostjo 116 kilovatnih ur.

FINANCE
Slovenija na napačni poti
Finance
RAZVOJ
Simona Toplak Slovenija na napačni poti 4

Je Umarjevo poročilo o razvoju Slovenije 2024 dovolj glasen alarm za politiko, pa tudi za gospodarstvo?

FINANCE
Banke v prvih dveh mesecih 84,5 milijona evrov več čistega dobička kot lani
Finance
POSLOVANJE BANK
Petra Sovdat Banke v prvih dveh mesecih 84,5 milijona evrov več čistega dobička kot lani

Letos še bolj dobičkonosne kot lani; masa posojil podjetij je spet upadla, depoziti spet zrasli

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Manager
Balon v vzvratnem ogledalu
Manager
ManagerBoštjan Usenik Balon v vzvratnem ogledalu

Se Elon Musk morda s svojo retoriko zgolj podi za polnejšim balonom UI, po tem ko je vse bolj izpraznjen balon električnih vozil pustil za seboj v vzvratnem ogledalu?

FINANCE
Topjob
Primerjava OECD za leto 2023: Golob stisnil davčni primež
Topjob
OBDAVČITEV DELA
TopjobLana Dakić Primerjava OECD za leto 2023: Golob stisnil davčni primež 3

Davčni primež je bil lani v državah OECD 34,8-odstoten, v Sloveniji pa 43,3-odstoten, kar je še vedno zelo visoko. Prav tako smo tik pod vrhom po prispevkih zaposlenih. Kako se primerjamo s tujino?

FINANCE
Kakšne so brezžične tehnologije v industrijskem okolju in kako se zaščititi pred napadi
PRO
Finance
Redakcija Tovarna leta Kakšne so brezžične tehnologije v industrijskem okolju in kako se zaščititi pred napadi (PRO)

Na konferenci Pametna industrija bomo med drugim izvedeli, kakšne brezžične tehnologije v industrijskem okolju ima Cisco Systems in kako Smart Com povečuje odpornost organizacij pred kibernetskimi tveganji